Το Δεκέμβριο θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε σε βάθος τις τέσσερις εποχές του πλανήτη. Η σειρά ντοκιμαντέρ «Οι μεγαλειώδεις εποχές της Γης» κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου στο Viasat Nature και αναδεικνύει την σπουδαιότητα των διαφορετικών εποχών του πλανήτη, αλλά και πώς ζώα και φυτά ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που κάθε μία από αυτές θέτει. Σε κάθε επεισόδιο γνωρίζουμε και μια διαφορετική εποχή, κάθε μία με τα δικά χαρακτηριστικά και παρακολουθούμε πώς τα ζώα αναπτύσσουν εκείνες τις ιδιότητες που θα τους επιστρέψουν να επιβιώσουν. Στη διάρκεια όλων των εποχών, τα ζώα πρέπει να βρουν επαρκή τροφή, συντρόφους, να μεγαλώσουν την οικογένειά τους και να αντιμετωπίσουν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες. Τα καταφέρνουν γιατί έχουν τα δικά τους «κόλπα».
Πώς άραγε ανταποκρίνονται με επιτυχία τα ζώα στον χειμώνα και πώς επιβιώνουν στις πολικές θερμοκρασίες;
Οι αλεπούδες του αρκτικού κύκλου απαντώνται στην αρκτική τούντρα στη Βόρεια Ευρώπη, τη Βόρια Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Αναπτύσσουν πολύ παχύ τρίχωμα, από τα πιο χοντρά στο ζωϊκό βασίλειο, ενώ τα μέρη που δεν καλύπτονται από αυτό, όπως τα αφτιά και τα πόδια, είναι μικροσκοπικά ώστε να ελαττώνονται οι απώλειες θερμότητας. Ακόμα και τα πέλματά του είναι καλυμμένα από τρίχωμα Νιώθουν άνετα ακόμα και σε θερμοκρασίες -75 βαθμών Κελσίου.
Στη Φιλανδία στη ζώνη του αρκτικού κύκλου, οι θερμοκρασίες πέφτουν στους -45 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτή την περιοχή ένας από τα μικρότερα αρπακτικά του πλανήτη, η νυφίτσα. Είναι μικροσκοπική, με μήκος περίπου στα 20 εκατοστά. Η γούνα της την καθιστά σχεδόν αόρατη μέσα στο χιόνι, γεγονός που την προστατεύει μεν από πιθανούς εχθρούς, αλλά όχι και από το κρύο. Για να προφυλαχθούν από αυτό, οι νυφίτσες σκάβουν και ζουν κάτω από την επιφάνεια του χιονιού. Το χιόνι άλλωστε παγιδεύει τον αέρα και διατηρεί τη θερμότητα σαν πάπλωμα.
Οι μακάκες της Ιαπωνίας πολύ ψηλά στο Βορρά, εκεί όπου δεν μπορεί να επιβιώσει κανένα άλλο πρωτεύον θηλαστικό. Το τρίχωμα τους είναι πάρα πολύ παχύ για να τους προστατεύσει από τις πολικές θερμοκρασίες. Όσο πιο χαμηλά πέφτουν οι θερμοκρασίες, οι πίθηκοι χρειάζονται περισσότερες θερμίδες για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Θα φάνε τα πάντα, ακόμα και τον φλοιό των δέντρων αν χρειαστεί. Η επιλογή είναι μπορεί να μοιάζει απελπισμένη, αλλά δεν είναι. Εκεί βρίσκονται όλα τα θρεπτικά συστατικά του δέντρου και είναι πλούσιο σε θερμίδες.
Θα επισκεφθούμε τέλος βίσωνες, κογιότ, αλεπούδες και λύκους στη Βόρεια Αμερικη. Ελάφια και σολομούς στη Ρωσία. Πάντα και πιθήκους στην Κίνα. Πιγκουίνους και φώκιες στην Ανταρκτική. Και πολλά άλλα ακόμα.
Η σειρά ντοκιμαντέρ «Οι μεγαλειώδεις εποχές της Γης» κάνει πρεμιέρα στο Viasat Nature τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου στις 18:00.