Είπαμε να πάρουμε τους δρόμους για μία ακόμη φορά. Έστω και νοητά. Τα αγαπάμε τα ταξίδια, όπως θα έχετε καταλάβει. Αγαπάμε επίσης και το βιβλίο. Συνδυάζοντάς αυτές τις δύο αγάπες μας, λοιπόν, το κόνσεπτ του φευγιού μας ήταν εύκολο να προσδιοριστεί: Θα πάμε μια βόλτα στα σπίτια διάφορων μεγάλων συγγραφέων. Θα ταξιδέψουμε από τη Ρωσία μέχρι την Αγγλία κι από εκεί στις ΗΠΑ, τη Σκωτία, τη Γαλλία… Λέμε να κάνουμε και μια στάση στην πανέμορφη Σκιάθο, το νησί του Παπαδιαμάντη.

Θα έρθεις μαζί;

1. Λέων Τολστόι

Ξεκινάμε με την ξακουστή Yasnaya Polyana της επαρχίας Tula, το “απρόσιτο λογοτεχνικό προπύργιο” όπως ονόμασε το σπίτι του ο ίδιος ο θρυλικός συγγραφέας. Εκεί γεννήθηκε, εκεί έζησε και εν τέλει εκεί επέστρεψε στο χώμα. Στο ενδιάμεσο, φρόντισε να μας προσφέρει απλόχερα διάφορες λογοτεχνικές βίβλους, ανάμεσα στις οποίες και τα “Πόλεμος και Ειρήνη“, “Αννα Καρένινα” και “Ανάσταση“.

[gallery-72]

2. Τζωρτζ Όργουελ

Στο Barnhill Farmhouse της Σκωτίας, κατέφυγε τον Μάιο του 1946 ο Έρικ Άρθουρ Μπλαιρ (το κανονικό όνομα του Τζωρτζ Όργουελ) μαζί με το γιο του, με σκοπό να τελειώσει απερίσπαστος -και με υγεία ραγδαίως επιδεινούμενη- το τελευταίο και πλέον γνωστό του έργο. Το ανατριχιαστικά προφητικό “1984“.

[gallery-73]

3. Βιρτζίνια Γουλφ

Σε αυτήν την πλήρως απομονωμέμη και γαλήνια εξοχική κατοικία του 17ου αιώνα, στο Sussex της Αγγλίας, μετακόμισε μαζί με τον σύζυγό της η περίφημη αγγλίδα μυθιστοριογράφος το 1919. Έζησαν εκεί μέχρι το θάνατό της το 1941, ενώ στα δωμάτια αυτού του σπιτιού γράφτηκαν τα εξής έργα: Η κυρία Dalloway” και “Στο Φάρο”.

[gallery-74]

4. Κάρολος Ντίκενς

Ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της Βικτωριανής εποχής, μετακόμισε το 1837 στο κεντρικό Λονδίνο και συγκεκριμένα στην κατοικία που βλέπετε παρακάτω. Εκεί έγραψε το μυθιστόρημα “Ολιβερ Τουίστ“, γεγονός που εκτόξευσε τη φημή του στους γείτονές του (και όχι μόνο). Από το 1925, ο χώρος λειτουργεί ως μουσείο.

[gallery-75]

5. Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Στο καταπράσινο νησί της Σκιάθου γεννήθηκε το 1851 ο “Άγιος των Ελληνικών Γραμμάτων“. Ο συγγραφέας της “Φόνισσας“, της “Γυφτοπούλας” και του “Οι Έμποροι των Εθνών“, πέρασε τα πρωτα χρόνια της ζωής του στη μονοκατοικία που θα δείτε ακριβώς από κάτω. Αφού περιηγήθηκε ανά την Ελλάδα, τελικά επέστρεψε κατατρεγμένος και καταπονημένος στο σπίτι αυτό, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή το 1911.

[gallery-76]

6. Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ

Στο St. Paul της Μινεσότα των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο σπίτι όπου έμεναν οι γονείς του, επέστρεψε το 1919 κι αφού είχε τελειώσει τη στρατιωτική του θητεία ο Φ. Σ. Φιτζέραλντ. Νέος, φιλόδοξος και γεμάτος ενέργεια καθώς ήταν, κατάφερε στο συγκεκριμένο μέρος να ολοκληρώσει τη συγγραφή του πρώτου -και πλέον διαβασμένου- μυθιστορήματός του, με τίτλο “Αυτή η πλευρά του Παραδείσου“.

7. Μαρκ Τουέιν

Ο Mαρκ Τουέιν έζησε σε αυτό το βικτωριανό γοτθικό οίκημα στο Hartford του Connecticut των ΗΠΑ, από το 1874 έως το 1891. Στον πάνω όροφό του, όταν δεν έγραφε αριστουργήματα όπως το “Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ” και το “Οι περιπέτειες του Huckleberry Finn“, απολάμβανε μία παρτίδα μπιλιάρδο. Αμερικάνικο, φανταζόμαστε.

[gallery-78]

8. Έρνεστ Χέμινγουεϊ

Το 1931, αμέσως μετά την αυτοκτονία του πατέρα του και τη συναισθηματική έξαρση που του προκάλεσε η τεράστια επιτυχία από το δεύτερό του μυθιστόρημα με τίτλο “Αποχαιρετισμός στα όπλα“, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ μετακόμισε μαζί με την οικογένειά του στο Key West της Φλόριντα των ΗΠΑ. Η ηρεμία που επιζητούσε, του προσφέρθηκε εδώ απλόχερα, γεγονός που τον βοήθησε να εμπνευστεί “Τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο” και να θέσει τις βάσεις για την μετέπειτα πολυβραβευμένη του πορεία.

[gallery-79]

9. Ζοζέ Σαραμάγκου

Εδώ, στο Lanzarote της Πορτογαλίας, πέρασε τα 18 τελευταία χρόνια της ζωής του ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Ζοζέ Σαραμάγκου. Ο ίδιος το περιέγραφε ως ένα “σπίτι φτιαγμένο από βιβλία” κι αν κρίνουμε από τη βιβλιοθήκη που διέθετε, δεν μπορούμε παρά να κουνήσουμε επιδοκιμαστικά το κεφάλι. 

10. Νίκος Καζαντζάκης

Ο τεράστιος κρητικός συγγραφέας, αφού περιπλανήθηκε σε όλα τα μήκη και πλάτη τόσο της Ελλάδας, όσο και του κόσμου ολόκληρου, προτίμησε να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του -μαζί με την αγαπημένη του Ελένη- στο “κουκούλι” του, όπως λάτρευε να ονομάζει τη μονοκατοικία που διέθετε στην πόλη Αντίμπ της Γαλλίας. Εκεί έγραψε μερικά από τα πιο γνωστά του έργα, όπως το “Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται” και την “Αναφορά στο Γκρέκο“. Σήμερα καταβάλλονται(;) προσπάθειες από το ελληνικό κράτος προκειμένου το σπίτι αυτό να αγοραστεί και να αξιοποιηθεί. 

[gallery-82]