Λοιπόν, ναι. Το καλοκαίρι μας κουνάει σιγά-σιγά το μαντήλι, οι νύχτες όμως δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Οι βόλτες δεν τελειώνουν, οι παρέες δεν έχουν κουραστεί να γελάνε και οι τελευταίες καλοκαιρινές στιγμές προσφέρονται για αξέχαστες εμπειρίες. Όμως, για κάτσε. H επιστροφή στο σπίτι, είναι κάτι που πρέπει να δεις σοβαρά.

Ξέρεις πώς πάει το πράγμα: Ξεκινάς για μια χαλαρή βραδιά, αλλά το ένα πράγμα φέρνει το άλλο, και πριν το καταλάβεις, η νύχτα σε έχει αγκαλιάσει για τα καλά. Και εκεί που τα πράγματα γίνονται πιο ενδιαφέροντα, αρχίζεις να σκέφτεσαι πώς θα επιστρέψεις σπίτι. Και κάπου εκεί το μυαλό σου κάνει αυτό το «κλακ». Ποιος θα οδηγήσει τώρα; Μπορείς εσύ ή πρέπει να αφήσεις τα κλειδιά σε κάποιον άλλον;

Είναι απλό, φιλαράκι μου. Αν σκοπεύεις να οδηγήσεις, μην πιείς. Ακόμη και αν μείνεις εντός των επιτρεπτών ορίων από τον ΚΟΚ, δεν μπορείς να προβλέψεις σίγουρα το πώς θα σε επηρεάσει ακόμη και ένα ποτό.  Αν σκοπεύεις, λοιπόν, να πιείς, για να μη γίνεις ζάντα, κάνε το με μέτρο και δώσε σε άλλ@ τα κλειδιά! 

Ξέρεις τι παίζει. Το αλκοόλ δεν έχει διακρίσεις. Δεν υπάρχουν «ελαφριά» και «βαριά» ποτά: Σκέψου ότι όσα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ σερβίρονται σε πολύ μικρότερες μερίδες. Ό,τι και αν πιείς, η πραγματικότητα είναι πως μπορεί να μπλέξεις τα μπούτια σου και να πάρεις αποφάσεις που δεν θέλεις.  

Όταν μιλάμε για οδήγηση, δεν χωρούν αστεία.  Σκέψου το λίγο πριν ξεκινήσεις για το επόμενο ποτό. Μην αφήνεις την παρέα σου να σε παρασύρει. Είτε είσαι το «cool», το «nerd», το «υπεύθυνο» ή το «τσίρκο» άτομο της παρέας, αυτό που όλοι θαυμάζουν, αυτό που όλοι θέλουν να παρτάρουν μαζί του, αυτό που του λένε τα μυστικά τους, όποιο είδος κι αν είσαι, θες να παραμείνεις έτσι. Δεν υπάρχει τίποτα πιο στιλάτο, πιο ουσιαστικό, από το να κρατάς τον έλεγχο, όχι μόνο του ποτού σου, αλλά και της ασφάλειάς σου. 

Πριν βγεις από το σπίτι, βάλε στο μυαλό σου πώς θα γυρίσεις πίσω. Είναι πιο απλό από ό,τι νομίζεις: Ξέρεις ποιος μπορεί να μην πιεί και να οδηγήσει; Έχεις κλείσει ταξί; Μήπως να μείνεις σε κάποιο φίλο; Οι επιλογές είναι εκεί, έτοιμες να σε σώσουν από μια βραδιά που θα μπορούσε να πάει στραβά. Και πίστεψέ με, θα νιώσεις πολύ καλύτερα όταν ξέρεις ότι τα έχεις κανονίσει όλα από πριν.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο «σπαστικό» από το να καταστρέφεις μια τέλεια βραδιά με μια κακή απόφαση. Οπότε, κάνε τη σωστή κίνηση και δείξε σε όλους ότι ξέρεις να απολαμβάνεις τη ζωή, χωρίς να παίζεις με τη φωτιά. Θες να μάθεις περισσότερα; Τσέκαρε εδώ. Και δες το βίντεο που όλοι μιλάνε για αυτό εδώ.

Η καμπάνια με τίτλο “RETHINK DRINK”, την οποία υλοποιεί η Εν.Ε.Α.Π. σε συνέργεια με το Υπουργείο Υγείας, επιστρατεύει δημιουργικά μία σύγχρονη, άμεση και ευρηματική προσέγγιση, αλλά και τη χρήση διαδεδομένων «ιδιότυπων» εκφράσεων που συνδέονται με την αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ. Η καμπάνια, μέσα από σύντομα 2D animation βίντεο που αξιοποιούν δημιουργικά γνωστές μεταφορικές εκφράσεις σχετικά με την αλόγιστη κατανάλωση (γίνομαι πίτα, κομμάτια, κάνω οχτάρια κ.ο.κ.), έχει στόχο να ενημερώσει/ ευαισθητοποιήσει το κοινό πάνω σε 4 πυλώνες, οι οποίοι συμπυκνώνονται στα παρακάτω μηνύματα:

Το καλοκαίρι μπορεί να φεύγει, αλλά η καλή διάθεση μένει. Απόλαυσε τις τελευταίες καλοκαιρινές νύχτες σου όπως πρέπει: με υπευθυνότητα, στιλ και ασφάλεια. Είσαι αυτ@ που θα κάνει τη διαφορά και θα δώσει το παράδειγμα. Και να θυμάσαι: η πραγματική εξυπνάδα είναι να επιστρέψεις σπίτι σώος και αβλαβής.