Αν ένας ξένος σε ρωτούσε ποιο είναι το εθνικό ποτό αυτής τη χώρας τι θα απαντούσες αλήθεια; Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αμφιταλαντευόσουν ανάμεσα σε ούζο και τσίπουρο. Δεν είναι ανάγκη να διαλέξεις. Θα του έλεγες ότι και τα δύο μπορούν κάλλιστα να συνοδεύσουν το φαγητό σου, το παρεΐστικο άραγμα σε ένα από τα χιλιάδες ταβερνάκια της χώρας ή τις σπιτικές μαζώξεις με μεζεδάκια και μουσική από το YouTube. Είναι στο αίμα μας, πώς να το κάνουμε;

Προσωπικά μου αρέσουν και τα δύο. Είμαι από εκείνους που τους αρέσει να πειραματίζονται με νέες γεύσεις, και κάπως έτσι προέκυψε και η πρώτη “γνωριμία” μου με το ούζο (αρχικά) και το τσίπουρο (αργότερα) της ποτοποιίας του Χατζόπουλου.

Η ιστορία της οικογένειας μετρά πάνω από 100 χρόνια τότε που στο χωριό Γιαούπ της Μικράς Ασίας, ο παππούς Γιώργος ήταν γνωστός για τα αποστάγματά του στον μικρό καφενέ που διατηρούσε. Το 1922 με την καταστροφή της Σμύρνης, ο Γιώργος Χατζόπουλος αναγκάστηκε να τα παρατήσει όλα και να περάσει απέναντι. Τότε με μόνο του εφόδιο την τέχνη της απόσταξης, έφτιαξε έναν νέο καφενέ με τον οποίο έζησε την οικογένειά του αφήνοντας στους απογόνους για κληρονομιά, τα ποιοτικά του αποστάγματα με τα μυστικά που αυτά κρύβουν. Σήμερα με το ίδιο μεράκι και προσθέτοντας την σύγχρονη τεχνολογία, οι Γιώργος και Δημήτρης Χατζόπουλος, συνεχίζουν αυτή τη γοητευτική ιστορία.

Για να τη μάθουμε και εμείς καλύτερα, μας χαρίζουν 5 δωρεάν γεύματα με απεριόριστο (αλλά υπεύθυνο ε;) τσίπουρο και ούζο Χατζόπουλος για 2 άτομα, στα μεζεδοπωλεία που θα δεις παρακάτω. Εμείς τα επισκεφθήκαμε και σου τα παρουσιάζουμε: 

Ελλήνων Μυθαγωγία, Αισώπου 3, Ψυρρή | Fb Page
Λένε πως η πρώτη εντύπωση είναι και η σημαντικότερη σε μια γνωριμία. Η δική μου “συνάντηση” ήταν στην “Ελλήνων Μυθαγωγία” στου Ψυρρή. Σε έναν χώρο που συνδυάζει κλασσικό και μοντέρνο, μαζί με το ούζο τριπλής απόσταξης από ποικιλίες βοτάνων (και νότες από μπαχάρι και κανέλα), τσιμπήσαμε τα συκωτάκια που πρότεινε ο σερβιτόρος (αν και δεν μου αρέσει γενικά το συκωτάκι, το συγκεκριμένο ήταν ποίημα). Το τηγανητό του χταπόδι δεν θα το βρεις πουθενά αλλού ενώ κόντρα γέυση και παράλληλα αποθέωση είναι τα παστουρμαδοπιτάκια. Αν σου αρέσει ο παστουρμάς, θα παραγγείλεις και δεύτερο πιάτο. Γκαραντί λέμε! 

Φίλεμα, Ρομβης 16, Σύνταγμα | Fb Page
Δεύτερη βόλτα στο Φίλεμα στο Σύνταγμα. Πιο κέντρο δεν γίνεται! Στο Φίλεμα μπορείς να κάτσεις μέσα σε έναν πολύ όμορφα διακοσμημένο χώρο ή να αράξεις στα έξω τραπεζάκια που βλέπουν πεζόδρομο. Κι αν ενθουσιαστείς (με το δίκιο σου) με τη live μουσική, ρίχνεις κι έναν χορό. Στα ατού του μεζεδοπωλείου η πολύ καλή και ευχάριστη εξυπηρέτηση, ενώ ό,τι κι αν παραγγείλεις για να συνοδεύσεις το ούζο ή το τσίπουρο, μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις μύδια αχνιστά γιατί θα το μετανιώσεις. Μη λες μετά ότι δεν στο είπαμε!


