Σε μια κουβέντα που είχαμε τελευταία σε γνωστούς Προβοκατόρικους κύκλους, μια αναφορά στο γνωστό πρόβλημα της κίνησης έφερε τη συζήτηση στο μικρότερο μηχανάκι που βγήκε ποτέ σε παραγωγή. Φυσικά το μυαλό σου θα πηγαίνει στις γνωστές “γουρούνες” των νεανικών μας χρόνων που αποτελούσαν status symbol και στα γνωστά-άγνωστα σπαστά ποδήλατα που χρησιμοποιεί κατά κόρον κάθε χιπστεράς που σέβεται τον εαυτό του.

Όχι, λοιπόν. Είναι αυτό: 

Το όνομα του; “Μοtocompo” και κατασκευαστής του η Honda. Το μηχανάκι του Back to the Future πριν το Back to the Future δημιουργήθηκε λοιπόν πριν από 34 χρόνια και συγκεκριμένα το 1981. Μοναδικός σκοπός του εκτός από το να κάνει πάταγο στην αγορά δεν ήταν άλλος από το να χαρακτηριστεί ως το πιο βολικό/πρακτικό/μικρό μηχανάκι που είχε κυκλοφορήσει ποτέ. 

Δυστυχώς, η ιστορία δεν συμφώνησε με τους εμπνευστές κατασκευαστές και γρήγορα το γλυκούλι μηχανάκι απέκτησε τον προσφιλή χαρακτηρισμό “παπάτζα”. 

Η αγορά δεν το αγκάλιασε και εκεί που προέβλεπαν 10.000 πωλήσεις το μήνα, αυτό με το ζόρι πουλούσε 3.000. Το Scooter χαρτοφύλακας δεν έπεισε ποτέ και έτσι 2 χρόνια μετά αποσύρθηκε διακριτικά από το προσκήνιο.

Βλέποντας τα πράγματα με άλλο μάτι και 30+ χρόνια μετά, οι λόγοι της αποτυχίας φαίνεται να είναι: 

1. Ταχύτητα
Τι 30 χλμ την ώρα; Είπαμε να μας διευκολύνει, αλλά όχι και να μας περνάνε και οι πεζοί κύριε Soichiro Honda. Ακόμα και εκείνη την εποχή ήθελαν κάτι πιο γρήγορο από τον Carl Louis. 

2. Βάρος
42 κιλά δεν είναι μηχανάκι, αλλά μπρίκι. Φυσικά φοβόσουν πως δεν θα σήκωνε όχι μόνο το Θηρίο (πριν αδυνατίσει) αλλά εσένα και εμένα. 

3. Ασφάλεια
Όταν μιλάμε για παιχνίδι η ασφάλεια περιορίζεται στα όρια του σαλονιού ή του κήπου σου. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε ποτέ να περάσει τη σκληρή (!) ευρωπαϊκή νομοθεσία. 

4. Τιμή
Δεν γνωρίζουμε το πόσο έκανε τότε (και πόσο μάλλον σε τοπικό νόμισμα) η τελευταία δημοπρασία στο eBay όμως έκλεισε στα $2.026. Okay, η συλλεκτική αξία αλλά too much ρε αδέλφια, δεν νομίζετε; 

WTF Point. Θυμηθήκαμε που το είχαμε ξαναδεί. Μα φυσικά στο GTA San Andreas, όταν η “ψυχάρα” Carl Johnson αλώνιζε τα στενά και σκόρπιζε θάνατο.

Εδώ και το επίσημο video-παρουσίαση του κατασκευαστή.