Άγχος. Στρες. Επαγγελματικές -και όχι μόνο- υποχρεώσεις. Eίναι πολλές οι φορές που έψαχνα διέξοδο. Ωραία η συνάντηση με τους φίλους. Πολύτιμη πάντα η κουβέντα μας. Μοναδικές οι βραδινές αναλύσεις. Γουστάρω σινεμά και θέατρο, όπως απολαμβάνω κι ένα καλό φαγητό. Αλλά… Eγώ θέλω να χορέψω!

Αλήθεια πόσοι χώροι υπάρχουν κοντά μας, στους οποίους μπορεί κάποιος να χορέψει; Ελεύθερα. Χωρίς να σκέφτεται αν θα τον κοιτά ο διπλανός του. Ακόμα κι αν δεν γνωρίζει τα βήματα, ακόμα κι αν δεν έχει «μέσα» του τον ρυθμό.

Η Αθήνα είναι μια πόλη με πολλές επιλογές. Μπορείς να κάνεις τα πάντα, συνήθως όμως περιορίζεσαι στα ίδια. Μέχρι σήμερα. Ήρθε η ώρα να ντυθείς άνετα. Φόρα το πιο όμορφο χαμόγελό σου. Γέμισε την ψυχή σου και άδειασε το μυαλό σου. Let’s Dance!

Είπα να βγω. Να αλλάξω στέκι. Να αλλάξω γειτονιά ρε αδερφέ. Και να που τελικά ταξίδεψα μακριά. Ποιος το περίμενε; Ταξίδεψα μέχρι την Κούβα. Βρέθηκα σε μια γειτονιά στην παλιά Αβάνα. Χόρεψα στα πεζοδρόμια, στους δρόμους της, στα στενά της. Φλέρταρα. Ερωτεύτηκα. Ερωτεύτηκα κυρίως τη ζωή μου. Αγάπησα. Αγάπησα την ελευθερία μου. Κινούμενη πάντα σε ρυθμούς Λάτιν. Και όλα αυτά; Σε δέκα μόλις λεπτά από το σπίτι μου. Τόσο κοντά και τόσο μακριά.

Στην Πλατεία στο Μπουρνάζι. Στο Enzzo de Cuba. Το 1999 ήρθε η ιδέα. Από ένα ταξίδι του Γιάννη στο Λος Άντζελες, κι από κει στο Μεξικό. Εκεί όπου η 20th Century Fox είχε κατασκευάσει το στούντιο στο οποίο γυρίστηκε ο Τιτανικός. H σκέψη του ταξίδεψε και δεν είχε (ευτυχώς) την ίδια κατάληξη με το ταξίδι του Βρετανικού υπερωκεάνιου.



Γιατί άραγε να μην μπορεί να γίνει μια αναπαράσταση αυτού που αγαπά πολύ; Γιατί να μην είναι εφικτή η δημιουργία ενός χώρου που να θέλει κάποιος να βρίσκεται; Ν’ ακούει τη μουσική που αγαπά. Γιατί να μην μπορεί να δημιουργηθεί ένα σκηνικό που θα σε κάνει για λίγο να αφεθείς; Να νομίζεις πως ζεις το ταξίδι που πάντα ονειρευόσουν…

Η αγάπη για την Κουβανέζικη μουσική, κυρίως για τους Buena Vista, έφτανε για να υλοποιηθεί ένα όνειρο. Η κατασκευή ενός χώρου όπου ο καθένας θα ζούσε για λίγο στην παλιά Αβάνα. Παρέα με ιδιαίτερους ανθρώπους και ξεχωριστή κουλτούρα. Όλοι ίσοι και όλοι διαφορετικοί. 

Οι φοίνικες που υψώνονται στο κέντρο της λιθόστρωτης πλατείας, η μητρόπολη του mojito, το La Bodeguida del Medio και το εργοστάσιο πούρων Partagas είναι μερικά από τα σκηνικά του Enzzo de Cuba που θα ξυπνήσουν γλυκές αναμνήσεις σε όσους έχουν ταξιδέψει στη χώρα του Τσε αλλά και έναν απροσδόκητο πόθο σε όσους δεν έχουν πάει να την γνωρίσουν.

Κι όμως το μαγαζί φτιάχτηκε πριν ο Γιάννης επισκεφτεί την Κούβα. Πήγαν όμως άλλοι για εκείνον. Μάζεψε τις φωτογραφίες ανθρώπων που επισκέφτηκαν την Κούβα αλλά που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους και στόχευσε στις κοινές φωτογραφίες. Στις γειτονιές και τους δρόμους που φωτογραφήθηκαν οι περισσότεροι. Έτσι δημιουργήθηκε η γειτονιά. Έπειτα από 9 μήνες, όσο χρειάζεται η γέννηση ενός μωρού, το δικό του μωρό είχε γεννηθεί!

Τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα είναι δώρα από τα ταξίδια των πελατών. Και ο κάθε ένας από αυτούς έχει πλέον τη γωνίτσα του και το χώρο του εκεί μέσα. Αισθάνεται πως ένα κομμάτι του ανήκει.

«Το μαγαζί το φτιάχνουν οι ψυχές» μου λέει. Κι έχει δίκιο.

H κάθε μέρα, ή μάλλον η κάθε νύχτα, στο Enzzo de Cuba είναι ξεχωριστή. Διαφορετικές θεματικές βραδιές. Bachata, Kizomba, Salsa, Zumba, Latin. Βραδιές για όσους ασχολούνται με το χορό, αλλά και για όσους θέλουν να ασχοληθούν και διστάζουν να “εκτεθούν”!

Κι αυτό γιατί το μαγαζί διαθέτει χορευτές/δασκάλους που σε παίρνουν από το χεράκι και σε “ψήνουν” να ανέβεις στην πίστα, σε μαθαίνουν και σε παρακινούν να μπεις στο πνεύμα.

Υπάρχει και ο Πέδρο Σαντάνα, το όνομα του οποίου είναι άμεσα συνυφασμένο με το Enzzo. Θυμίζει πρωταγωνιστή αργεντίνικης σαπουνόπερας όταν τραγουδάει! Λες κι έχει μόνιμα ένα χαμόγελο κολλημένο στο μουσούδι του.

Αν είστε τυχεροί, ή καλύτερα σωστά ενημερωμένοι, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε και live συναυλίες. Όλη η Latin σκηνή, συγκροτήματα από την Ελλάδα αλλά και από τη Λατινική Αμερική, φιλοξενούνται στην “γειτονιά” της Αβάνας!

Enzzo De Cuba 
Αγίας Παρασκευής 72, Περιστέρι 121 32
Τηλ: 210 578 2610
Facebook | Website