Μια πρωτοβουλία για πολλά παλαμάκια λαμβάνει αυτές τις ημέρες χώρα στο νοτιοανατολικό Μανχάταν. Τα γκριζαρισμένα ρολά δεκάδων καταστημάτων, τα οποία μέχρι σήμερα ήταν είτε κενά περιεχομένου, είτε κοσμημένα με άναρχες ταγκιές, θα έχουν πλέον πάνω τους πραγματικά έργα τέχνης από διάφορους street artists της νεοϋορκέζικης σκηνής. 

Το πρόγραμμα “100 Gates Project” έχει στόχο να δημιουργηθεί “η μεγαλύτερη υπαίθρια γκαλερί του κόσμου“, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Natalie Raben, μέλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και υπεύθυνη για το συγκεκριμένο σχέδιο αστικού καλλωπισμού. Αξίζει να σημειωθεί πως το κόστος της καλλιτεχνικής αυτής παρέμβασης, το έχει επαναλάβει εξ ολοκλήρου ο Δήμος της Νέας Υόρκης. Κι από ότι φαίνεται, αξίζει τον κόπο (και το χρήμα, βεβαίως βεβαίως…)

Για να είμαστε όμως δίκαιοι, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επαναφέρουμε στις μνήμες μας και κάτι ανάλογο που έλαβε χώρα πριν από περίπου 3 χρόνια στην Αθήνα. Τότε που το δίκτυο του Δήμου Αθηναίων με Ομάδες Πολιτών «ΣυνΑθηνά» προχώρησε στο καθόλα επιτυχημένο πρόγραμμα «Νύχτα — Μέρα», το οποίο προώθησε την καλλιτεχνική (ανα)διαμόρφωση των ρολών διάφορων καταστημάτων της Δημοτικής Αγοράς -και όχι μόνο.  

Δηλαδή, αυτό: 


Να και μια περίπτωση όπου όχι απλά δεν ήμασταν αντιγραφείς των όσων συμβαίνουν σε διάφορες μητροπόλεις του κόσμου, αλλά δείξαμε και το δρόμο, με περιεχόμενο αν μη τι άλλο πολύ ποιοτικότερο από το αντίστοιχο του Μανχάταν. smiley