Οι συναυλίες έχουν μπει για τα καλά στην κουλτούρα του Έλληνα πια και αυτό σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αμφισβητηθεί. Ακόμα και το τελευταίο κατσικοχώρι που θα δεις στο χάρτη έχει το δικό του φεστιβάλ ή τα πανηγύρια του. Και φυσικά αυτά συμβαίνουν όλο το χρόνο, με κρύο και με χιόνια και με βροχές, πάντα κάπου κάποιος θα είναι σε μια γωνιά με την κιθάρα του να δίνει πόνο. 

Οι προβοκάτορες όμως είναι εδώ για να δουν την προέκταση του θέματος. Έτσι, τα βάλαμε κάτω και σκεφτήκαμε ποιοι είναι οι πιο κλασσικοί τύποι που έχουμε συναντήσει στις συναυλίες. Τους βρήκαμε, τους καταγράψαμε και σας τους παρουσιάζουμε με κάθε επισημότητα. Και επειδή σίγουρα θα έχουμε ξεχάσει κάποιους, περιμένουμε στα σχόλια να δουμε τους τύπους που εσείς συναντάτε.

Οι φίλοι μας είναι:

1. Ο ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΣ

Εντάξει, αυτόν θα τον συναντήσεις σε πολλά μέρη. Στις συναυλίες όμως δίνει πόνο. Ο άνθρωπος μας πίνει τα πόδια του μέχρι να μη μπορεί να πιει άλλο και αναγκάζει τους είλωτες φίλους του να τον κουβαλήσουν επειδή απλά είναι ένα εγωκεντρικό κωλόπαιδο που δεν έχει μάθει να συγκρατεί τον εαυτό του. Και ποτέ κανείς δεν τον συμπάθησε. Και πολύ καλά έκανε. Αν είσαι αυτός, ντρεπόμαστε για λογαριασμό σου. 

2. Ο ΓΚΟΜΕΝΟΣ

Αυτός είναι ο τύπος που όλη την ώρα της συναυλίας φασώνεται με την κοπέλα του. Αγκαλιάζονται σαν να έρχεται το τέλος του κόσμου και γλωσσοφιλιούνται λες και προσπαθούν να σπάσουν το ρεκόρ γκίνες. Αν σκεφτείς να κοιτάξεις την κοπέλα του, θα αντιμετωπίζεις την οργή της γλυκουλιάς και θα πνιγείς στα ουράνια τόξα και τα ροζ συννεφάκια που εκπέμπει το ζευγαράκι. 

3. Ο ΓΚΑΤΖΕΤΑΚΙΑΣ

Ένας ακόμη αντιπαθητικός τύπος είναι αυτός που έχει πάνω του μία φωτογραφική μηχανή αξίας 1000€, iPhone στο χέρι και τραβάει βίντεο και φωτογραφίες με το iPad. Θα χωθεί μπροστά σου χωρίς καμία ενοχή, θα ανάψει το φλας και αν είχε τη δυνατότητα θα πάταγε πάνω στο κεφάλι σου για να πάρει καλύτερη θέση. Τράτζικ.

4. Ο ΔΙΑΔΗΛΩΤΗΣ

Είναι αυτός που σχεδόν ποτέ δεν έχει παρέα (και δικαιολογημένα) οπότε αράζει πίσω πίσω με τη μπυρίτσα του και ουρλιάζει μόνος. Αν είχε φίλους θα ήταν στην πρώτη σειρά αλλά η μοίρα τον έστειλε εκεί που κάθονται οι “άσχετοι”. Φωνάζει όλη την ώρα σαν να βρίσκεται σε διαδήλωση, είναι συνήθως παράφωνος και νευριάζει που οι γύρω του δεν τραγουδούν όλα τα τραγούδια του καλλιτέχνη.

5. Ο “ΣΟΡΡΥ”

Μακράν ο πιο ενοχλητικός τύπος από όλους όσους θα αναφερθούν. Σπρώχνει με χέρια και πόδια, περπατάει ανέμελος εκεί που υπάρχουν περίπου 98 άνθρωποι ανά τετραγωνικό εκατοστό και γενικά δεν καταλαβαίνει πού βρίσκεται. Λέει συνέχεια “σόρρυ” και “συγγνώμη” χωρίς καν να σε κοιτάξει, έχει μπλαζέ ύφος και είναι ένας γαμημένος υποκριτής.

6. Ο ΖΗΤΙΑΝΟΣ

Ο πιο χαρντκόρ ακροατής του καλλιτέχνη που παίζει στη σκηνή. Συνήθως είναι λίγο μεγαλύτερης ηλικίας με τζιν μπουφανάκι και ξέρει μέχρι και τι νούμερο παπούτσια φορά ο “θεός”. Όλη την ώρα γκρινιάζει που ο ερμηνευτής παίζει τραγούδια από τον καινούργιο δίσκο και όχι τα παλιά. Σε κάθε συναυλία ζητάει να ακούσει εκείνο το ακυκλοφόρητο που είχε παίξει ο καλλιτέχνης στο live σε ένα υπόγειο στη Γαύδο το 1992 κι εκείνος φυσικά δεν του κάνει τη χάρη. 

7. Ο ΜΠΑΡΜΑΝ

Αυτόν τον καταλαβαίνουμε. Όλοι έχουμε βρεθεί στη θέση του και τον συγχωρούμε. Μπορεί να μας κάνει χάλια μερικές φορές αλλά μέσα στην τρέλα του και την πόρωσή του δικαιολογείται. Ο Μπάρμαν είναι ο τύπος που πιστεύει πως βρίσκεται στη Μύκονο και οφείλει να λούσει του γύρω του όταν θα παιχτεί το αγαπημένο του τραγούδι. Στις συναυλίες του Θανάση Πακαωνσταντίνου, όταν παίζει ο “Πεχλιβάνης” γίνονται όλοι μπάρμεν και το κοινό μπουγελώνεται σύσσωμο.

 

Φωτογραφία: Yannis Margetousakis Photography