Τι όνειρα έχεις; Πόσο κοντά και πόσο μακριά πιστεύεις ότι βρίσκονται από την πραγματικότητα; Και τώρα, η πιο βασική ερώτηση όλων: Τι κάνεις για αυτά; Τα κυνηγάς ή τα κάνεις όμορφες λεζάντες στο Instagram; Όταν είσαι νέος κινδυνεύεις να πέσεις στη γνωστή λούπα του «νέοι είμαστε, έχουμε χρόνο» και κάπως έτσι, μία ημέρα ξυπνάς 50 και αναρωτιέσαι πού πήγε όλος αυτός ο χρόνος. Το έχεις υπόψη σου αυτό;
Στοπ τώρα. Το παρόν είναι ένα κάθε άλλο παρά πεσιμιστικό ή αγχωτικό κείμενο. Αφού σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να μιλήσουμε για παιδιά της ηλικίας μας που κρατούν πλέον τα σκήπτρα των εξελίξεων στον τομέα της κοινωνίας και συγκεκριμένα, της ανάπτυξης και εξυγίανσής της. Για ένατη συνεχή χρονιά, το Πρόγραμμα World of Difference του Ιδρύματος Vodafone δίνει τη δυνατότητα σε νέους, ηλικίας 18 έως 35 ετών, να εργαστούν για έξι μήνες στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής τους καλύπτοντας για όλο αυτό το διάστημα τον μισθό και τις εργοδοτικές τους εισφορές. Ναι, αυτά είναι πάρα πολύ καλά νέα και ναι, έρχονται για να ενεργοποιήσουν όλους εμάς που έχουμε όνειρα και θέλουμε να βρούμε τον τρόπο να τα δούμε να γίνονται πραγματικότητα.
Οι φετινοί δέκα νικητές του Word of Difference βρίσκονται ήδη στα πόστα τους στις διάφορες ΜΚΟ και εργάζονται με στόχο την προσβασιμότητα στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, την προστασία και βιωσιμότητα του πλανήτη, την εξάλειψη στερεοτύπων, αποκλεισμών, την εξοικείωση με την αναπηρία, την αντιμετώπιση του
τεχνολογικού αναλφαβητισμού, τη διαχείριση αδέσποτων ζώων, και γενικότερα τη βελτίωση των συνθηκών ζωής ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Η τεχνολογική τους κατάρτιση και η επιθυμία τους για έναν κόσμο έτοιμο να αλλάξει προς το καλύτερο, τους χάρισαν μία θέση με ευθύνες, μία θέση που τους έχει τοποθετήσει στο κέντρο των εξελίξεων.
Η Αριστέα Μπισμπίκη βρίσκεται σε μία τέτοια θέση. Σημαντική και ταυτόχρονα αξιέπαινη. Αφού βασικό της μέλημα για τους επόμενους μήνες, αξιοποιώντας μεθόδους μη τυπικής μάθησης είναι η διεξαγωγή workshops με τη χρήση αναπηρικών αμαξιδίων και VR γυαλιών, στο βιωματικό εργαστήρι εξοικείωσης με την αναπηρία Labyrinth of Senses της ΜΚΟ KINITRO.
“Διοργανώνω disability awareness workshops, τεχνολογικά προσανατολισμένα. Κάθε σταθμός του εργαστηρίου μας που εξειδικεύεται σε κάποια δεξιότητα ή αίσθηση, σχεδιάζω να έχει τεχνολογικά μέσα που βοηθούν άτομα με και χωρίς αναπηρία να αλληλοεπιδράσουν”, εξηγεί η Αριστέα η οποία έχει θέσει ως βασικό στόχο μετά το πέρας της εξάμηνης θητείας της, όλοι οι σταθμοί του LoS να εξοπλιστούν τεχνολογικά και η γνώση, που θα λαμβάνουν στις εκπαιδεύσεις τους οι εθελοντές του Προγράμματος, να μπορούν να τη μεταλαμπαδεύσουν στους συμμετέχοντες στο εργαστήριο. Το Labyrinth of Senses, που προϋπάρχει ήδη από το 2014, προάγει την κριτική και δημιουργική σκέψη, ενισχύει το αίσθημα της ομαδικότητας, βοηθά στην αλληλεπίδραση ατόμων με και χωρίς αναπηρία και δίνει τη δυνατότητα στον συμμετέχοντα να ανακαλύψει νέες και να εξασκήσει ήδη υπάρχουσες δεξιότητές του.
Η σχέση της Αριστέας με την εθελοντική εργασία βρίσκεται σε άλλα επίπεδα, αφού από τότε που η ίδια θυμάται τον εαυτό της, την ενέπνεε η προσφορά. Όπως επισημαίνει, δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει την πρώτη της φορά ως εθελόντρια:
“Ήμουν 18 και ένα πρωί τα μάζεψα και πήγα στη Λέσβο, γιατί ένιωσα την ανάγκη να δω με τα ίδια μου τα μάτια τι συνέβαινε με τις προσφυγικές ροές. Δεν ήμουν ακόμη επηρεασμένη από τις σπουδές μου στο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου, αλλά έκτοτε το Ανθρωπιστικό Δίκαιο, η ανάπτυξη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι πολύ κοντά στην καρδιά μου. Είναι άλλωστε και η θεματική των σπουδών μου στην Ιταλία στο Εράσμους, Ανθρώπινα Δικαιώματα και πολυεπίπεδη διακυβέρνηση”.
“Οι Έλληνες ευαισθητοποιούνται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα αδέσποτα ζώα και αρκετοί επικοινωνούν καθημερινά μαζί μας, γιατί θέλουν να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο”. Η Ευδοκία Πεχλιβανίδη έχει έναν υπέροχο ημίαιμο σκύλο 11 ετών και εργάζεται στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Dogs’ Voice ως Project Manager για το Πρόγραμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το πρόγραμμα στοχεύει στην εισαγωγή τεχνογνωσίας και νέων τεχνολογιών που αφορούν στη βέλτιστη διαχείριση των αδέσποτων ζώων σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
“Η τεχνογνωσία που έχουμε δημιουργήσει για τη διαχείριση αδέσποτων ζώων μας έχει ζητηθεί ήδη και από πόλεις του εξωτερικού και στόχος μας είναι να αποκτήσουμε παρουσία και εκτός Ελλάδας τα επόμενα δύο χρόνια”, εξηγεί η Ευδοκία που έχει βάλει ως βασικό της στόχο να αυξήσει τα επίπεδα ευζωίας των ζώων συντροφιάς στους Δήμους που έχει παρουσία το Πρόγραμμα και ταυτόχρονα, να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τα τεχνολογικά εργαλεία του Οργανισμού ούτως ώστε αυτός να μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερες λύσεις.
Η Ευδοκία είναι απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το London Metropolitan University και έχει ολοκληρώσει με επιτυχία σεμινάρια αναφορικά με το Digital Marketing, τα social media και τις Δημόσιες Σχέσεις. Αν έχει κάτι να μοιραστεί μαζί μας πέρα από τη χαρά της που βρίσκεται στον συγκεκριμένο Οργανισμό και σε αυτήν τη θέση που της δίνει τη δυνατότητα να εξελιχθεί ως επαγγελματίας και ως άνθρωπος, είναι ότι, υιοθετώντας ένα αδέσποτο ζώο,
“Η ζωή σου δε θα ναι ποτέ ξανά η ίδια! Θα μάθεις να χαμογελάς, να δίνεις και να παίρνεις αγάπη χωρίς όρια”.