Τώρα τελευταία όποια πέτρα και να σηκώσεις, έχεις περίπου 50% πιθανότητες να γράφει κάτι σχετικό με την οικονομία. Ε, η κουτσή Μαρία ασχολείται, ολόκληρος κινηματογράφος θα έμενε στην απ’ έξω; Για την ακρίβεια, όχι απλώς δεν έμεινε απ’ έξω, αλλά μπήκε τόσο μέσα που κατάφερε να κάνει λιανά μερικά πολύ καλά στημένα οικονομικά παιχνίδια. Κι έτσι, ο μέσος σινεφίλ μπορεί πια να λέει με γνώσεις: “Σας πήραμε χαμπάρι!”. Κι εγώ μπορώ για πρώτη φορά (έστω και παρεμπιπτόντως) να χρησιμοποιήσω το πτυχίο μου!

1. Wall Street – Η Αλλαγή
Ήταν μια απ’ τις μεγαλύτερες πληγές της παγκόσμιας οικονομίας. Το χρηματιστήριο έπαψε να σημαίνει “χρηματοδότηση” κι άρχισε να σημαίνει “κερδοσκοπία”! Αγοράζεις φτηνά, πουλάς ακριβά, αέρα κοπανιστό! Το βασικό πρόβλημα με αυτό το παιχνίδι απληστίας είναι πως σχεδόν ποτέ δεν μπορείς να το παίξεις τίμια. Κι ο Γκόρντον Γκέκο, ο μεγάλος “παίχτης” της Γουόλ Στρητ αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα: έξυπνος, δυναμικός, ήταν στην πραγματικότητα ένα λαμόγιο και μισό! Και το πλήρωσε όταν βρέθηκε μπροστά του ένα “τσουτσέκι” με κρίσεις τιμιότητας.  

 

2. The Wolf of Wall Street – To “Golden Boy”
Πίστεψε με, στην αρχή της ιστορίας ο Τζόρνταν Μπέλφορντ ήταν μια χαρά παιδί. Απλά, πώς να το κάνουμε; Δεν είναι κι εύκολο πράγμα να μη χάσεις το μέτρο, όταν βγάζεις απότομα τόσα λεφτά παράγοντας… τίποτα! Χρήματα, γκόμενες, ναρκωτικά και ξαφνικά ο Τζόρνταν καβάλησε το καλάμι και πίστεψε πως κανένας δεν μπορεί να τον πειράξει. Τελικά αποδείχτηκε πως μάλλον μπορούσαν κάποιοι. Η ταινία γυρισμένη στα πρότυπα του Goodfellas, κι ο Σκορτσέζε κλείνει το μάτι: χρηματιστές, οι νέοι μαφιόζοι; Μόνο που οι μαφιόζοι έχουν έναν κάποιο κώδικα ηθικής!

 

3. Rogue Trader – Το Θράσος
“Το καταπληκτικό σπατάλημα μιας απίθανης ιστορίας” είναι η καλύτερη περιγραφή που έχω διαβάσει για την ταινία του Τζέιμς Ντέρντεν. Ναι, όμως πόσο απίθανη ιστορία; Ο κύριος Νικ Λίσον (άξια προσπάθεια Γιούαν ΜακΓκρέγκορ!) διδάσκει επί της οθόνης πώς γίνεται μια υψηλού επιπέδου χρηματιστηριακή κομπίνα. Ένας ψεύτικος λογαριασμός, ένας φανταστικός πελάτης και αρκετό θράσος! Τελικά δεν γλύτωσε το κελί. Όμως, τη στιγμή που τον συνελάμβαναν στη Σιγκαπούρη, η τράπεζά του στο Λονδίνο (την οποία οδήγησε σε χρεοκοπία) του κατέθετε παχυλό μπόνους καλών υπηρεσιών!

 

4. The Big Short – H Φούσκα
Μια τετράδα καταπληκτικών ηθοποιών (Μπέιλ, Καρέλ, Πιτ, Γκοσλινγκ), ένα σενάριο που εξηγεί απλά αλλά ιντριγκαδόρικα μερικά απ’ τα πιο σύνθετα οικονομικά τρικ (και μια κομματάκι άνευρη σκηνοθεσία), στη φετινή ταινία αποκάλυψη! Τα πραγματικά αίτια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης βγαίνουν στη φόρα, ή με πιο απλά λόγια: μια φορά κι έναν καιρό, η αγορά ακινήτων έγινε δόλωμα για να δανείζονται χρήματα οι ευκολόπιστοι και να παίρνουν μπόνους οι τραπεζίτες. Ήταν μια τέλεια φούσκα παραπληροφόρησης που τη φούσκωνε ένα αστραφτερό, “αξιόπιστο” οικονομικό σύστημα. Και ήταν μια φούσκα που δυστυχώς (όπως λέει κι ο Γκόσλινγκ στην ταινία) την πλήρωσαν πάλι οι φτωχοί και οι μετανάστες.

 

5. Margin Call – Η Διαχείριση
Κι όταν σκάσει η φούσκα τι κάνουμε; Λοιπόν, ο Στάνλεϊ Τούτσι το είπε στον Ζάκαρι Κουίντο, εκείνος ενημέρωσε τον Πωλ Μπέτανι, αυτός φώναξε τον Κέβιν Σπέισι και τελικά το νέο έφτασε στα αυτιά του “μεγάλου” Τζέρεμι Άιρονς. Εγώ το λέω στο σκύλο μου κι εκείνος στην ούρα του, κοινώς, όμως πώς διαχειρίστηκε την κατάσταση το μεγάλο αφεντικό; Την πούλησε σε ολόκληρο τον κόσμο! Και ξαφνικά όλοι απέκτησαν οικονομικό πρόβλημα. Όλοι, εκτός από τον ίδιο!

 

+1. Fight Club – Το Μεγάλο Φινάλε
Πού καταλήξαμε; Εδώ καταλήξαμε! Άνθρωποι που ψάχνουν τα προβλήματα των άλλων για να ξεχάσουν τα δικά τους, συσσωρευμένη βία και τρομοκρατικές ιδέες στο μυαλό του κάθε πολίτη! Κι αν απέχουμε αρκετά ακόμα (;) από ένα “πρότζεκτ μακελειό”, δυστυχώς δεν έχουμε ούτε Fight Clubs για να εκτονώσουμε τη βία που συνεχίζει να συσσωρεύεται. Σαν φούσκα. Κι όταν σκάσει; Λοιπόν, τότε θ’ αρχίσει κι ο μέσος άνθρωπος να αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή, και μάλλον θα είναι ήδη πολύ αργά…