Το επάγγελμα του ποδοσφαιριστή δεν είναι εύκολο και πολλοί είναι εκείνοι που το ζηλεύουν. Οι παίκτες είναι αναγκασμένοι να κάνουν πολλές θυσίες στη ζωή τους για να φτάσουν στην κορυφή. Προπονούνται σκληρά, παθιάζονται, εθίζονται στη “μάχη” για νίκες ακόμα και στα “οικογενειακά διπλά”! Πριν προσχωρήσουμε στο «ψητό», ρίξτε μια ματιά εδώ, στα πιο δυνατά προγνωστικα στοιχηματος για σήμερα!

Συεχίζουμε… Όλες αυτές οι θυσίες λοιπόν, των ποδοσφαιριστών, σε πολλές περιπτώσεις τους ωθούν στο να βρουν διεξόδους στην καθημερινότητά τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εθίστηκαν στο τζόγο και απώλεσαν τεράστια ποσά από την περιουσία τους.

Άλλοι το… έριξαν στο αλκοόλ. Μια καταστροφική διέξοδος για εκείνους που δούλεψαν σκληρά για να κατακτήσουν την κορυφή. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα -προς αποφυγή βεβαίως- σπουδαίων ποδοσφαιριστών που εθίστηκαν στο αλκοόλ.

Παρακάτω θα δούμε 10 τέτοιες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που η σχέση τους με το αλκοόλ τους οδήγησε σε επικίνδυνα μονοπάτια και κάποιους από αυτούς δεν τους επέστρεψε να κάνουν την καριέρα που ενδεχομένως να μπορούσαν.

Τζορτζ Μπεστ

Ο Βορειοιρλανδός ήταν ένα από τα καλύτερα “εννιάρια” της εποχής του και όχι μόνο, κάνοντας σπουδαία πράγματα εντός γηπέδου. Ωστόσο, εκτός από το ποδόσφαιρο, τον κέρδισε και το αλκοόλ, συνδυασμός καταστροφικός για τον ίδιο και την καριέρα του. Θα μπορούσε να πετύχει πολύ περισσότερα απ’ όσα εν τέλει κατάφερε όσο ήταν στην ενεργό δράση, όμως ακόμα μνημονεύεται ως ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στο Νησί.

Πολ Γκασγκόιν

Ένας μέσος που στην καλή του μέρα ήταν ικανός να διαλύσει οποιαδήποτε άμυνα, να σκοράρει με κάθε πιθανό και… απίθανο τρόπο. Όμως στο παιχνίδι εναντίον του αλκοόλ, βγήκε ηττημένος. Ο “Γκάζα” όπως ήταν το προσωνύμιό του, πήρε μεταγραφή στην Τότεναμ, τον θαυμάσαμε στο Μουντιάλ του ‘90, όμως μετά άρχισε η κατηφόρα. Εικόνες στο διαδίκτυο από την κατάσταση του στο σήμερα πραγματικά προκαλούν θλίψη.

Τόνι Άνταμς

H Άρσεναλ είχε την τύχη να τον έχει στις τάξεις της για αρκετά χρόνια και του έδωσε μάλιστα και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Σκληρός στις διεκδικήσεις του με τους αντίπαλους επιθετικούς, αλλά ευφυής αμυντικός

παραδέχτηκε τον εθισμό του στο αλκοόλ το 1996. Όμως, φάνηκε δυνατός, πάλεψε, κέρδισε τη μάχη, ξεπερνώντας τον εθισμό του. Τα τελευταία χρόνια συνεχίζει από το πόστο του προπονητή.

Τζίμι Γκριβς

Ένας άλλος παίκτης ομάδας του Βόρειου Λονδίνου και δη της Τότεναμ που δυσκολεύτηκε να ξεπεράσει τον εθισμό του στο αλκοόλ, ο Γκριβς παραδέχτηκε ότι είχε πρόβλημα με το αλκοόλ κατά τη δεκαετία του ‘70, διάστημα που ήταν ακόμα στην ενεργό δράση. Κατάφερε να νικήσει την εξάρτησή του και τώρα είναι σχολιαστής στο χώρο της τηλεόρασης.

Πολ ΜακΓκραθ

Ένας από τους παίκτες που είχε υπό τις οδηγίες του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Παρ’ όλα αυτά, οι σχέσεις μεταξύ τους, δεν ήταν οι ιδανικές, το κάθε άλλο! Ο ΜακΓκραθ αποχώρησε από τους “Κόκκινους Διαβόλους”, πήγε στην Άστον Βίλα αλλά εκεί ήταν η αρχή του τέλους. Στο βιβλίο του “Back from the Brink” περιγράφει πως η καριέρα του τελείωσε πρόωρα λόγω του εθισμού του στο αλκοόλ.

Γκαρίντσα

Ένας χαρισματικός Βραζιλιάνος που “μιλούσε” στη μπάλα. Απολαυστικός πάνω στο χορτάρι, οι φίλαθλοι δε χόρταιναν να τον παρακολουθούν. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον θεωρούν ακόμη ανώτερο από τον Πελέ. Δυστυχώς, κατέληξε από κύρωση του ήπατος, αφού πρώτα είχε προλάβει να κατακτήσει δύο παγκόσμια κύπελλα, το 1858 και το 1962.

Πολ Μέρσον

Ακόμα ένα παράδειγμα Βρετανού ποδοσφαιριστή που παρασύρθηκε από τον εθισμό του στο αλκοόλ. Μεγαλούργησε στη μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις του Βόρειου Λονδίνου, την Άρσεναλ. Κατάφερε να νικήσει την εξάρτησή του από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Θεωρείται πλέον ένας από τους πιο αγαπητούς και καταρτισμένους τηλεσχολιαστές στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Σόκρατες

Βραζιλιάνος γαρ, ήξερε πολλά… καντάρια μπάλα. Μέλος της “Σελεσάο” στο Μουντιάλ του 1982, έπαιξε εν συνεχεία στο Καμπιονάτο και συγκεκριμένα στη Φιορεντίνα. Ο ψηλόλιγνος μέσος με το αρχοντικό στυλ δεν μπόρεσε ποτέ να φτάσει στο επίπεδο που μπορούσε και πέθανε στα 57 του έτη, ηττημένος από τον εθισμό του στο αλκοόλ.

Μάλκολμ ΜακΝτόναλντ

Το φίλαθλο κοινό της Βρετανίας, τον θαύμασε με τη φανέλα της Νιούκαστλ αλλά και αυτή της εθνικής Αγγλίας. Όπως ο ίδιος παραδέχτηκε περί τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 το αλκοόλ ήταν μια καταστροφική για εκείνον συνήθεια. Κατάφερε να απεξαρτηθεί και να συνεχίσει τη ζωή του δουλεύοντας ως σχολιαστής αγώνων.

Γκάρι Τσαρλς

Τέλος, ένας ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στην Άστον Βίλα, στη Ντέρμπι Κάουντι, στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Χρίστηκε διεθνής, επίσης, με τη φανέλα της Αγγλίας, όμως ο αλκοολισμός τον οδήγησε ακόμα και πίσω από τα κάγκελα της φυλακής για δύο περιπτώσεις επιθέσεων ενόσω ήταν μεθυσμένος. Το 2006 παραδέχτηκε ενώπιον δικαστηρίου το πρόβλημά του.