“Χάρη στον OTE TV ήμουν ανάμεσα στους μετρημένους τυχερούς που είδαν αποκλειστικά τα πρώτα 6 επεισόδια της 4ης σεζόν του House of Cards, πριν κυκλοφορήσει η σεζόν. Και ξενύχτησα φίλοι μου, για το Inside TV και το  Provocateur (ρε γαμώτο). ” Εξού και το review της σεζόν, το οποίο υπόσχομαι να κάνω άνευ spoilers, όχι επειδή υπέγραψα να μην το κάνω αλλιώς θα έρθουν να μου πάρουν όλα τα collectibles, αλλά κυρίως επειδή αξίζει να δείτε αυτή τη σεζόν χωρίς να γνωρίζετε τι θα συμβεί. Το ευχάριστο είναι, ότι βρίσκομαι στη μοναδική θέση να σας επιβεβαίωσω και αποκαλύψω αυτό: υπάρχει κίνηση στην 4η σεζόν κι αν βαρεθήκατε στην 3η, πράγματα γίνονται…

Ας ξεκινήσουμε από τα καλύτερα. Μια απίστευτα τυχερή και σημαντική συγκυρία κάνει την 4η σεζόν του House of Cards πιο επίκαιρη από ποτέ. Στην προεκλογική χρονιά που θέλει την Hillary Clinton να γίνεται η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Αμερικής, η Claire Underwood αποκτά το πιο ενδιαφέρον storyline στη σεζόν. (Θυμίζω ότι η 3η σεζόν έκλεισε με την απόλυτη προδοσία απέναντι στον Frank, όπου η Claire τον εγκατέλειψε, εκείνος την χρειαζόταν να τον στηρίξει στην προεκλογική του εκστρατεία για το 2ο term του κι εκείνη είχε τα δικά της σχέδια).

Τη συμπαθούμε;
Φυσικά και όχι. Είναι το ίδιο αδίστακτη όσο και ο Frank, αλλά τουλάχιστον σε κάθε σεζόν αποκτά περισσότερη δράση, και άρα και ενδιαφέρον. Θέλουμε να ανέβει πολιτικά; Hell no. Αυτό μας έλειπε, ένας ακόμα Underwood να αποφασίζει το μέλλον των πολιτών. Θέλουμε να κερδίσει στο παιχνίδι δύναμης μεταξύ εκείνης και του Frank; Όσο τίποτα άλλο.

Η Claire Underwood είναι πραγματικά ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η νέα σεζόν. Αυτό και πολλές ομοιότητες με τις πραγματικές εκλογές στην Αμερική. Και πάλι χωρίς να αποκαλύψω πολλά, υπάρχουν σκάνδαλα που όντως είδαμε στην προεκλογική εκστρατεία της Αμερικής, υπάρχει ακόμα κι  εκείνος ο χαρακτήρας που λες “Donald Trump χωρίς την περούκα και την αηδία που προκαλεί στον θεατή.

(Να σας θυμίσω ωστόσο, ότι δεν είναι η μοναδική σειρά που κουμπώνει πάνω στο storyline της Clinton και δεν το κάνει απαραίτητα με τον καλύτερο τρόπο. Η Mellie Grant του Scandal, το οποίο βρίσκω ενοχλητικό τουλάχιστον στο 1/3 των επεισοδίων, αλλά την ίδια εντυπωσιακή σε κάθε σκηνή, το κάνει εδώ και 2 χρόνια. Το ίδιο – περίπου – και η Elizabeth McCord του Madam Secretary).

