Χιπ Χοπ. Αν μη τι άλλο, ένα από τα πιο παρεξηγημένα είδη μουσικής στην Ελλάδα. Και ίσως εκείνο που έχει κακοχαρακτηριστεί όσο κανένα άλλο -από haters και μη- εξαιτίας του γεγονότος ότι οι περισσότεροι εκφραστές του έχουν επιλέξει το δρόμο της εμπορευματοποίησης. Χωρίς να μπούμε στα “χωράφια” της συγκεκριμένης μομφής, θα εστιάσουμε κατευθείαν στην πηγή του χιπ χοπ κώδικα και σε όλα όσα εκείνος πρεσβεύει.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μία μουσική “αίρεση” κι όπως κάθε αίρεση, δεν απευθύνεται στη μάζα, αλλά στους λίγους. Βασικό θεμέλιο του δόγματός της και αυτοσκοπός της, η ενεργοποίηση κι ο ξεσηκωμός της νεολαίας. Με στίχους καυστικούς που εστιάζουν στην καθημερινότητά, με καταιγιστικές ρίμες που έρχονται face to face με την επικαιρότητα: η οικονομική κρίση, ο ρατσισμός, οι κάθε είδους ανισότητες.

Τα βάλαμε κάτω, ανοίξαμε τα ηχεία και ψάξαμε να βρούμε μια δεκάδα από ελληνικά χιπ χοπ τραγούδια-ύμνους που έχουν γραφτεί κι έχουν τραγουδηθεί όσο λίγα. Κομμάτια που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην εγχώρια χιπχοποιία κι άνοιξαν τους ορίζοντες πιτσιρικάδων (του σήμερα ή του άλλοτε). Ρίμες που ανάγκασαν κόσμο και κοσμάκη να “στύψει” το μυαλό του και να μην επαναπαυθεί σε αυτά που του “σερβίρονται” καθημερινά μέσα σ’ ένα “κουτί” ή πάνω σε ένα πρωτοσέλιδο…

.Active Member – Τι άλλο φοβάσαι

Ο πρωτεργάτης του χιπ χοπ στην Ελλάδα και μετέπειτα δημιουργός του Low Bap μουσικού κινήματος, αλλάζει χίλια πρόσωπα και παίρνει τη μορφή κάθε αδικημένου και κυνηγημένου, προκειμένου να ξορκίσει κάθε -δημιουργημένο από την εποχή- φόβο μας.

Γίνομαι τάφος αντάρτη στο Ιράκ και μοιρολόι στη Παλαιστίνη / τυφλός στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη / πεινασμένος ιθαγενής στο Μεξικό / χίλιες επεξηγήσεις για το φόβο σου στο λεξικό (…)


.FFC – Παραμύθι

Σε ταξιδεύει κάμποσα χρόνια πίσω, όταν ο “Νεοέλληνας” αρχίζει να εμφανίζεται με ρόλο πρωταγωνιστή στο προσκήνιο. Τα “ακριβά αμάξια, ρούχα και λεφτά”, η αποτυχία των ιδεολογιών, η ηθική παρακμή… Οι τύποι αυτοί αποφεύγουν να συμμετάσχουν στο κακοστημένο θεατρικό και μέσα από το συγκεκριμένο τραγούδι δεν είναι λίγα εκείνα που προβλέπουν για τη μετεξέλιξη της χώρας. Απλά, προφητικό. 
 
“Τώρα όλες οι πολιτικές παρατάξεις έχουνε γίνει ένα / η εξουσία είναι γλυκιά κι ελκυστική για τον καθένα (…)”
 

.FullFace – Η καλοσύνη πέθανε

Ο Βαγγέλης και ο Θανάσης, αφού γελάσανε κυνικά με την “καλοσύνη” και τη δήθεν φιλανθρωπία των ημερών, έκατσαν κι έγραψαν αυτό το ποίημα. Εξοργισμένο μεν, ποίημα δε. Απλά στο πιο γρήγορο και στο πιο μπιτάτο…


“Την καλοσύνη ο κοσμάκης ξέχασε / γεύτηκε τροφή χρηματική / ρεύτηκε εγωισμό πολύ /  και η βοή εκωφαντική να κουφαθεί κάθε παιδί”.
 
https://www.youtube.com/watch?v=Wb7yO1n-5QQ
 
.12ος Πίθηκος – H μοναξιά στο πεζοδρόμιο

O Άκης από την άλλη, όταν περνάει από τους δρόμους δεν κοιτάει τα φανταχτερά παρκαρισμένα αυτοκίνητα και τις κυρίες με τις ακριβές τσάντες. Ρίχνει μια ματιά στις σκιές που ζουν στο πεζοδρόμιο. Ανθρώπινες και μη, υπαρκτές, μοναχικές.

