Last minute Christmas shopping: Συχνή και όχι σπάνια πάθηση που βασανίζει εμάς και το 95% του πληθυσμού που δεν υποφέρει από OCD, δεν έχει άπλετο χρόνο και αδύνατο σημείο του αποτελεί ο κάθε είδους προγραμματισμός. 

Μάλιστα κύριοι, αυτοί είμαστε και δεν ντρεπόμαστε καθόλου. Και για να είμαστε ειλικρινείς τι σημαίνει  “τελευταία στιγμή;”, ας απαντήσει κάποιος. 

Σημασία έχει η πράξη, η κίνηση, το συναίσθημα και η αγάπη που μεταφέρουμε με την κίνηση μας. Μπορεί το παρασκήνιο να καταντά αγχωτικό, βιαστικό και ανάκατο αλλά κανείς δεν θα το καταλάβει. Και δεν θα το καταλάβει και φέτος. 

Σε ξέρουμε εσένα που διαβάζεις, Προβοκάτορα. Τα ‘χουμε πάθει και τα περνάμε ακόμα. Αγαπάμε όμως και το δωράκι μας θα το κάνουμε. Ξεχωρίζουμε, επίσης, γι’αυτό και θα εντυπωσιάσουμε για μια ακόμη φορά. 

Πώς θα συμβεί όμως αυτό; Πώς θα συγκινήσουμε κόσμο και κοσμάκη με την ευρηματικότητα, τη φαντασία και το ψαγμένο μας προφίλ; 

Ξεκινάμε από τα βασικά: 

Απλά, όμορφα, προγραμματισμένα. Ακόμα και την τελευταία στιγμή. 

Ποιες όμως είναι αυτές οι κατηγορίες-διαμάντια, που ψάχνω; 

1. Ημερολόγια

Τα ημερολόγια είναι η κατηγορία που έγινε θεσμός με τα χρόνια ή διαφορετικά το μόνο δώρο που κουβαλά το συναίσθημα πως αυτή η χρονιά θα είναι πραγματικά πολύ καλύτερη από την προηγούμενη. Σου έχουμε δύο επιλογές.

.Ημερολόγιο “Τοίχος”, για τον συνάδελφο «που λέει τα αστεία» και δίνει κέφι και μπρίο στο γραφείο. Αντί να κάθεται να σκέφτεται τι να πει για να γελάτε (και να κάνετε εσείς τη δουλειά του γιατί εκείνος, είπαμε, σκέφτεται τα αστεία, αρκεί αυτό), του τα δίνεις έτοιμα. Και κάθε μέρα σου πετάει και μία απ’ τις πιο αστείες ατάκες που έχει δημοσιεύσει “Ο Τοίχος Είχε τη Δική του Υστερία” και το κυριότερο, ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΑΖΕΥΕΙ. Μπορείς να το “τσιμπήσεις” εδώ.

.Ημερολόγιο “Τα παιδία… λέγει”. Όταν μιλάνε τα παιδιά, οφείλουμε να βαράμε προσοχή, να τα κοιτάμε στο στόμα και να ρουφάμε κάθε μία από τις λέξεις που θα βγουν από αυτό. Λέξεις που συνήθως αφορούν σε λόγια σοφά ή λόγια γεμάτα αθωότητα και χιούμορ. Πολλές τέτοιες περιπτώσεις θα τις βρεις γραμμένες πάνω στις σελίδες του. Ρίξε μια ματιά εδώ, θα ψηθείς. 

2. Βιβλία 

Ο κριτικός κινηματογράφου, Tom Shone, σε παίρνει απ’ το χέρι και σε κάνει ένα γρήγορο πέρασμα απ΄τον κόσμο του Αμερικανού σκηνοθέτη, μέσα από τα καρέ των κλασικών ταινιών του. Λίγοι σκηνοθέτες έχουν μιλήσει τόσο ακομπλεξάριστα για τον σύγχρονο άντρα και τις εμμονές του, όπως ο Woody Allen και αυτό το βιβλίο είναι ο καλύτερο τρόπος για να καταλάβεις τι είχε μέσα στο μυαλό του όταν έγραφε ιστορία. Ένα δώρο για όσους αγαπάνε τις ταινίες του και το γεμάτο νευρώσεις σύμπαν του.

Λίγη μυρωδιά να έχεις από Provocateur, θα έχεις καταλάβει πως το βιβλίο το έχουμε μέσα στην καρδιά μας. Η στήλη “Διαβά.Ζουμε“, σε περιμένει υπομονετικά για να στο αποδείξει. Πέραν όμως από τις παρουσιάσεις που σου έχουμε κάνει, υπάρχουν πολλές όμορφες σελίδες εκεί έξω που σε περιμένουν με ανυπομονησία για να τις τυλίξεις με κορδελίτσα και να τις προσφέρεις εκεί που αγαπάς. 

