Τι κάνεις όταν ένας άστεγος σου ζητήσει χρήματα ή φαγητό; Η ερώτηση αυτή αφύπνισε τους Νεοϋορκέζους προγραμματιστές που βάλθηκαν να δώσουν λύση στο τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που αναπτύσσεται ραγδαία στην πόλη τους. 

“Το βλέπαμε να συμβαίνει και να εξαπλώνεται. Προβληματιζόμασταν πολύ και θέλαμε να κάνουμε κάτι. Σκεφτόμασταν την ερώτηση που έρχεται συνέχεια στο μυαλό όλων μας “Τι καλύτερο μπορώ να κάνω τώρα εγώ;” 

Έτσι πήραν την απόφαση να δημιουργήσουν το WeShelter. Ένα app που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να βοηθήσει ουσιαστικά, με το πάτημα ενός κουμπιού στην εν λόγω εφαρμογή. 

Πολύ απλά και γρήγορα, κάθε φορά που αντικρίζεις έναν άστεγο στο δρόμο του δίνεις “επιτόπου” μια “καρδιά”. Το ποσό συνεισφοράς σου μπορεί να είναι μικρό (μόλις 5 σεντς) δεν πολλαπλασιάζεται όμως μόνο οικονομικά από τη μεγάλη συμμετοχή. Με βάση το σημείο που βρίσκεσαι η κίνηση που μόλις έκανες εξέπεμψε και ταυτόχρονο “SOS” για τη συγκεκριμένη περιοχή. 

Έτσι, γίνεται πολύ πιο εύκολο για τις τοπικές αρχές να αντιληφθούν ποιες περιοχές έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα και να λειτουργήσουν παρεμβατικά. 

Το app προσφέρει επίσης τη δυνατότητα στους χρήστες να ενημερώσουν τις αρχές εφόσον κάποιος άστεγος αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας ή χρειάζεται άμεση βοήθεια. “Με ένα κλικ” και μέσα σε λίγες ώρες μια εξειδικευμένη ομάδα βρίσκεται στο σημείο που ανέφερες για να προσφέρει βοήθεια στον άνθρωπο που το χρειάζεται. 

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος αυτή τη στιγμή 60.000 άνθρωποι μένουν σε καταφύγια αστέγων και 3.000 στους δρόμους της Νέας Υόρκης. 

Να σημειώσουμε πως αρχικός στόχος των εμπνευστών ήταν να μπορεί ο κάθε χρήστης να προσφέρει το ποσό που επιθυμεί από τα δικά του χρήματα όμως λόγω του ό,τι η Apple δεν επιτρέπει απευθείας δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, αναγκάστηκαν να το αναπροσαρμόσουν. 

Σήμερα οι δωρεές γίνονται από μια ομάδα εταιρειών και φιλανθρωπικών οργανώσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ενώ στόχος τους είναι και θα παραμείνει η σταδιακή εξάπλωση της εφαρμογής σε όλη την Αμερική. 

Ας ελπίσουμε πως παρόμοια παραδείγματα θα εμφανιστούν και στη δική μας πολύπαθη κοινωνία.

*Όποιος σχεδιάζει να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη, μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή εδώ