Μέχρι να αναγκαστώ να μπω σε αεροπλάνο με το ζόρι και σχεδόν τρέμοντας (υψοφοβία αγάπη μου), μου φαινόταν σαν κάτι εξωτικό, κάτι εκτός πραγματικότητας των θνητών. Μπήκα, έκατσα και παράθυρο γιατί είμαι και σερνικός και δε φοβάμαι (γελάει ο κόσμος), έκανα το ταξιδάκι μου και συνειδητοποίησα πόσο πολύ είχα θεοποιήσει τη φάση.

Την πρώτη φορά λοιπόν που έκατσα στη θέση μου, είδα ένα πολύ όμορφο κορίτσι της Ολυμπιακής (μαμά γερνάω), να φοράει κάτι σωσίβια, να δείχνει πώς δένουμε τις ζώνες και γενικά να παίζει θέατρο. Ήμουν και πιτσιρίκος τότε και δεν μπορούσα να φανταστώ ότι αυτό συμβαίνει σε όλες τις πτήσεις όλων των εταιριών παγκοσμίως! 

Τα τελευταία χρόνια που οι αεροπορικές έχουν μπει με θέρμη στον τομέα της διαφήμισης και οργανώνουν υπερπαραγωγές για να προβάλλουν τις υπηρεσίες τους, επιχείρησαν να αλλάξουν και τον τρόπο που δείχνουν τους τρόπους αντιμετώπισης των έκτακτων συνθηκών. Γι’ αυτό πλέον τα “safety videos” είναι μικρά τηλεοπτικά αριστουργήματα. Πάρε μια γεύση:

1. Thomson Airways
Η Βρετανική εταιρία αφού είχε καταλάβει ότι κανείς δεν προσέχει τις οδηγίες, έψαχνε τρόπο για να καθηλώσει τα βλέμματα των επιβατών της. Τι πιο σκαλωματικό από μερικά πιτσιρίκια να δίνουν οδηγίες ασφαλείας; Ίσως οι γάτες, αλλά αυτές δεν μιλάνε, οπότε, μόνο πιτσιρίκια. 

 

2. Qatar Airways
Οι Καταριανοί (και όχι καταραμένοι) εδώ και μερικά χρόνια αποτελούν κύριο χορηγό της Μπαρσελόνα και μέσα στη συμφωνία έχουν εντάξει και τη χρησιμοποίηση των παικτών των Μπλαουγκράνα για τα διαφημιστικά σποτ της εταιρίας. Στο safety video παρελαύνει όλη η ομάδα, από τον Μέσι μέχρι και τον φροντιστή.

https://www.youtube.com/watch?v=WS2CQQfQzEM

 

3. Delta Airlines
Οι Αμερικανοί της Delta το πήγαν ένα βήμα μπροστά. Μάζεψαν ό,τι viral έχει κυκλοφορήσει στο internet και προσπάθησαν να τα χώσουν όλα στο ίδιο βίντεο. Ψιλοαχταρμάς, αλλά η ιδέα ήταν καλή. Παίζουν στο ίδιο ταινιάκι τα αδερφάκια από το “Charlie bite my finger“, το “overly attached girlfriend“, μερικοί τύποι που χορεύουν Harlem Shake και γενικά όλα τα ιντερνετικά κλισέ. 

 

4. Virgin America
Η υπερπαραγωγή των υπερπαραγωγών. Πρέπει να δαπανήθηκαν πολλά λεφτά για αυτό το βίντεο. Εκατοντάδες ηθοποιοί, διαφορετικά μουσικά είδη, τραγουδιστές όλων των ηλικιών και εξοπλισμός της εταιρίας, σε ένα εγχείρημα που λογικά είχε μπάτζετ μεγαλύτερο από την μέση ελληνική τηλεοπτική παραγωγή. Ένα μικρό έπος!

https://www.youtube.com/watch?v=DtyfiPIHsIg

 

5. Air New Zealand
Εδώ για κάποιο λόγο οι Νεοζηλανδοί στοχεύουν σε πιο ειδικό κοινό. Δηλαδή σε όλους εσάς που σας αρέσουν κάτι Χόμπιτ και κάτι άρχοντες των δαχτυλιδιών (εμένα δεν). Στην πρώτη σκηνή βλέπουμε κλασσικούς geeks να κάθονται δίπλα στον Elijah Wood και να μην μπορούν να το πιστέψουν, ενώ στη συνέχεια όλη η “επίδειξη” γίνεται σαν να εκτυλίσσεται σε epic movie. 

 

Έχεις δει τίποτα πιο περίεργο;