Ένα θανάσιμο κόψιμο στο λαιμό μιας μούμιας. Η ανεξήγητη εξαφάνιση δύο πριγκίπων. Η μυστηριώδης αυτοκτονία μιας ηθοποιού. Από την αρχαία Αίγυπτο μέχρι τη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ, οι «Ανεξιχνίαστες υποθέσεις της ιστορίας» εξετάζουν εκ νέου υποθέσεις οι οποίες ακόμα παιδεύουν τους ειδικούς. Αξιοποιώντας σύγχρονες δικανικές μεθόδους, η παρουσιάστρια Φλόρενς Κασούμπα, γνωστή από τις ταινίες Marvel, μας μυεί σε έναν κόσμο εντυπωσιακών αποκαλύψεων. Τα 6 επεισόδια της σειράς θα προβάλλονται κάθε Δευτέρα στο Viasat History στις 22:00, με την πρεμιέρα να είναι προγραμματισμένη για τις 7 Φεβρουαρίου.
Ο Ραμσής Γ’ και η συνωμοσία του χαρεμιού
Ο Ραμσής Γ’ βασίλευσε τον 13ο αιώνα π.Χ., σε μια θυελλώδη περίοδο. Για παράδειγμα, στη διάρκεια της βασιλεία του καταγράφηκε η πρώτη απεργία της ιστορίας. Επομένως, ίσως να μην προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κάποιοι απεργάστηκαν μια συνωμοσία εναντίον του. Σύμφωνα με τα αρχεία της εποχής, μία από τις νόμιμες συζύγους του, αλλά και ένας από τους γιους του έλαβαν μέρος στο σχέδιο δολοφονίας του. Όμως πώς ακριβώς πέθανε ο Ραμσής Γ’. Με μια πρώτη ματιά, στη μούμια του, η οποία ανακαλύφθηκε τον 19ο αιώνα, δεν βρίσκουμε στοιχεία. Όμως με τη βοήθεια μιας νέας αξονικής τομογραφίας αποκαλύφθηκε ένα βαθύ κόψιμο στο λαιμό του, φάνηκε ότι λείπει ένα δάχτυλο του ποδιού του και εντοπίστηκαν κατάγματα στα πόδια του. Οι έρευνες έδειξαν ότι τα χτυπήματα στα πόδια έγιναν με τσεκούρι, ενώ όσον αφορά το κόψιμο στο λαιμό, αυτό πιθανόν να οφείλεται σε μαχαίρι. Ο Ραμσής Γ’ δολοφονήθηκε.
Σύμφωνα με τα όσα σώζονται στα δημόσια αρχεία της εποχής, οι δράστες της δολοφονίας, η οποία έχει μείνει γνωστή ως η συνωμοσία του χαρεμιού, φυλακίστηκαν και οι περισσότεροι καταδικάστηκαν σε θάνατο. Ανάμεσα στους καταδικασθέντες, βρίσκουμε και τον Πενταβέρ, γιο του Ραμσή. Η εκδοχή αυτή επιβεβαιώνεται και από τα ευρήματα του DNA, τα οποία συνδέουν τον Ραμσή με μία άλλη μη ταυτοποιημένη μούμια, η οποία θάφτηκε με τρόπο που παραπέμπει στις ταφές για τους προδότες του βασιλείου. Η συγκεκριμένη μούμια θα μπορούσε να ήταν ο Πετναβέρ, ο οποίος αναγκάστηκε να κρεμαστεί. Με άλλα λόγια, η εικασία ότι ο Ραμσής Γ’ δολοφονήθηκε από τους συγγενείς του έχει επιβεβαιωθεί.
