O τεχνολογικός κολοσσός που έχει πλέον μετατραπεί σε “δεξί χέρι” της καθημερινότητάς μας συνεχίζει να μας εκπλήσσει ακόμα και τις μέρες που “ψηνόμαστε” κάτω από τον Αυγουστιάτικο ήλιο. 

Τελευταίο παράδειγμα του καινοτομικού του οίστρου είναι η αξιοποίηση των Google Maps ως ένα εργαλείο-σύμβουλο για την εγκατάσταση (ή όχι) ηλιακό πάνελ, κοινώς: φωτοβολταϊκών, στο σπίτι μας. 

Μέσα από την δορυφορική του εικόνα, ο πλοηγός που πλέον ονομάστηκε “Project Sunroof” βλέπει την επαφή της στέγης μας με τις ακτίνες του ήλιου καθοδηγώντας μας για το κατάλληλο -προς εγκατάσταση- σημείο. 

Εκτός του να αναγνωρίζει όμως τη πλευρά που εκτίθεται περισσότερο στην ηλιακή ακτινοβολία, η υπηρεσία μας δίνει και την κατ’ εκτίμηση αξία του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος κατ’ έτος ώστε να κρίνουμε την απόδοση της επένδυσης και να πράξουμε ανάλογα. 

Οι πληροφορίες όμως δεν σταματούν εδώ. Η Google σε συνεργασία με τους κατασκευαστές/αντιπροσώπους μας υποδεικνύει τους κατάλληλους ώστε να ξέρουμε και ποιος θα το βάλει και πόσο θα κοστίσει η εγκατάσταση εφόσον αποφασίσουμε να προχωρήσουμε (κάπως έπρεπε να βγάλουν χρήμα και τα Αμερικανάκια, έτσι δεν είναι;). 

Το project “τρέχει” ήδη στη Βοστόνη, περιοχή καταγωγής της ομάδας που το ανέπτυξε, στο Σαν Φρανσίσκο, περιοχή καταγωγής της Google (φυσικά) και στο Fresno, περιοχή καταγωγής της μητέρας ενός εκ των μηχανικών!