Τι γίνεται όμως με τον Frank;
Όσοι έχουν δει και τις 3 σεζόν, ξέρουν καλά ότι ο Frank της 1ης σεζόν είναι μια μακρινή ανάμνηση. Όχι ότι ξαφνικά έγινε γλυκούλης, αλλά εκείνες οι αδίστακτες πράξεις που μας τράβηξαν πάνω του, έχουν σταματήσει πια να είναι δημιουργικές και κυρίως να έχουν την ίδια επίπτωση στον θεατή. Και το κυριότερο (καλό ή κακό, ανάλογα με την άποψη του καθενός) είναι ότι πια ο Francis δε θέλει να ασχολείται πολύ μαζί μας, aka να μιλάει πολύ στην κάμερα. Όλα εκείνα τα στοιχεία που έκαναν το House of Cards τεράστιο hit, σιγά σιγά εκλείπουν και η σειρά γίνεται η κατώτερη καλωδιακή εκδοχή ενός West Wing. (Μην με παρεξηγήσετε. Δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό. Ούτε η σύγκριση με το The West Wing με τους καθηλωτικούς διαλόγους του και τα αέναα μονοπλάνα του Aaron Sorkin είναι δίκαιη, αφού μιλάμε για την καλύτερη πολιτική σειρά των τελευταίων δεκαετιών).

Χαρακτήρες – που δεν μπορώ να αποκαλύψω – επιστρέφουν. Χαρακτήρες – που πάλι δεν μπορώ να αποκαλύψω – δεν επιστρέφουν. Όμως μπορώ άνετα να αποκαλύψω, ότι στα πρώτα 6 τουλάχιστον επεισόδια, οι πιο συναρπαστικές ερμηνείες έρχονται από την επική Ellen Burstyn, που υποδύεται τη μητέρα της Claire και μας δίνει ένα insight στο γιατί έγινε έτσι όπως έγινε το κορίτσι.

Η άλλη νέα της σειράς είναι η Neve Campbell, που δήλωσε ότι τρομάζει πολύ περισσότερο με τον Frank Underwood απ’ ό,τι με τον Ghostface, αφού ακόμα κι ο δολοφόνος του Scream έχει κάποιους κανόνες και όρια. Μοναδικό πρόβλημα, ότι ο χαρακτήρας της που έρχεται να στηρίξει την Claire, δεν θα μας μείνει στη μνήμη, όπως η Sydney Prescott του Scream, γιατί απλά..υπάρχει.

Τι έμαθα από το πρώτο μισό της νέας σεζόν;
Ότι το House of Cards – που ανανεώθηκε για 5η σεζόν, πολύ πριν την πρεμιέρα της 4ης – βρήκε τον τρόπο να ξεπεράσει μια μέτρια το καλύτερο 3η χρονιά και να κάνει κάθε ένα από τα καινούρια επεισόδια διασκεδαστικό. Πανέξυπνο σεναριακά να βάλουν τους δυο πιο αδίστακτους χαρακτήρες, που μέχρι πρότινος ήταν ομάδα,  “απέναντι”

Θα τολμούσα να πω βέβαια, ότι πηγαίνει προς μια κατεύθυνση που θα έκανε ακόμα και τον Frank Underwood “αναλώσιμο”. Το οποίο μπορεί να μην τρελάνει τους fans, αλλά θυμηθείτε την θετική επίδραση δημιουργικά της αποχώρηση του Brody από το Homeland. Αλλά αυτό θα το δούμε στη συνέχεια…

Και τώρα στα πρακτικά, αλλά εξίσου σημαντικά. Η 4η σεζόν του House of Cards έρχεται στην Ελλάδα αποκλειστικά από τον OTE TV, αμέσως μετά την Αμερική. Συγκεκριμένα από το μεσάνυχτα της Παρασκευής 4/3 μπορείτε να δείτε ολόκληρο τον κύκλο και να ζήσετε το binge-watching στο μεγαλείο του. Κι αν σας πάρει ο ύπνος (που θα με απογοητεύσετε, γιατί ή κάνουμε binge-watching ή όχι), το Σάββατο 5/3 στις 13.00 θα ξαναπροβληθεί ο κύκλος, με ελληνικούς υπότιτλους. Κι όλα αυτά στο ειδικό κανάλι OTE CINEMA HOUSE OF CARDS, που προβάλει και τους κύκλους 1-3 και είναι διαθέσιμο μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, 14 Μαρτίου. Χαμός θα γίνει. Θα βλέπουμε House of Cards κάθε μέρα!