Καθώς η πανδημία δείχνει να οδεύει στο τέλος της αλλά με δεδομένο ότι ακόμη μαίνεται, η εκτελεστική διεύθυνση του Φεστιβάλ Βόλου και οι επιμέρους καλλιτεχνικές της διευθύνσεις πειραματίζονται φέτος με μία «υβριδική» μορφή διοργάνωσης σε πλήρη αντιστοιχία με τα κοινωνικό-πολιτικά τεκταινόμενα μέσα στα οποία βρίσκονται εδώ και 2 χρόνια οι πολίτες παγκοσμίως.

Η Φεστιβάλ Βόλου AMKE σχεδιάζει για 7η συνεχή χρονιά την μεγάλη πολυθεματική διοργάνωση με τίτλο «Φεστιβάλ Βόλου», η οποία τα τελευταία χρόνια αναβαθμίζει σταθερά το πολιτιστικό προφίλ της πόλης του Βόλου και αναμένεται να λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο 2022 και συγκεκριμένα από την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022. Η διοργάνωση θα διατηρήσει τον πολυθεματικό της χαρακτήρα συμπεριλαμβάνοντας στον καλλιτεχνικό της προγραμματισμό πρωτότυπες παραγωγές αλλά και εμβληματικές εκδηλώσεις θεάτρου, κινηματογράφου, χορού, μουσικής, εικαστικών τεχνών, φωτογραφίας, γαστρονομίας και μόδας, ενώ παράλληλα θα διατηρήσει και επαυξήσει τον site-specific χαρακτήρα «ολόκληρη η πόλη μια σκηνή» σε μία προσπάθεια επανάχρησης και πολιτιστικής επανοικειοποίησης του δημόσιου χώρου από το κοινο. Παράλληλα θα διατηρήσει τις στρατηγικές συνεργασίες με το φεστιβάλ Μύλος Παραστατικών Τεχνών Λάρισας και Φεστιβάλ Κωμωδίας Τρικάλων στο πλαίσιο διαμόρφωσης και θεσμοθέτησης του Θεσσαλικού Πολιτιστικού Δικτύου, ενώ για δεύτερη συνεχή χρονιά θα μοιραστεί με τις έτερες διοργανώσεις τόσο κοινή θεματική ταυτότητα όσο και μεγάλο μέρος των εκδηλώσεων του καλλιτεχνικού της προγραμματισμού.

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ: ΣΥΝΘΕΣΗ (Fragments & Segments)

Καθώς βαδίζουμε το μονοπάτι της τελευταίας περιόδου της πανδημίας που από τον Μάρτιο του 2020 εισέβαλε στην καθημερινότητα ολόκληρης της ανθρωπότητας, προσπαθούμε παράλληλα να ιχνηλατήσουμε τα νέα δεδομένα που επέφερε στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Μετά από προσεκτική αξιολόγηση αυτών των δεδομένων καταλήξαμε στην έννοια της Σύνθεσης ως θεματικής ταυτότητας του Φεστιβάλ Βόλου 2022. Ως προς το κομμάτι της καλλιτεχνικής παραγωγής με τον όρο Σύνθεση εννοούμε ωσμώσεις ανθρώπων, καλλιτεχνών και παραγωγών, συνεργασίες φορέων και εταιριών, δημιουργικές συνέργειες και αλληλεπιδράσεις καλλιτεχνικών ομάδων διαφορετικών καταβολών και πεδίων. Ως προς το κομμάτι της καλλιτεχνικής δημιουργίας με τον όρο Σύνθεση εννοούμε τη σύνθεση διαφορετικών μορφών τέχνης σε ένα ομοιογενές αποτέλεσμα.

Στόχος της θεματικής είναι η ενοποίηση δημιουργικών επιμέρους τμημάτων του χάρτη του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού με σκοπό την ανάδειξη της σημασίας της συλλογικότητας και των δικτύων ως τόπους κυοφορίας του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στη νέα μέρα που ανατέλλει μετά τα γεγονότα της πανδημίας. Θεωρούμε ότι σε αυτή τη νέα μέρα, οι κώδικες, οι γλώσσες, οι τάσεις και οι φόρμες οφείλουν και πρέπει να είναι διαφοροποιημένες από τις αντίστοιχες του παρελθόντος ώστε τα αποτελέσματα που θα προκύψουν να είναι διαφορετικά. Μέσα στην έννοια της Σύνθεσης συμπεριλαμβάνονται όλοι όσων η ατζέντα ταυτίζεται με τη δική μας, με τη συμπερίληψη, την ισότητα και την καθολική προσβασιμότητα να έχουν τον πρώτο λόγο.

Fragment

noun

/ˈfraɡm(ə)nt/

  1. a small part broken off or separated from something.

Segment

noun

/ˈsɛɡm(ə)nt/

  1. Each of the parts into which something is or may be divided
  2. Geometry: a part of a figure cut off by a line or plane intersecting it.

Synthesis
noun

/ˈsɪnθɪsɪs/

  1. The combination of components or elements to form a connected whole.
  2. The production of chemical compounds by reaction from simpler materials.

Οπτική ταυτότητα | Φάση #1 | Susami Creative Agency

Η οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ Βόλου 2022 θα διαρθρωθεί σε τρεις διαδοχικές φάσεις, αρχής γενομένης με την ανακοίνωση της θεματικής ταυτότητας τον Ιανουάριο και καταλήγοντας στην τελική της μορφή με την ανακοίνωση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού τον Μάιο. Ο επικεφαλής του Susami Creative Agency, Νίκος Σιδέρης, αναφέρει:

«Η ταυτότητα της θεματικής «Σύνθεση» είναι ένα υβριδικό μανιφέστο με προβοκατόρικο χαρακτήρα που πειραματίζεται με την έννοια της σύνθεσης ως λέξη, σύμβολο, φόρμα και τελικά έμβλημα. Η ταυτότητα «παίζει» στα όρια του κωμικού με το τραγικό, προσπαθώντας να αντικατοπτρίσει την ιδιαιτερότητα της διοργάνωσης του φεστιβάλ σε μία αβέβαιη εποχή, με σημαία της τη βεβαιότητα της ανάγκης για έκφραση και διάδραση. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα εικαστικό μωσαϊκό που θα μπορεί να λειτουργήσει ως μια πλατφόρμα καλέσματος συμμετεχόντων διαφορετικών ιδιοτήτων και παράλληλα να σηματοδοτήσει την εξέλιξη του Φεστιβάλ Βόλου στη μεγαλύτερη πολυθεματική πολιτιστική διοργάνωση της περιφέρειας».