Ψαρόσκαλα, Ακτή Θεμιστοκλέους 214, Πειραιάς | Fb Page
Η τρίτη εξόρμηση ήταν στα Νότια. Την Ψαρόσκαλα στην Ακτή Θεμιστοκλέους μου την είχαν προτείνει πολλές φορές μέχρι να το πάρω απόφαση και να πάω. Και πολύ άργησα! Αν είσαι φίλος των θαλασσινών δεν θα ξέρεις τι να διαλέξεις. Σε έναν απίθανο χώρο με θέα θάλασσα, μπορείς να παίξεις μπαλίτσα ανάμεσα από μία πληθώρα ολόφρεσκων επιλογών. Μαζί με το ούζο (με το κύμα στα αυτία σου, μάλλον ούζο θα προτιμήσεις) δοκίμασε ριζότο με γαρίδες και μαύρη τρούφα και θα ευχαριστείς τον Ύψιστο που διάβασες αυτό το άρθρο. Ίσως το πιο γευστικό ριζότο που έχεις δοκιμάσει.

Αμπιμπάγιο, Ηρακλειδών 3, Θησείο | Fb Page
Πίσω στο κέντρο (και στο ιστορικό κέντρο μάλιστα) για τσίπουρο και ούζο στο Αμπιμπάγιο. Σε έναν πολύ όμορφο χώρο στο Θησείο, λίγα μέτρα από την από την Ακρόπολη, το Αμπιμπάγιο σε περιμένει για εξαιρετικούς μεζέδες και ποιοτική live μουσική. Το Θησείο γενικά ενδείκνυται για τσιπουροκατάσταση, με τσίπουρο από Μοσχάτο Αλεξάνδρειας σε διπλή πολύωρη απόσταξη. Μεγάλη ατραξιόν του μεζεδοπωλείου είνα το αρνάκι στη σέσουλα με μυρωδικά, ενώ πριν πληρώσεις, ζήτα να δοκιμάσεις το χειροποίητο παγωτό τους και θα με θυμηθείς! Ομορφαίνει, δεν παχαίνει…

Τσιφλίκ Μπαχτσέ, Π. Μελά 44, Κορυδαλλός | Fb Page
Τέλος, στον Κορυδαλλό υπάρχει το Τσιφλίκ Μπαχτσέ που υπόσχεται να σε πάει μια βόλτα μέχρι την Πόλη τόσο γευστικά, όσο και με τη διακόσμηση. Πέτρα στους τοίχους, όμορφο τζάκι και ατμόσφαιρα εντελώς παρεΐστικη θα σου θυμισει έντονα το χωριό. Και χωριό χωρίς ούζο ή τσίπουρο, δεν παίζει. Εκεί θα γευτείς εξαιρετικό καγιανά με σουτζούκι ενώ και οι υπόλοιπες Πολίτικες κατά κύριο λόγο γεύσεις, θα σε αφήσουν απόλυτα ευχαριστημένο. Έχει και πολύ ταλαντούχους μουσικούς αν πετύχεις κάποιο live.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Τι περιμένεις; Τagαρε κάτω από το post μας στο Facebook το παρεάκι σου και ρίξε ένα like στη σελίδα μας. Αυτομάτως μπαίνεις στην κλήρωση για ένα τραπέζι για 2 άτομα, με πλήρες μενού και απεριόριστη αλλά πάντα υπεύθυνη κατανάλωση σε Τσίπουρο ή Ούζο Χατζόπουλος. Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 21/3*. Καλή επιτυχία! 

—ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ— Τι περιμένεις; Τagαρε κάτω από το post το παρεάκι σου και ρίξε ένα like στη σελίδα μας. Αυτομάτως μπα…

Δημοσιεύτηκε από Provocateur στις Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016

 


*Διευκρινίζεται πως οι 5 νικητές μπορούν να απολαύσουν το δώρο τους οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου, στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Αττικής όπου βρίσκονται και τα 5 καταστήματα. Το κατάστημα που ο κάθε νικητής θα απολαύσει το δώρο του, επίσης οριζεται κατόπιν κληρώσης και όχι μετά από επιλογή του νικητή.