Σε γενικές γραμμές είναι μια μέρα-τρόμος για το 50% του πληθυσμού στον κόσμο. Πολλές καρδούλες, πολλά αρκουδάκια, λίγος πραγματικός ρομαντισμός κι αυτός σκέτος από γιουβέτσι!

Κινηματογραφικά τώρα, αυτό που δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω, είναι γιατί ενώ υπάρχει το Μουλέν Ρουζ, το Βαμμένο Πέπλο, η Αιώνια Λιακάδα κι ολόκληρη η φιλμογραφία του Γούντι Άλεν, κάποιες (και ίσως κάποιοι, τι να πω;) επιμένουν τέτοια μέρα, εμμονικά, σε ταινίες που αντιμετωπίζουν τον έρωτα σαν παραγγελία σε fast-foodάδικο.

Αφού λοιπόν αφιερώσεις δύο λεπτά απ’ το χρόνο σου για ν’ ακούσεις την καλύτερη κριτική που έχει γραφτεί ποτέ για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου (δόξα και τιμή στον Σπύρο τον Γραμμένο), έλα να σου γνωρίσω 12 ταινίες που ποτέ, μα ποτέ δεν πρέπει να δεις (αν δεν είσαι απ’ αυτούς που παραγγέλνουν σχέση πεπερόνι-μπέικον, κι ύστερα απορούν γιατί η παραγγελία τους δεν έρχεται ποτέ!).


1. Valentine’s Day
Είναι ταινία που λέγεται “Μέρα του Αγίου Βαλεντίνου”… Τι δεν καταλαβαίνεις;


2. The Notebook
Η ταινία περιγράφει την αληθινή αγάπη ως εξής: Τη φλερτάρεις κάνοντας μονόζυγο από ρόδα λούνα-παρκ, αφήνεις τους γονείς της να σε κάνουν ρόμπα, της γράφεις 365 γράμματα μέσα σ’ ένα χρόνο(!), γυρίζεις απ’ τον πόλεμο και τη βρίσκεις αραβωνιασμένη με άλλον. Όμως δεν πειράζει, γιατί της χτίζεις το σπίτι των ονείρων της (ολομόναχος!) κι εκείνη απατάει τον άλλο μαζί σου! Μέσα σε δυομιση σειρές (ή σε δύο ώρες), μια πλήρης κακοποίηση του αντρικού φύλου στο σύνολό του! Αγνός ρομαντισμός…

          
3. P.S. I Love You
Ένας τύπος πεθαίνει κι αφήνει στη σύζυγο δέκα γράμματα για να τον ξεπεράσει. Δεν είναι η ιδέα που έχει το πρόβλημα. Είναι που η ταινία προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κάνει τα ντουβάρια να δακρίσουν. Μπουκωμένη μελόδραμα! Κι άμα δεν κλάψεις, δεν πέτυχε το στόχο της. Ή είσαι ντουβάρι! Ε, εγώ δεν είχα κλάψει, θυμάμαι… 


  
4. Twilight
Το αστειάκι “still better than twilight” ζει και βασιλεύει, κι επιπλέον ντάξει, να σου φάει τη γκόμενα το βαμπίρ; Και δεν είναι καν ο Δράκουλας (που όσο να πεις είχε στυλάκι). Είναι Βαμπίρ Φλώρος! Πόσα ψυχολογικά πια;


5. How to Lose a Guy in 10 Days
Τον έκανε ρεζίλι μπροστά στους φίλους του, τον έκανε να χάσει το μπάζερ μπίτερ ενώ ήταν στο γήπεδο, έβαλε το σκυλί της να του κατουρήσει το μπιλιάρδο και τελικά ήταν ΑΥΤΟΣ που την κυνήγησε! Όχι, καριολάκι αγαπούλα μου, αυτά δεν γίνονται ούτε στο σινεμά!


6. Ugly Truth
Δυο χρόνια μετά το “Υστερόγραφο”, ο Τζέραλντ Μπάτλερ επέστρεψε ματσό να βάλει μερικά πράγματα στη θέση τους. Τελικά τον έβαλε στη θέση του η (μην την πω ξενέρωτη, μην την πω βαρετή, να την πω… δύσκολη στον οργασμό;) Κάθριν Χέιγκλ! Και να σκεφτείς ότι ο τύπος πριν τρία χρόνια έκανε τον Λεωνίδα… 


7. Notting Hill
Ναι ρε! Ο βιβλιοπώλης που τα ‘φτιαξε με τη σταρ του σινεμά (συμπαθέστατη Τζούλια Ρόμπερτς μεν, αλλά) και περνάνε ζόρια γιατί… Έλα ντε; Γιατί; Σε γενικές γραμμές μονάχα ο Ζιώγαλας μπορεί να τη χαρεί αυτή την ταινία (και ξαναήρθε απ’ τη δουλειά, και υπόγραψε σαν σταρ)!

 

8. Επικίνδυνες Μαγειρικές
Eίναι η Ζυγούλη που δεν τα λέει με τίποτα, είναι ο Χωραφάς που πίνει εκείνο τον αλλοπρόσαλο καφέ (ναι ρε, βλέπω “Θάψε το Σενάριο” υπάρχει πρόβλημα;), είναι κι ο Μαρκουλάκης που έχει μαζεμένα σ’ ένα χαρακτήρα όλα τα κλισέ του ’80. Τι να πεις; Ελλαδάρα!

9. Step Up
Είναι μάλλον η γυναικεία πλευρά του “The Fast and the Furious” κι αυτό αποτελεί από μόνο του δικαιολογία, μόνο που δυστυχώς δεν υπάρχει μέρα του χρόνου αφιερωμένη σε κόντρες με αυτοκίνητα! Αδικία; 

https://www.youtube.com/watch?v=Am6ZvXDoKJw


10. Gigli
Τζένιφερ Λόπεζ – Mπεν Άφλεκ και δεν χρειάζεται να πω τίποτα άλλο… Α! Κάπου εκεί μέσα υπάρχει κι ο Πατσίνο (για κάποιο λόγο…)!

11. Dear John
Αντιγράφει στεγνά το (απαράδεκτο, μην τα ξαναλέμε) “Ημερολόγιο”, και η οθόνη γεμίζει σάλια απ’ το πρώτο τέταρτο. Ήμαρτον!


12. My Best Friend’s Wedding
Ο γάμος του ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΜΟΥ ΦΙΛΟΥ! Τι φίλου; Πώς φίλου; Και στην τελική, όχι διάολε! Τον ταλαιπώρησε χρόνια ως φιλενάδα, και “ανακάλυψε” ότι τον θέλει τώρα που παντρεύεται; Ε, άσταδιάλα πια!

Είμαι όλος αυτιά και μάτια για τις δύο σου προσθήκες στα σχόλια!