Να τα πάρουμε με τη σειρά.

Έχουμε 21 Οκτωβρίου και γίνεται ένας παγκόσμιος πανικούλης για το Back to the Future 2, καθώς σήμερα είναι η μέρα που ο Michael J. Fox στέλνεται στο μέλλον απ’ τον τρελάρα επιστήμονα-φίλο του.

Με λίγα λόγια, κυρίες και κύριοι, βρισκόμαστε στο μέλλον. Ζούμε τη μέρα, που κάποιοι το μακρινό 1985 είχαν φανταστεί ότι θα πετάμε με αυτοκίνητα και θα ντυνόμαστε σαν τους Daft Punk (όλοι μας, όχι μόνο αυτοί).

Έτσι, εμείς στο Provocateur, κάναμε την εξής σκέψη:

Έστω ότι το Back to the Future 2 ήταν ελληνική ταινία και αντί για τις ΗΠΑ του 2015, έδειχνε την Ελλάδα του 2015. Πώς θα επιχειρούσε ένας Έλληνας σκηνοθέτης να απεικονίσει την Ελλάδα του σήμερα, ζώντας στην καρδιά των 80s, στο 1985;

Με λίγα λόγια, πώς θα φανταζόταν ο Έλληνας του 1985 (ή έστω του ’89, αφού τότε γυρίστηκε η ταινία) την Ελλάδα του 2015;

Βγάλαμε μερικά πολύ χρήσιμα συμπεράσματα και συγκροτούμε το «σύμπαν» του ελληνικού Back to the Future 2, βήμα προς βήμα.

Πόλη
Βλέποντας την Αθήνα του 1985 πνιγμένη στο νέφος και πιστεύοντας ότι αυτό το πρόβλημα σταδιακά θα οξυνόταν, η ταινία θα παρουσίαζε την Αθήνα του 2015 σε μια κατάσταση «I am Legend» χωρίς τα ζόμπι. Ή σε μια κατάσταση Mad Max με το κέντρο της Αθήνας, Σαχάρα, και το νερό του Μόρνου, πανάκριβο.

 Ή δεν θα υπήρχε καθόλου η Αθήνα, θα είχε εξαφανιστεί απ’τον χάρτη και θα έδειχναν άλλη πόλη ως πρωτεύουσα, ας πούμε την Πάτρα (δεν θα πω Θεσσαλονίκη, ένας Αθηναίος σκηνοθέτης θα σας την έσπαγε ακόμα KAI TOTE, you know that).

Πολιτική Κατάσταση
Έχεις τα χρυσά χρόνια της πασοκάρας και μία κοινωνία γεμάτη αισιοδοξία και ψεύτικη ευμάρεια. Τα μυαλά σου έχουν πάρει αέρα. Το 2015 φαντάζεσαι ότι στη χειρότερη περίπτωση η Ελλάδα θα είναι σαν την Σουηδία, χωρίς το κρύο, αλλά με τις Σουηδές. Πρωθυπουργός, ποιος άλλος; Ο γιος του Ανδρέα, αλλά ΟΧΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΓΙΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ, τόσα παιδιά έχει, κάποιος άλλος. Απ’ την άλλη, εννοείται ότι αρχηγό της ΝΔ θα άφηνες τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη (και θα’ πεφτες μέσα).

Εργασία
Πολύ πιθανό κατά τη διάρκεια της ταινίας να φαίνονταν κτίρια που μέσα να δούλευαν άνθρωποι…
ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2015.

Media
Καταρχάς, όση αρρωστημένη φαντασία και να είχε ο σκηνοθέτης, αποκλείεται να είχε προβλέψει τον Μπογδάνο.

Στα μικρότερης σημασίας τώρα… Δεδομένου ότι τότε υπήρχε μόνο κρατική τηλεόραση και κρατικό ραδιόφωνο και άρα η παρέμβαση στο περιεχόμενο των ειδήσεων ήταν αυτονόητη και ευρέως αποδεκτή, ίσως να είχε προβλέψει ότι και σήμερα τα media θα ήταν ελεγχόμενα. ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ. ΧΑΧΑΧΑΧΑ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΕΤΣΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ;;;

Στυλ
Μα έλα τώρα… Θες σοβαρά από έναν Έλληνα των 80s να σου προβλέψει πως θα είναι οι άνθρωποι 30 χρόνια μετά;
Μα με μαλλί Τάκη Τσουκαλά ως τη μέση, βάτες λίγο πιο πάνω απ’το κεφάλι τους και άσπρη κάλτσα ακόμα και στο τζάκι περιμένοντας δώρα απ’τον Άγιο Βασίλη. Τίποτα λιγότερο, καμία έκπτωση στον στυλιστικό εφιάλτη που για κάποιον λόγο ανακόπηκε στα 90s.

Τεχνολογία
Η παραγωγή ελληνικών τρίκυκλων υπήρχε ακόμη και ήταν περιζήτητα σε όλον τον μαχαλά. Οπότε αντί για hoverboard – αυτό το πατίνι που πετάει σαν δαιμονισμένο – θα είχαμε ένα τρίκυκλο, χωρίς ρόδες, που θα έσκιζε τον Αττικό ουρανό. NE TI?