Η κίνηση στο δρόμο είναι ίσως ό,τι πιο σπασοπούλικο υπάρχει μετά από την κατσαρίδα στο μπάνιο. Στρεσογόνος κατάσταση, χαμένες ανθρωποώρες και εργατοώρες, μπούκωμα του περιβάλλοντος… Αν αναλογιστεί κανείς πως το 85% των αυτοκινήτων που κινούνται στους δρόμους, πέραν του οδηγού δεν έχουν μέσα άλλο επιβάτη, εύκολα μπορεί να ρίξει το βλέμμα του και προς την πλευρά της λύσης του προβλήματος.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για το Carpooling. Mία από τις πλέον καινοτόμες ιδέες η οποία αποσκοπεί στη μείωση του όγκου των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν εκεί έξω. Τα τελευταία χρόνια, η απήχηση που έχει στο εξωτερικό είναι εντυπωσιακή, ενώ το εγχείρημα του διαμοιρασμού αυτοκινήτων βρίσκει εφαρμογή και στην Ελλάδα μέσα από πλατφόρμες όπως το Carpooling.gr και το sinepivatismos.gr

Η ιδέα είναι απλή στη σκέψη και στην εφαρμογή: έχεις αμάξι και θες να μοιραστείς την καθημερινή σου μετακίνηση στη δουλειά (και τις βενζίνες) με κάποιον που δεν έχει; Θες να πας ταξίδι μέχρι τη Θεσσαλονίκη αλλά τα τσιμπημένα διόδια σε αποθαρρύνουν; Δεν έχεις δικό σου αμάξι και τρως ταλαιπώριες στις μετακινήσεις σου με τα ΜΜΜ; Εγγράφεσαι στις επιμέρους υπηρεσίες και περιμένεις να βρεις είτε τους συνεπιβάτες, είτε τους οδηγούς που θα δηλώσουν ενδιαφέρον.

Πέρα από το Carpοoling, υπάρχει και μία ακόμη πραγματικότητα που μπορεί να βελτιώσει ακόμη περισσότερο το παρόν και το μέλλον της οδήγησης. Κι αυτή δεν είναι άλλη από τις νέες τεχνολογίες.

Εκτιμάται ότι το 2020  θα βρίσκονται στους δρόμους 1 δις αυτοκίνητα, τα 220 εκατ. εκ των οποίων θα έχουν ενσωματωμένο τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να υποστηρίζουν online υπηρεσίες και να μεταφέρουν χρήσιμα δεδομένα όπως η real time ενημέρωση για την κίνηση στους δρόμους, η διαθεσιμότητα σε χώρους parking. Η ψυχαγωγική αναβάθμιση της οδηγικής εμπειρίας, είναι επίσης δεδομένη: Φαντάσου να στέκεσαι στο φανάρι και το αυτοκίνητο-υπολογιστής να σου προτείνει να κάνεις στάση για να τσιμπήσεις κάτι ή να πιεις τον καφέ σου στα καλύτερα μαγαζιά σε ακτίνα 500 μέτρων.

Επιπρόσθετα, οι κινήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla Motors στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τα άλματα της Google προς την κατεύθυνση της αυτοματοποιημένης οδήγησης, μόνο αισιόδοξους μπορούν να μας κάνουν σχετικά με την εικόνα που θα παρουσιάζουν οι δρόμοι μας στο -όχι και τόσο μακρινό- μέλλον. Καλό είναι επίσης να μη ξεχνάμε τη δεδομένη μελλοντική αναβάθμιση υφιστάμενων δυνατοτήτων, όπως τα επιμέρους συστήματα αποφυγής συγκρούσεων και αυτόματης πέδησης. Άλλωστε, γμηστερή οδήγηση χωρίς την κατοχύρωση της ασφάλειας, δεν μπορεί να υπάρξει…

Σε κάθε περίπτωση, όσα βήματα προόδου και να λάβουν χώρα στο δίπολο αυτοκινητοβιομηχανία-τεχνολογία, αν δεν συνοδευτούν από αλλαγή νοοτροπίας και οδηγικής συμπεριφοράς, θα είναι σαν να έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό. Αυτό είναι και το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την πολύ καλή δουλειά του “The Mobility Lab” το οποίο μέσα από το παρακάτω βιντεάκι στα λέει και στα εξηγεί ωραία smiley