Το νέο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη, μας γυρίζει πίσω στη δεκαετία του ’50 και μας περιγράφει ένα ιδιαίτερο road trip μιας μάνας κι ενός γιου που πενθούν. Ένα ταξίδι στην καρδιά του καυτού καλοκαιριού, από την Αθήνα μέχρι τον Έβρο, γεμάτο συγκινήσεις κι απρόοπτα. Άλλωστε από τον τίτλο του βιβλίου και μόνο, καταλαβαίνεις πως η παραδοσιακή ελληνική κοινωνία έχει πρωτεύοντα ρόλο στην όλη υπόθεση. Τώρα, αν αναρωτιέσαι πως συνδέεται το πένθος με το γάμο, δεν έχεις παρά να ζητήσεις από το φίλο/η να σου δανείσει το βιβλίο που εσύ του έχεις αγοράσει cheeky
 
3. Παιχνίδια 

Οκ, η φάση που ιδρώναμε από την μακριά γαϊδούρα και το κυνηγητό έχει περάσει ανεπιστρεπτί, αλλά όσο να ‘ναι παραμένουμε πάντα παιδιά. Ανίδρωτα, όμορφα κι ωραία, λοιπόν, συνεχίζουμε να παιχνιδίζουμε όσο δεν πάει και να δωρίζουμε παζλ και επιτραπέζια ανάλογα με τα γούστα του… δωροδοκούμενου.

Έχουμε και λέμε: Το αμέσως πιο ευχάριστο πράγμα από το να ταξιδεύεις, είναι να θυμάσαι τα ταξίδια σου και να μιλάς γι’ αυτά. Και ξέρεις ποιο είναι το αμέσως πιο ωραίο; Να έχεις μια παζλάρα στο σαλόνι σου και να συνθέτεις ένα-ένα τα κομμάτια με στιγμιότυπα από τις αγαπημένες πόλεις που έχεις επισκεφθεί. Αν λοιπόν το φιλαράκι σου έχει περπατήσει πάνω στη γέφυρα του Μπρούκλιν, φαντάσου πόσο γαμάτο θα ήταν να του προσφέρεις 1000 κομμάτια για να δημιουργήσει μόνος του το ψηφιδωτό της. Κι αν δεν έχει πάει Νέα Υόρκη, μη σκας. Επιλογές και πόλεις, υπάρχουν (αρκεί να πάρεις καμιά ιδέα από την ταξιδιωτική μας στήλη “Travel.Gram“).
 


Ας μείνουμε σε ταξιδιάρικο mood κι ας πάρουμε το πρώτο τρένο. Όχι όποιο κι όποιο τρένο, αλλά ένα από εκείνα που κυλούσαν στις ράγες της ευρωπαϊκής ηπείρου τον 19ο αιώνα. Κι ας μεταφερθούμε μέσα από τα σκοτεινά τούνελ της Ελβετίας, στην κεντρική Ευρώπη ή όπου αλλού λαχταρά η ψυχή μας. Κι όμως. Υπάρχει ένα επιτραπέζιο που μπορεί να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους. Ένα επιτραπέζιο όπου σκοπός είναι να δημιουργήσεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερες σιδηροδρομικές γραμμές και να ενώσεις μεταξύ τους διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, λύνοντας παράλληλα διάφορα μυστήρια που παρουσιάζονται. 

4. Gaming

Αν υπάρχει ένα δώρο που να σου δίνει αυτόματα το βραβείο του πατέρα της χρονιάς ή του θείου της δεκαετίας ή του νονού του αιώνα, τότε είναι ξεκάθαρα το Sony Playstation 4 – TBC Chassis. Χάρισέ του το πακέτο που περιλαμβάνει το NBA 2K16, δύο χειριστήρια, PlayStation Plus συνδρομή 3 μηνών και κάνε χώρο ανάμεσα στις υπόλοιπες αφίσες του δωματίου του για να κρεμάσει το κάδρο σου. Το βραβείο βάλτο στο δικό σου δωμάτιο.

Μην την πατήσεις ΚΑΙ αυτά τα Χριστούγεννα και πάρεις δώρα σε όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό σου. Μη σε αφήσεις με άδεια χέρια, ρε μαν.

Αν δεν επιβραβεύσεις εσένα που σε αντέχεις όλον τον χρόνο και στα καλά και στα άσχημα, τότε ποιον; Και κοίτα να σου πάρεις κάτι που θα «αντέξει», κάτι που θα μπορείς να το απολαμβάνεις για όλες τις μέρες του 2016 (και όχι μόνο). Και ναι, ένα XBOX μαζί με το Fallout 4, το Fallout 3 σε ψηφιακη μορφή μέσω εξομοίωσης Xbox 360 (backwards compatibility) και το Rise of the Tomb Raider, είναι ένα δώρο σε κάποιον που αγαπάς… σε κάποιον που αγαπάς πολύ. Να σου το πάρεις οπωσδήποτε.

Για τα δώρα πήγαμε Public. Παίζουν 48 καταστήματα για να επιλέξεις ή ακόμα πιο εύκολα, το φανταστικό online store του. Καλές αγορές!