Μόνο οι «μάστορες της πέτρας» μπορούν να εξορύξουν με επιτυχία το μάρμαρο, το οποίο θεωρείται το πιο πολυτελές πέτρωμα στον κόσμο. Το παίρνουμε από το βουνά και τα μεγαλύτερο κοιτάσματα του πλανήτη βρίσκεται στις απουανικές Άλπεις στην Ιτάλια, εκεί όπου η τέχνη της εξόρυξής του εξασκείται για περισσότερα από 2.000 χρόνια. Οι τεχνίτες ωστόσο καλούνται να τα βάλουν με τα στοιχεία της φύσης για να φέρουν στο φως κάθε εκατοστό μαρμάρου. Σε αυτόν τον αγώνα εστιάζει η σειρά ντοκιμαντέρ του Viasat Explore «Οι άνθρωποι της πέτρας» που θα κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου στις 21:00.
Κάθε χρόνο εξορύσσονται 1,5 εκατομμύριο κυβικά μέτρα μαρμάρου από περισσότερα από 150 εν λειτουργία λατομεία στις απουανικές Άλπεις. Σε αυτά εργάζονται μερικές εκατοντάδες εξειδικευμένοι εργάτες, οι οποίοι διαθέτουν μηχανικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Ο συγκεκριμένος κλάδος κάνει τζίρους πολλών εκατομμυρίων ευρώ και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία. Τα μυστικά της τέχνης της εξόρυξης περνάνε από πατέρα σε γιο και από γενιά σε γενιά εδώ και αιώνες. Ένας από τους πιο σημαντικούς λατόμους της περιοχής είναι ο Πάολο Κάρλι, του οποίου όλοι οι πρόγονοι έκαναν ακριβώς την ίδια δουλειά με εκείνον. «Από εκείνους κληρονόμησα και το επιχειρηματικό πνεύμα», σημειώνει για να προσθέσει αμέσως: «είναι κάτι που πρέπει να το έχεις και μέσα σου».
Οι κληρονομημένη γνώση αλλά και έμφυτη αφοσίωση είναι δύο από τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να εξασκήσει κάποιος αυτό το επάγγελμα. Ο Κάρλι λειτουργεί αυτή την εποχή τρία λατομεία, το σημαντικότερο εκ των οποίων παράγει μάρμαρο για λογαριασμό μιας πετρελαϊκής εταιρείας με έδρα στο Κατάρ, το άλλο παρέχει μάρμαρο για τις κατοικίες στο πιο πλούσιο προάστιο του Χονγκ Κονγκ κα το τρίτο για την κατασκευή πολυτελών διαμερισμάτων στην καρδιά του Λονδίνου.
Αφού βρεθεί η κατάλληλη τοποθεσία και δημιουργηθούν οι υποδομές για την εξόρυξη, το επόμενο βήμα είναι εξαγωγή των ογκομαρμάρων. Στη συνέχεια οι όγκοι αυτοί κόβονται σε μικρότερα ορθογώνια τμήματα. Η κοπή γίνεται με παραδοσιακά ή διαμαντένια τελάρα.
Σε ένα από τα λατομεία του Κάρλι, ένα ογκομάρμαρο μήκους 9 μέτρων πρέπει να βγει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην σπάσει κατά της εξόρυξη. Τα ογκομάρμαρα μπορεί να ζυγίζουν από 2 έως 30 τόνους ανάλογα με την εκάστοτε ορυκτολογική σύσταση. Οι επικεφαλής του προσωπικού πάντα αναζητούν εκείνα τα σημεία του βουνού που δείχνουν περισσότερο υγιή εξαιτίας των μορφολογικών τους χαρακτηριστικών. Περισσότερο υγιές σημείο σημαίνει λιγότερα ελαττώματα στο πέτρωμα αλλά και μεγαλύτερη ευκολία κατά την εξόρυξη.
Αντίστοιχα μεγάλη φροντίδα απαιτεί και η μεταφορά του μαρμάρου μετά την εξόρυξή του. Ένα ογκομάρμαρμο βάρους 30 τόνων δεν γίνεται να τοποθετηθεί απλώς πάνω σε ένα φορτηγό. Η τοποθέτηση πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε το βάρος να κατανέμεται ισομερώς. Έπειτα, το φορτίο ασφαλίζεται με ξύλινες σφήνες και σχοινιά ώστε να παραμένει ακίνητο κατά τη μεταφορά του και έτσι να αποφευχθούν πιθανές φθορές και ζημιές. Μάλιστα, τόσο το μέγεθος όσο και το βάρος του ογκομαρμάρου ενδέχεται να προξενήσουν βλάβες ακόμα και στο ίδιο το φορτηγό μεταφοράς. Σε περιπτώσεις μάλιστα που το φορτίο δεν έχει ασφαλιστεί κατάλληλα, είναι πιθανόν να γλιστρήσει και να παρασύρει μαζί του και το όχημα που το μεταφέρει.
Οι καιρικές συνθήκες, η τοποθεσία της εκσκαφής οι ανάγκες του πελάτη, η ποιότητα του μαρμάρου και η μέθοδος της μεταφοράς του είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που καθιστούν δύσκολη την καθημερινότητα του Κάρλι και των υπόλοιπων τεχνιτών στα λατομεία. Ωστόσο, είναι μια ζωή συναρπαστική που έχει σημαδέψει γενιές και γενιές. «Οι άνθρωποι της πέτρας» είναι μια ωδή στην άγνωστη τέχνη της εξόρυξης και την παρακολουθούμε αποκλειστικά στο Viasat Explore.