Πώς πέθανε ο Βαν Γκογκ;
Μέχρι σήμερα, πιστεύουμε ότι ο ζωγράφος Βίσεντ Βαν Γκογκ αυτοκτόνησε: αυτοπυροβολήθηκε στο σημείο της καρδιάς, την ώρα που βρισκόταν στην ύπαιθρο και ζωγράφιζε. Παρόλα αυτά, δεν υπήρχαν μάρτυρες και η εκδοχή μιας στημένης αυτοκτονίας δεν μελετήθηκε σε βάθος. Εκείνη την εποχή, ο ζωγράφος διέμενε σε ένα πανδοχείο και η κόρη του ιδιοκτήτη αποκάλυψε πολλά χρόνια αργότερα ότι ο καλλιτέχνης είχε κάποτε εκμυστηρευτεί την ίδια ότι είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει. Ο ισχυρισμός αυτός ενισχύθηκε από το γεγονός ότι ένας νεαρός ονόματι Ρενέ Σεκρέταν ανέφερε ότι ο Βαν Γκογκ είχε κλέψει το πιστόλι του, το οποίο βρέθηκε περίπου 60 χρόνια αργότερα στο χωράφι όπου ο πέθανε ο Βαν Γκογκ.
Η μικρή ισχύς του όπλου έδινε έρεισμα στη θεωρία ότι ο πυροβολισμός έγινε από πολύ μικρή απόσταση, επομένως θα μπορούσε να γίνει λόγο για αυτοχειρία. Παρόλα αυτά, ένας δικανικός γιατρός έδειξε ότι αν ο Βαν Γκογκ είχε πυροβολήσει τον εαυτό του με το συγκεκριμένο όπλο θα έπρεπε να υπήρχαν ίχνη από μπαρούτι τόσο στο σημείο εισόδου της σφαίρας όσο και σε άλλα μέρη του σώματος του καλλιτέχνη. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Σύμφωνα με αυτή την εικασία, λοιπόν, κάποιος άλλος πυροβόλησε τον Βαν Γκογκ. Ποιος να ήταν; Και ποιος ήταν ο ρόλος του 16χρονου Σεκρέταν, που διαρκώς ειρωνευόταν τον μεγάλο καλλιτέχνη;
Μέριλιν Μονρό: Ο μυστηριώδης θάνατος ενός ειδώλου
Ο πρόωρος θάνατος μιας από τις μεγαλύτερες σταρ του σινεμά γεννά ακόμα πολλά ερωτήματα και αμφιβολίες σχετικά με το αν γνωρίζουμε την αλήθεια για αυτόν. Όντως αυτοκτόνησε στα 36 της ή επρόκειτο για μια πλεκτάνη με την ανάμειξη ακόμα και του ίδιου του προέδρου Κένεντι; Η Μονρό βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της τον Αύγουστο του 1962. Η αυτοψία έδειξε ότι είχε λάβει υπερβολική δόση χαπιών. Παρόλα αυτά, ορισμένοι διαδίδουν τη φήμη ότι δολοφονήθηκε είτε από τη Μαφία είτε από τον Μπόμπι Κένεντι.
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες θεωρίες, η ηθοποιός δολοφονήθηκε από τον φερόμενο ως εραστή της, τον Δρα. Ραλφ Γκρίνσον. Η εκδοχή αυτή βασίζεται στην αλληλογραφία του Γκρίνσον, η οποία βρέθηκε σε ένα κιβώτιο στη βιβλιοθήκη του UCLA το 2019. Το κιβώτιο εκτός από γράμματα περιείχε και άλλα έγραφα, τα οποία, αμέσως μόλις ανακαλύφθηκαν, οι Αρχές έσπευσαν να τα χαρακτηρίσουν ως απόρρητα για τα επόμενα 20 χρόνια. Όπως ήταν φυσικό, η απόφαση αυτή ενίσχυσε τις όποιες υποψίες για το ρόλο του Γκρινσον, ο οποίος ήταν εκείνος που βρήκε το πτώμα της ηθοποιού. Πολλοί μάλιστα επιμένουν ότι αυτός χορήγησε επίτηδες υπερβολική δόση βαρβιτουρικών στη Μονρό. Η σειρά «Ανεξιχνίαστες υποθέσεις της ιστορίας» επιχειρεί να περιορίσει τη λίστα των υπόπτων αποκαλύπτοντας νέα στοιχεία, έτσι όπως αυτά προέκυψαν από συνεντεύξεις αλλά και από μια νέα αυτοψία στο χώρο όπου βρέθηκε νεκρή η ηθοποιός.
Τα παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις γνωστές υποθέσεις με τις οποίες θα ασχοληθεί η σειρά «Ανεξιχνίαστες υποθέσεις της ιστορίας», η οποία θα προβάλλεται αποκλειστικά στο Viasat History.