Το παιχνίδι των social media παίζεται σήμερα στο Instagram. Είναι το πιο διαδραστικό εργαλείο επικονωνίας και το πιο σημαντικό πεδίο για διαφήμιση και promo κάθε είδους!

Αν σχεδιάζεις να τα παρατήσεις όλα και να γίνεις δεινός Instagrammer, σου έχουμε ετοιμάσει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνεις!

1. Πρώτα απ ‘όλα, να είσαι συνεπής! Αν θες να θεωρείς ότι κάνεις σοβαρά τη δουλειά αυτή, θα πρέπει να ποστάρεις φωτογραφίες ανά σταθερά χρονικά σημεία και σε τακτική βάση. Είναι καλό να κρατάς τα προσωπικά σου στατιστικά για το ποιο θέμα πήγε καλά σε likes, ποια μέρα και ποια ώρα. Επίσης, μπορείς να δημιουργείς τα δικά σου… εθιμοτυπικά, όπως ας πούμε τα παπούτσια που φοράς κάθε πρωί, τον καφέ που πίνεις το απόγευμα κτλ.


2. Φτιάξε το bio σου! Πρέπει να καταστήσεις σαφές το ποιος είσαι και τι κάνεις. Οι άνθρωποι διαβάζουν αυτό το είδος των πληροφοριών και θα είναι πιο πιθανό να πατήσουν το “follow” αν ξέρουν από την πρώτη στιγμή τι να περιμένουν από εσένα! Επίσης, μη ξεχάσεις να βάλεις κι ένα link. Αν είσαι blogger, να βάλεις το link από το blog σου ή αν έχεις e-shop να βάλεις το link του e-shop σου. Καθώς αυξάνονται οι followers, μπορείς να το αλλάζεις και να βάζεις links σε συγκεκριμένα posts και κωδικούς.

3. Ψάξε τα πιο δημοφιλή hashtags ανάλογα με το τι πρόκειται να ποστάρεις. Αν για παράδεγμα θέλεις να ποστάρεις έναν καφέ, θα γκουγλάρεις “instagram top coffee hashtags” και στο πρώτο αποτέλεσμα θα πάρεις hashtags που ούτε καν μπορούσες να φανταστείς!

4. Πιστεύω φανατικά ότι πρέπει να φτιάξεις ένα συγκεκριμένο θέμα στο account σου. Προσωπικά μου αρέσει πολύ και πιστεύω ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να σε ακολουθήσουν, εάν έχεις φωτογραφίες με ομοιόμορφο edit και παρόμοιας θεματικής. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να κολλήσεις σε μια θεματική για πάντα. Μπορείς να κάνει ομαλές μεταβάσεις όπως οι top instagrammers: @tuulavintage @onedapperstreet
και @garypeppergirl.


5. Ένα απλό (και διαχρονικό) τέχνασμα για να αυξήσεις τους followers σου είναι να κάνεις like, να σχολιάζεις και να ακολουθείς εκτενώς άλλα accounts. Με τον τρόπο αυτό θα προσελκύσεις ανθρώπους στη σελίδα σου και θα αυξήσεις τους αριθμούς. Και -μεταξύ μας τώρα- όλοι κοιτάνε τους αριθμούς. Πρόσεξε όμως να κρατήσεις τις ισορροπίες και να μην καταλήξεις spam!

6. Εκμεταλλεύσου τα hashtags από events ή περιοχές. Για παράδειγμα, αν πρόκειται να πας σε ένα μεγάλο event όπως μια συναυλία, ένα fashion show ή ένα εταιρικό event, φρόντισε να ξέρεις από πριν τα hashtags και να τα ανεβάσεις σε όλα τα posts. Οι followers τα ψάχνουν εκτενώς και τα brands αγαπούν τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν σωστά.

7. Ένα άλλο χρήσιμο κόλπο είναι να προωθήσεις το Instagram σου στα υπόλοιπα social media που διαχειρίζεσαι!

8. Η ποιότητα είναι προτιμότερη από την ποσότητα: Σβήσε παλιές φωτογραφίες από το λογαριασμό σου και άφησε μόνο τις καλύτερες.

9. Για την επεξεργασία των φωτογραφιών σου προτίμησε επαγγελματικά προγράμματα όπως το Photoshop ή καλά apps όπως το Lightroom και το VSCO cam. Μη χρησιμοποιείς τα φίλτρα του Instagram πάρα πολύ, τα έχουν όλοι!

10. Ένα άλλο πράγμα που μπορείς να κάνεις, ειδικά αν πρόκειται για εταιρικό account, είναι να παρακολουθείς την πρόοδό σου από sites όπως το Iconosquare. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να δεις καλύτερα τι αρέσει στο κοινό σου και τι όχι.

11. Ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσεις το engagement στα posts σου είναι να κάνεις ερωτήσεις στις λεζάντες των φωτογραφιών σου. Ρώτησε απλές ερωτήσεις για να ξεκινήσεις την κουβέντα!

12. Ζήτησε από accounts με πολλούς followers να σε κάνουν mention! Αυτό βοηθάει πολύ, αλλά πρέπει να είσαι τυχερός και να έχεις καταπληκτικές φωτογραφίες για να γίνει πράξη.

13. Ένα παρόμοιο τρικ είναι να κάνεις mention
μεγάλα διεθνή accounts στις δικές σου φωτογραφίες. Για την περίπτωση, ας πούμε, που ασχολείσαι με την ανδρική μόδα, μπορείς να κάνεις mention accounts όπως: @mensfashionpost, @fashiorismo, @menwithclass.
 


14. Βγάλε selfies. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι εικόνες με πρόσωπα λαμβάνουν 35% περισσότερα likes από αυτές που δεν έχουν.

15. Φτιάξε το δικό σου hashtag και προσπάθησε να ενθαρρύνεις τους folowers σου να το χρησιμοποιoύν τακτικά. Δεν είναι απλά μια τακτική αλλά και ένας τρόπος να έρθεις πιο κοντά με τους ανθρώπους που σε ακολουθούν. Εγώ για παράδειγμα ζητώ από τους ανθρώπους που με ακολουθούν να κάνουν τις συνταγές μου και να ανεβάζουν φωτογραφίες με το hashtag #coolartisan. Κάθε φορά που βλέπω μια νέα φωτογραφία, η αλήθεια είναι πως ενθουσιάζομαι laugh

16. Πες μια ιστορία. Να χρησιμοποιείς τις λεζάντες από τις εικόνες σου για να πεις την προσωπική σου συναρπαστική ιστορία. Οι προσωπικές αφηγήσεις συμβάλλουν στη δημιουργία μιας πραγματικής συναισθηματικής σύνδεσης.


17. Μην είσαι ντροπαλός! Δείξε το αληθινό σου πρόσωπο και ας είναι λίγο στραβό το κάδρο! Μοιράσου κάποια πιο προσωπικά πράγματα ακόμα κι αν η φωτογραφία είναι ελαφρώς “κουνημένη”.

18. Φωτογραφήσου με άλλους instagrammers, πάρε μέρος σε InstaMeets, κοινωνικοποιήσου με λίγα λόγια! Υπάρχει λόγος που όλα αυτά ονομάζονται social media!

19. Κι αν καμία από αυτές τις συμβουλές δεν σε βοήθησε, μην απελπιστείς και –κυρίως– μην αγοράσεις followers! Είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις. Θα σε πάρουν χαμπάρι άπαντες και ο κόπος σου θα εκμηδενιστεί. 

20. Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο: Ακολούθησε με στο @gabnikolaidis και έλα να δικτυωθούμε!