Όταν ο ταπεινός Έλληνας καλλιτέχνης αναμετράται με τον ξένο, με το θηρίο των πολυεθνικών, δεν μπορείς παρά να σταθείς στο πλάι του. Ειδικά αν το αποτέλεσμα της δουλειάς του είναι άθλιο και προκαλεί γέλιο. (Γιατί κακά τα ψέματα. Ζούμε σε δύσκολους καιρούς).

Ακολουθούν πέντε διασκευές από πέντε μεγάλους καλλιτέχνες που αναμετρήθηκαν με τους ξένους συναδέλφους του και πώς να το πούμε τώρα; Έχασαν; Έχασαν πανηγυρικά; Έπεσαν λιπόθυμοι απ’τις φάπες πριν καν μπουν στο ρινγκ; Κάπως έτσι.

1. Γιάννης Πάριος – Πού πας; (Lionel Richie – Hello)
Ο τραγουδιστής του έρωτα και του “γαμπρέ τη νύφη να αγαπάς” έκανε το εξής αδιανόητο: τραγούδησε στα ελληνικά το Hello του Lionen Richie και ευτυχώς για μας, κατάφερε να το κάνει ακόμα χειρότερο. 

Τον προκαλώ να αφήσει αυτά τα ευκολάκια και να διασκευάσει το “ντάρι ντάρι” στα αγγλικά αν είναι μάνγκα.


2. Γιάννης Πουλόπουλος – Ο ανθρωπός μου (Frank Sinatra – My Way)
Ο Πλούταρχος έχει αντιγράψει μέχρι και τα κορδόνια που φορούσε ο Μεγάλος, ο Ένας… Δεν μπορούσε να αντιγράψει και αυτό το τραγούδι για ακόμα περισσότερο γέλιο;

Κάποιο λούμπεν στοιχείο πήρε το My Way του Sinatra και κάτω από πολύ ύποπτες συνθήκες, παρέσυρε τον Γιάννη Πουλόπουλο να το τραγουδήσει και μάλιστα μπροστά σε κόσμο. Ο υπαίτιος να έχει βγει απ’τη φυλακή ή να πέθανε εκεί μέσα ΟΠΩΣ ΘΑ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕ;


3. Φίλιππος Νικολάου – Θα επιζήσω (Gloria Gaynor – I Will Survive)
Τίμια διασκευή. Το I will Survive γίνεται “Θα επιζήσω”. Ντόμπρα και παντελονάτα. Δεν προσπαθεί στιγμή να σε πείσει ότι έγινε κάποια επιπλέον δουλειά για να κυκλοφορήσει το κομμάτι, ότι κουράστηκε κάποιος ξέρω γω. Το έβαλαν στο Google Translate της εποχής και να’το το ελεεινό αποτέλεσμα. Σαν να τους ακούω: “Τελειώσαμε μ’ αυτό παιδιά, πάμε για άλλα τώρα, ακόμα χειρότερα”.

Θα μπορούσε βέβαια να γίνει και ένα φοβερό mash up, του τύπου “στο άδειο μου πακέτο απόψε μπήκες, δεν ξέρω τι ζητάς, αλλά θα επιζήσω”. Just sayin’.


4. Χρήστος Δάντης – Ποιος είμαι εγώ (Supertramp – The Logical Song)
Ο Δάντης έχει πάνω από 20 χρόνια να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη, γιατί αυτή η διασκευή αποτελεί ομοσπονδιακό αδίκημα στις ΗΠΑ. 

Η αλήθεια είναι ότι όσοι τον θυμόμαστε να ροκάρει σκληρά στα 90’s με την “Καραγκούνα” δεν περιμέναμε τίποτα περισσότερο. Ωστόσο, παραδέχομαι ότι αν το ακούσω άλλη μία φορά θα εξελιχθεί σε guilty pleasure, γι’ αυτό σταματάω εδώ.


5. Κώστας Χαριτοδιπλωμένος και Αλέξια – Η αγάπη είναι παντού (John Paul Young – Love is in the Air)
Δεν μας κέρδισε τόσο το τραγούδι, όσο το γεμάτο 80’s αθωότητα video που βρήκαμε. Μία ματιά με κλειστό τον ήχο (ή ανοιχτό αν είσαι μερακλής) θα σε πείσει.

Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Και μόνο η παρουσία της Άννας Δρούζα, θα αρκούσε για να απογειώσει το κομμάτι.