Το βιβλίο για το οποίο σας γράφω σήμερα είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρο. Είναι το πρώτο θέμα σχεδόν σε κάθε χώρα τη Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετανάστες. Αλήθεια πόσοι από εμάς έχουμε φανταστεί τη χώρα μας χωρίς μετανάστες; Θα είναι όλα καλύτερα αφού “αυτοί μας παίρνουν τις δουλειές” ή μήπως υπάρχει κάτι άλλο που παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την πρώτη απλή σκέψη που κάνουν κάποιοι;
Η απάντηση σε ενδεχόμενα παρόμοια ερωτήματα έρχεται από το βιβλίο του Βλαντίμιρ Πόλτσι “Έξω οι ξένοι”. Ο Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας καταπιάνεται με τη σημασία για την οικονομία της Ιταλίας, της ύπαρξης (και εκμετάλλευσης) των μεταναστών. Βασισμένος σε αληθινά στοιχεία, ο Πόλτσι προσπαθεί και εν τέλει καταφέρνει να αποδείξει πόσο σημαντικοί για την οικονομία της Ιταλίας είναι οι μετανάστες και η εργασία που αυτοί προσφέρουν.
Η ιστορία αφορά έναν δημοσιογράφο που εργάζεται σαν εξωτερικός συνεργάτης με μια πολύ μεγάλη εφημερίδα της Ιταλίας και ασχολείται με τα εργατικά θέματα και τα συνδικάτα. Μία μέρα που φαινομενικά δεν έκρυβε καμία είδηση και έμοιαζε να είναι μία ακόμα βαρετή μέρα στο γραφείο, ξαφνικά έφερε τούμπα όλη την Ιταλία. Ο τρόπος απλός. Κανένας μετανάστης, είτε βρισκόταν νόμιμα στη χώρα είτε όχι, δεν πήγε στη δουλειά του.
Τα σχολεία άδειασαν, τα καταστήματα έμειναν χωρίς εργαζομένους, οι οικοδομές δεν λειτούργησαν, οι οικιακές βοηθοί δεν εμφανίστηκαν ποτέ στα σπίτια που τις περίμεναν, αναγκάζοντας του Ιταλούς εργοδότες να μην δουλέψουν και εκείνοι με τη σειρά τους για να μείνουν στο σπίτι με τα παιδιά ή τους ηλικιωμένους. Με αυτόν τον τρόπο η οικονομία της Ιταλίας γονάτισε και έγινε ξεκάθαρο πως δε θα άντεχε ούτε για πλάκα μία δεύτερη μέρα απεργίας των μεταναστών.
Ο Πόλτσι με μια γραφή καταιγιστική, συνθέτει με πολύ εύστοχο τρόπο μελέτες για τη συμβολή των “ξένων” στην εθνική οικονομία της Ιταλίας, πραγματικά γεγονότα και μυθοπλασία. Το “Έξω οι ξένοι” είναι κάτι μεταξύ μυθιστορήματος και ρεπορτάζ και θα μπορούσε να είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους εκείνους που πιστεύουν ότι οι μετανάστες ευθύνονται για όλα τα δεινά μιας χώρας. Χρησιμοποιεί έρευνες, συνεντεύξεις, ιστορίες μεταναστών και απόψεις ξενοφοβικών και μη προσθέτοντας της κατάλληλη μυθοπλασία για να κάνει το κείμενο πιο εύληπτο για τον αναγνώστη. Και το πετυχαίνει με σχετική ευκολία.
Το βιβλίο κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ και αποτέλεσε κίνητρο τόσο για τη γενική απεργία των μεταναστών στην Ιταλία στις 20 Μαρτίου του 2010, όσο και για την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στις 21 Μαρτίου.