Πριν κανά δυο μήνες ξεπετάχτηκε ένας – ο Θεός να τον κάνει – δημιουργός στο Facebook, με μεγάλη αγάπη στο παρελθόν και στην αρχαία ελληνική Ιστορία.

Η σελίδα Ancient Memes παίρνει παραστάσεις αγγείων και πίνακες ζωγραφικής και τους προσθέτει διαλόγους που δίνουν ένα πολύ διαφορετικό νόημα σ’ αυτό που βλέπουμε. Για να πούμε την αλήθεια, το καταστρέφουν τελείως, αλλά τόσο μα τόσο υπέροχα.

Ο τύπος που βρίσκεται πίσω απ’ τη σελίδα (ας τον πούμε χαϊδευτικά “άρρωστο κανίβαλο που κοροιδεύει τα ιερά και όσια του λαού μας”), δέχτηκε να μας μιλήσει και να μας εξηγήσει γιατί τρολάρει το σύμπαν. 

Και αυτά που είπε εξηγούν πολλά για τις απαλεψιές που τραβάει.

 

 

Πώς σου ήρθε η πρωτότυπη ιδέα να κάνεις αυτό που κάνει και μία ξένη σελίδα και να την κατακλέψεις;
(Ο μάνατζερ του κάνει διακριτικά νόημα να αποχωρήσει, αλλά αρνείται. Θέλει να απαντήσει και να ξεκαθαρίσει τα πράγματα).
Αφού τονίσω πως όταν οι Έλληνες φτιάχνανε μιμίδια οι άλλοι ήταν ακόμα πάνω στα δέντρα θα πω ότι καλά τα λες αλλα μην ξεχνάς ότι εγώ το ειχα σκεφτεί πρώτος το καλοκαίρι του 1956 στην Φολέγανδρο και αυτοί οι σατανάδες χρησιμοποιώντας την τεχνολογία των ΕΛ ταξίδεψαν πίσω στον χρόνο κι εκεί που κοιμόμανε κάτω από μια κληματαριά με βρήκαν μπόσικο κι έκλεψαν την σκέψη μου. Το κάνανε και στην ταινία δώδεκα πίθηκες, δεν ξέρω αν την έχεις δει, δεν ξέρω αν αφήνουν κάποιον με τέτοια μούτρα να μπεί στο σινεμα.

Το ‘56 νόμιζα ότι ήσουν εξορία.
Το που ήμουν το ‘56 άσε να το ξέρω εγώ καλύτερα.

Δεν ντρέπεσαι να κοροϊδεύεις την αρχαία Ελλάδα; 
Η αλήθεια είναι ότι ντρέπομαι. Και ξέρεις γιατί; Γιατί κάτι τύποι σαν κι εσένα μας φέρανε ως εδώ.

Ειλικρινά. Μετά από τόσο ψάξιμο σε πάπυρους και αρχαίες γκραβούρες, έχεις δει πουθενά Ευρωπαίους να τρώνε βελανίδια; Και αν ναι, πώς τα έκαναν;
Στις πιο πολλές γκραβούρες οι Ευρωπαίοι είναι ακόμα πάνω στα δέντρα και οι βελανιδιές δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα.

Πιστεύεις ότι υπάρχει φόβος να εξαντληθούν τα αρχαία εκθέματα πριν εξαντληθεί η απύθμενη έμπνευση σου;
Ας είναι καλά οι πρόγονοι μας που δεν είχανε τηλεόραση και γρήγορο ίντερνετ και καθόντουσαν και φτιάχνανε αγάλματα και βαζάκια με μικυμάου.

Αν ζούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες σήμερα και δεν είχαν πεθάνει λόγω ηλικίας, θα ήταν περήφανοι μ’ αυτά που φτιάχνεις;
Ευτυχώς αυτοί φύγανε νωρίς «φίλε» γιατί αν έσκαγε σήμερα ο Σωκράτης κι έλεγε “εν οιδα ότι ουδεν οιδα” θα του κοκκίνιζαν τον σβέρκο απ’ το τρολάρισμα στο τουιτερ. Για να μην πω για κάτι τριτοδεύτερους φιλόσοφους που σήμερα δεν θα παίρνανε ούτε εκατό ριτουίτ.

