Η μουσική είναι κάτι πολύ παραπάνω από μία ή περισσότερες φωνές ντυμένες με μελωδία. Είναι ένα μέσο έκφρασης για δισεκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο που είτε ασχολούνται με κάποιο όργανο, είτε πειραματίζονται στιχουργικά, είτε απλά λατρεύουν να την ακούν στην καθημερινότητά τους. Η μουσική εκτός από δείγμα πολιτισμού για κάθε χώρα ξεχωριστά, δίνει ψυχή στις καρδιές και φτερά στη σκέψη, σύμφωνα με τον Πλάτωνα. 

Στο παρελθόν, υπήρξαν περιπτώσεις στον κόσμο που η μουσική  διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ανθρώπινης ιστορίας, καθώς είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου. 

Από την άλλη πλευρά, στον σύγχρονο κόσμο υπήρξαν συναυλίες που με το timing της διεξαγωγής τους σε συνδυασμό και με τον τόπο όπου πραγματοποιήθηκαν, άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην μουσική ιστορία. Μεγαλύτερο και πιο πρόσφατο παράδειγμα όλων, η συναυλία των Rolling Stones στην Κούβα που μερικά χρόνια πριν θα θεωρούταν τουλάχιστον περίεργο. Τα παπούδια της ροκ έπαιξαν στην Αβάνα και μάλιστα δωρεάν, μπροστά σε ένα κοινό 500.000 ανθρώπων. 

Βρήκαμε άλλες 5 εξίσου “αμήχανες” συναυλίες που έγιναν ανά τον κόσμο και σου τις παρουσιάζουμε.

1. Roger Waters στο τείχος του Βερολίνου – 1990
Σε μία συνέντευξή του την δεκαετία του ’80 είχε δηλώσει πως θα έπαιζε με μεγάλη ευχαριστήση το “The Wall” στο Βερολίνο όταν με το καλό το τείχος του Βερολίνου θα αποτελούσε για πάντα παρελθόν. Μερικά χρόνια αργότερα, όταν το τείχος μπήκε για τα καλά στα σκουπίδια της Ιστορίας, ο Waters τήρησε την υπόσχεσή του και βρέθηκε εκεί για να γιορτάσει μαζί με 450.000 (συμφιλιωμένους πια) Γερμανούς την επανενωση της χώρας. Μαζί του και οι Scorpions ως support. Αυτό μάλλον δεν μπορούσε να το αποφύγει.

https://www.youtube.com/watch?v=jaOXvwg-nb8
 

2. Metallica στην Μόσχα – 1991
Το παρεάκι του Χάμετ πήρε τα πράγματα του και μετέβη στην ταραγμένη τότε Ρώσια η οποία μόλις είχε αποτινάξει από πάνω της τον κομμουνισμό διαλύοντας την Σοβιετική Ένωση. Με την πολιτική κατάσταση να είναι κάτι παραπάνω από έκρυθμη, οι Metallica κατάφεραν να μαζέψουν περίπου 1.000.000 θεατές (κάποιοι μιλούν ακόμη και για 2.000.000). Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένα “δυτικό” συγκρότημα έκανε δωρεάν συναυλία στην Ρωσία. Πολλοί θεωρούν ότι αυτή η συναυλία ήταν και το ανεπίσημο τέλος του ψυχρού πολέμου. 

 

3. U2 στο Σεράγεβο – 1997
Οι Ιρλανδοί εμφανίστηκαν στην πρωτεύουσα της Βοσνίας λίγο μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου της Γιουγκοσλαβίας και τραγούδησαν μπροστά σε 45.000 κόσμο, σε μια εποχή που ακόμα οι εχθροπραξίες δεν είχαν σταματήσει εντελώς. Για να εξασφαλιστεί η ακεραιότητα θεατών και καλλιτεχνών, επιστρατεύτηκαν 10.000 στρατιώτες ο οποίοι άραζαν στην αριστερή πλευρά του σταδίου για παν ενδεχόμενο. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας άνοιξαν οι πύλες και μπήκαν μέσα και αρκετοί που δεν μπορούσαν να αγοράσουν εισιτήριο. 

https://www.youtube.com/watch?v=V5a-pcoAWcY
 

4. Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης στην Πιονγκγιάνγκ – 2008
Ναι, το ξέρουμε ότι αυτό παραείναι καλό για να είναι αληθινό. Πίστεψέ μας όμως, έγινε. Στο πλαίσιο της χαλάρωσης της επιθετικής ρητορικής του Κιμ Ιλ Σουνγκ προς τους Αμερικανούς, Βορειοκορεάτες και Αμερικανοί τα βρήκαν και αποφάσισαν να οργανώσουν από κοινού μία συναυλία στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ. Οι προπαγανδιστικές αφίσες κατά των ιμπεριαλιστών των Η.Π.Α. κατέβηκαν, η σκληρή νομοθεσία στην οποία υπακούν οι τουρίστες χαλάρωσε για 48 ώρες, και όλος ο Βορειοκορεάτικος λαός είδε live σε πανεθνική μετάδοση (πράγμα πολύ σπάνιο) την Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης να παίζει μπαλίτσα μέσα στην έδρα του αντιπάλου. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είχε έρθει ακόμα στα πράγματα για να τα διαλύσει όλα.

 

5. Elton John στο Λένινγκραντ – 1979
Βρετανός καλλιτέχνης να κάνει συναυλίες στην Σοβιετική Ένωση… Όχι και ό,τι πιο συνηθισμένο! Ο Elton John ήταν ο πρώτος “δυτικός” τραγουδοποιός που εμφανίστηκε live σε διάφορες περιοχές της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Ήταν εκείνη η εποχή που κάθε δυτικό τραγούδι μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί προϊόν προπαγάνδας ενώ ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν στα… ντουζένια του. Το εισιτήριο της συναυλίας κόστιζε 13 ρούβλια όταν για όλες τις υπόλοιπες η τιμή δεν ξεπερνούσε τα 3. Φυσικά οι μπροστινές θέσεις ήταν καβατζωμένες από τις κομμουνιστικές οργανώσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως τότε μόνο άρχισαν να πωλούνται οι δίσκοι του και αυτοί λίγο πειραγμένοι. Το “A Single Man” έγινε “Songs by Elton John” και δύο τραγούδια αφαιρέθηκαν γιατί απλά δεν άρεσαν στο καθεστώς. Ιτ χάπενς.

Και επειδή σίγουρα υπάρχουν κι άλλες που δεν έχουμε αναφέρει, περιμένουμε τα σχόλιά σου για να μας διαφωτίσεις!