Δέκα χρόνια μετά την έλευση της ψηφιακής εποχής κι ακόμη δεν έχουμε μάθει τους βασικούς κανόνες συνύπαρξής μας σ’αυτόν τον μαγικό κόσμο, που ονομάζεται διαδίκτυο.

ΟΚ, η ελευθερία είναι θεμιτή. Λογικό. Ο καθένας μας πρέπει να νιώθει ελεύθερος και να εκφράζεται έτσι. Απολύτως λογικό. Όμως η κοινωνικοποίηση απαιτεί όρια και τα όρια οριοθετούν την συνύπαρξη. Μια έννοια που παραμερίζουμε στα πεζοδρόμια και τους ψηφιακούς μας “τοίχους” και συχνά καταλήγουμε είδωλα του καλύτερού μας εαυτού.

Kαι να γιατί: 

1. Το share δεν είναι για χόρταση. Επίλεξε πού θα το κάνεις. Φτιάξε groups με φίλους, συναδέλφους, οικογένεια και κάθε φορά μοιράσου ό,τι θέλεις με όσους πραγματικά ενδιαφέρει αυτό που έχεις να πεις.

2. Μην «ζουζουνίζεις» στο LinkedIn ή σε άλλες επαγγελματικές πλατφόρμες. Εδώ μέσα δεν θα πιάσεις γκόμενα. Υπάρχει και το Τinder, διάολε. Που είναι και ειδικό για χαριεντίσματα α’ βαθμού.

3. Όταν είσαι θυμωμένος, μεθυσμένος, στενοχωρημένος, ΜΗΝ ΠΟΣΤΑΡΕΙΣ από Γιάννη Πλούταρχο μέχρι πιγκουινάκια της Μαδαγασκάρης, καθώς και ό,τι άλλο κατεβάσει η κούτρα σου. Τα ΄χουμε περάσει, ξέρουμε. 

4. Όταν απαντάς σε κάποιο mail που έχει πολλούς αποδέκτες, πρόσεχε τι γράφεις και, κυρίως, απόφυγε το «reply all», αν θέλεις να πεις κάτι εμπιστευτικό.

5. Μην στέλνεις φιλάκια σε επαγγελματικά mail προς τους συνεργάτες ή τους πελάτες σου ουπς, busted.

6. Πάντα να ενημερώνεις γραπτώς, αν πρόκειται να καθυστερήσεις σε κάποιο σοβαρό επαγγελματικό ραντεβού. Φαντάζεσαι να έχεις κάνει check in από κάποιο καφέ και να σε περιμένουν στο γραφείο; 

7. Στους αγαπημένους φίλους της πραγματικής ζωής τηλεφώνησε ο ίδιος για τα χρόνια πολλά, στέλνοντας κι ένα μήνυμα στο Facebook (με όσα emojis κάνεις κέφι wink laugh frown cheeky).

8. Δεν θέλω να δω άλλες φωτογραφίες σου. ΦΤΑΝΕΙ. Είσαι όμορφος-η, έχεις κορμάρα, ντύνεσαι σούπερ-ουάου και ΤΙΜΗ ΣΟΥ και ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ. Αλλά είναι ανάγκη να μου το τρίβεις κάθε τρεις και λίγο στη μάπα, μόνο και μόνο για να μετρήσεις likes και comments; 

Και τώρα μάθε και μιμήσου τον τρόπο που στέλνουν emails τα σκληρά αφεντικά

1. Πάντα να απαντάς σε διαφορετικό στιλ, από εκείνο που έχει ο συνομιλητής σου. Με το σεις και με το σας αυτός; Με χαλαρό κι ανεπιτίδευτο στιλ εσύ. Με χαζοχαρούμενο -και καλά φιλικό ύφος- εκείνος; Με ακαδημαϊκό και πομπώδες ύφος εσύ. Δεν είστε ίσα κι όμοια, βλέπεις.

2. Να κλείνεις το mail μόνο με τα αρχικά σου (π.χ. Β. Κ). Δεν έχεις χρόνο για μεγάλες υπογραφές, είσαι απασχολημένος.

3. Αν θέλεις να σου κάνουν κάποια χάρη, ΠΟΤΕ μην τη ζητήσεις. Προτίμησε να πεις “Μπορώ να σ’εμπιστευθώ σε αυτό;”. Θα τους σκλαβώσεις και θα θέλουν να σουν πουν “ναι” σε όλα.

4. Να χρησιμοποιείς τις λέξεις “ΕΠΕΙΓΟΝ” και “ASAP” (μτφρ: as soon as possible), ακόμη κι αν δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό. Τι σημαίνει “επείγον” αν δεν το ορίζεις συγκεκριμένα (π.χ. Παρασκευή μεσημέρι);