 

 

Ποιος σε χρηματοδοτεί μυστικά; Ποιος κρύβεται πίσω απ’ τη σελίδα; Θέλω ονόματα.
Ο Αρτέμης Σώρας,ο πρόεδρος όπως τον λένε κάποιοι δεν έχει καμια σχέση με την σελίδα εκτός από κάποια περιστασιακά λάικ που κάνει. Μπορώ να σου πω ποιοι κρύβονται πίσω απ’ την σελίδα αλλά μετά θα πρέπει να σε σκοτώσω και δεν έχω πάρει όπλο μαζί μου.

Είσαι μασώνος; Ξεκάθαρη απάντηση.
Δεν λέω ότι δεν είμαι αλλά ακόμα κι αν ήμουν δεν θα στο έλεγα γιατί και πάλι θα έπρεπε να σε σκοτώσω και δεν έχω όπλο μαζί μου.

Ποια φωτογραφία σου μέχρι στιγμής έχει γίνει το μεγαλύτερο viral;
Μία με μαγιό απ’ τις διακοπές του ’14 στη Δήλο απέναντι απ’ την Μύκονο. Του ’14 προ Χριστού.

Πολύ συχνά βάζεις τύπους σαν τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα να παίζουν Στοίχημα. Πώς τα πάνε;
Δεν μπορώ να απαντήσω αντικειμενικά επειδή και οι δύο είναι φίλοι μου, αδέρφια τολμώ να πω (χτυπάει την γροθιά του πάνω στο μέρος της καρδιάς) αλλά και οι δύο πρέπει να σταματήσουν να μαλώνουν για το που έγινε το ιστορικό συνέδριο της Βόλβης και να συγκεντρωθούν στην μελέτη του κουπονιού.

 

Έχεις χρησιμοποιήσει πολλές φορές ατάκες απ’ την ταινία «Ας περιμένουν οι γυναίκες». Βάλε στη θέση των πρωταγωνιστών τρεις αρχαίους Έλληνες. 
Μπουλάς είναι ο Περικλής με τον Χρυσό Αιώνα/ΠΑΣΟΚ. 
Ζουγανέλης είναι ο Μενέλαος που έχασε την ωραία Ελένη, αλλά είναι πιο έξυπνος, γιατί αντί για εκστρατεία στην Τροία πάει διακοπες στην Θάσο.
Μπακιρτζής είναι ο λευκός Τούπακ Σακούρ και έχω εδώ τα έγγραφα που το αποδεικνύουν… *κουνάει μια λευκή κόλλα χαρτί.

 

 

Πόσα άτομα είστε πίσω από αυτήν τη σελίδα;
Ποια σελίδα; Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω. Βέβαια, είναι και πολλοί οι φίλοι της σελίδας οι οποίοι στέλνουν τις προτάσεις τους τις οποίες εγώ κριτικάρω συνήθως λέγοντας «καλό, θα το δω αργότερα» και αφού αφήσω να περάσουν λίγες μέρες, αλλάζω μερικές λέξεις και το παρουσιάζω σαν δικό μου εισπράττοντας έτσι όχι μόνο τα λάικ αλλά και την ιντερνετική καταξίωση.

Ποιο θα είναι το επόμενο χομπίστικο βήμα σου;
Δεν θα στο έλεγα αλλά θα στο πω μήπως και μ’ αφήσεις ήσυχο. Έχω καταθέσει τα χαρτιά μου για να γίνω άντμιν στο “Η απιστία δεν είναι μαγκιά, είναι αυτοταπείνωση”.

Αποχαιρέτα μας με ένα γνωμικό του 9ου αιώνα π.Χ.
Αν αγαπάς κάποιον άστον να κάνει λάικ στο Ancient Memes.

 

 

*Οι “Βιραλαίοι” είναι μία ενότητα που θέλει να αναδείξει τους viral ήρωες των social media που δίνουν νοημα στις διαδικτυακές ζωές μας με το πρωτότυπο περιεχόμενο που δημιουργούν. Ατακαδόροι του Twitter, χαβαλεδιάρικες Facebook σελίδες, photoshop junkies, τύποι που καίνε το ΥouΤube και το Ιnstagram με το υπέροχο μυαλό τους, όλοι αυτοί θέλουμε να βρουν φωνή εδώ. Και επειδή αποκλείεται να τους ξερουμε όλους και κάποιοι από αυτούς μπορεί να μας ξεφύγουν (ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ, ΠΡΟΣΟΧΗ), στείλτε μας τις πρότασεις σας για τον επόμενο “Βιραλαίο” στο info@provocateur.gr.