Κοίταξες ποτέ στα μάτια ένα αδέσποτο σκυλί για να δεις η μοναξιά τι πάει να πει; (…)
 

.Βέβηλος – Το μίσος

Μίσος στους δρόμους, στα γήπεδα, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, στα κοινωνικά δίκτυα, στα γήπεδα… Το αίσθημα που τείνει να κυριεύσει τους πάντες και τα πάντα και πλέον έχει μπει και στη Βουλή, μπαίνει στο στόχαστρο του Θανασάρα. Άκουσέ τον, έχει κάτι να σου πει…
 
Είναι το μίσος κι αν έβαζα ρεφρέν / θα το πήγαινα από το Μπενίτο ως τη Λεπέν (…) 
 
 

.Βαβυλώνα – Πολισμανία

Όλα τα κακώς κείμενα της αστυνομίας μέσα σε λίγους μόνο στίχους. Ρίμες που λένε αλήθειες πολλές και τις οποίες δεν είναι λίγοι εκείνοι που δυσκολεύονται να αντιληφθούν. Kαι καταλαβαίνεις το πόσο δυσκολεύονται, καθώς το βίντεο κλιπ του τραγουδιού λογοκρίθηκε και δεν προβλήθηκε ποτέ στην ελληνική τηλεόραση…

Βίζα σε μετανάστες Αλβανία / νταβαντζιλίκι σε πουτάνες Ουκρανία / βρήκα επιτέλους κάτι να σπάσω την ανία / θα πάω στην πολισμανία (…)

https://www.youtube.com/watch?v=1Kufo_5C0hg

.Social Waste – Του Χρόνη

Ένα τραγούδι αφιερωμένο σε έναν από τους πιο αφανείς επαναστάτες που γέννησε αυτή εδώ η χώρα. Τον μοναδικό κι αυθεντικό Χρόνη Μίσσιο. Αν δεν τον έχεις ακουστά, διάβασε τα συγκλονιστικά βιβλία του κι ευθύς άλλαξε τον τρόπο αντίληψης που έχεις μέχρι σήμερα για την ζωή.

Η επανάσταση μονάχα έχει ουσία / όσο κρατάει μέχρι να γίνει εξουσία (…)
 
 
.Goin’ Through & TXC & Ημισκούμπρια – Η πτώση
 
Στους στίχους του κρύβεται μεγάλο μέρος από τον εσωτερικό σου πόλεμο. Όλα όσα θέλεις συχνά-πυκνά να ξεστομίσεις, αλλά στο τέλος διστάζεις μήπως και σε περάσουν για τρελό.
 
Ανοιξε τα μάτια σου / μάζεψε κι ένωσε τα κομμάτια σου / μπορείς ακόμα / βγες από το ψυχοφθόρο τέλμα κι όρμα / αναζήτησε το σοκ που θα σε βγάλει από το κώμα...”
 
 
.Killah P – Σιγά μην κλάψω
Πριν του αφαιρέσουν τη ζωή οι φασίστες, ο Παύλος έγραψε ένα κομμάτι ωδή για την ίδια τη ζωή. Δεν ξέρω αν έγραψε αυτό το κομμάτι με σκοπό να κάνει τον κόσμο να ταυτιστεί με αυτό το άκρως παρεξηγημένο είδος μουσικής. Ξέρω μόνο ότι δεν πρόλαβε να εκπληρώσει τους όποιους του σκοπούς…

Δε θα δακρύσω μια και δε θα φοβηθώ / Δε θα αφήσω να μου κλέψουν τα όνειρα μου / ελεύθερα, ψηλά, πολύ ψηλά πετώ / κι όλοι ζηλεύουν τα περήφανα κι αδέσμευτα φτερά μου…
 
 
Είμαι όλος μάτια για να διαβάσω τα σχόλια σας και όλο αυτιά να ακούσω τις λατρεμένες σας ρίμες. smiley