Προφανώς για κάθε μέρος του πλανήτη, το ιδανικό σενάριο θα ήταν να μην χρειαζόταν η κοινωφελής εργασία. Δυστυχώς όμως είμαστε στο 2017 και ειδικά στη χώρα μας, μάλλον δεν θα πάψει ποτέ να υπάρχει η ανάγκη για εθελοντισμό.
Ωστόσο ακόμη κι έτσι είναι πολύ όμορφο να βλέπεις σημαντικές πρωτοβουλίες από οργανισμούς που το μόνο που θέλουν είναι να κάνουν τον κόσμο ένα λίγο καλύτερο μέρος για να ζεις.
Ο γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν αναφέρει ότι : “Ο εθελοντισμός είναι πηγή δύναμης για την κοινότητα, προσαρμοστικότητας, αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής. Μπορεί να επιφέρει θετικές κοινωνικές αλλαγές με το να καλλιεργεί το σεβασμό για ποικιλία, ισότητα και τη συμμετοχή όλων. Είναι ένα από τα πιο πολύτιμα ατού της κοινωνίας”.
Από την άλλη πλευρά, δεν είναι όλα τόσο εύκολα όσο τα φανταζόμαστε. Γιατί είναι υπέροχο συναίσθημα να γίνεσαι κοινωνός σε όμορφες προσπάθειες που έχουν ως σκοπό να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, αλλά είναι πολύ δύσκολο να κάνεις κάτι τέτοιο με τους διαολεμένους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας.
Ευτυχώς όμως, εμφανίζεται το Ίδρυμα Vodafone σε όλο αυτό και σε βοηθά να… βοηθήσεις.
Το “World of Difference” του Ιδρύματος Vodafone ξεκίνησε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2010 και μέχρι σήμερα έχει αναδείξει 54 άτομα τα οποία εργάστηκαν σε 49 Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς της επιλογής τους. Οι νέοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα εργάστηκαν σε διάφορες πόλεις και περιοχές της χώρας, συγκεκριμένα, σε 11 διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Καστοριά, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κομοτηνή, Κρήτη, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πάρος, Πρέσπες), προσφέροντας σημαντικό έργο στην τοπική κοινωνία. Τα άτομα που έχουν επιλεγεί ως νικητές έχουν προσφέρει έργο -μεταξύ άλλων- σε οργανισμούς όπως η Κιβωτός του Κόσμου, ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η ΕΛΕΠΑΠ, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, η Equal Society, το Make a Wish Ελλάδας και σε άλλους φορείς.
Το πρόγραμμα Vodafone World of Difference προσφέρει και φέτος τη δυνατότητα σε 15 νέους να εργαστούν στον κοινωφελή μη κερδοσκοπικό οργανισμό της επιλογής τους για έξι μήνες. Η Vodafone θα καταβάλει το μισθό και τις σχετικές εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές κάθε υποψηφίου που θα επιλεγεί, δίνοντάς του τη δυνατότητα να στηρίξει για έξι μήνες το έργο του οργανισμού που έχει επιλέξει, και να συμβάλει στην κάλυψη ουσιαστικών αναγκών της κοινωνίας.
Το πρόγραμμα World of Difference είναι ένα παγκόσμιας εμβέλειας πρόγραμμα του Ιδρύματος Vodafone που υλοποιείται στην Ελλάδα από το 2010., , έχοντας μέχρι σήμερα αναδείξει 54 νικητές που εργάστηκαν στο μη κερδοσκοπικό οργανισμό της επιλογής τους σε περιοχές σε όλη την Ελλάδα, όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Καστοριά, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κομοτηνή, Κρήτη, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πάρο και Πρέσπες, προσφέροντας σημαντικό έργο στην τοπική κοινωνία.
Διαδικασία επιλογής
«Αναζητούμε άτομα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Που θα επιδείξουν πάθος, παρακίνηση και δέσμευση. Που θα δείξουν ότι διαθέτουν τις κατάλληλες ικανότητες, την εμπειρία και τη γνώση που απαιτεί το έργο που έχουν επιλέξει και ο συγκεκριμένος ρόλος που θα αναλάβουν» σημειώνει η κυρία Ρούλη Χριστοπούλου, Υπεύθυνη Τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συνεισφοράς της Vodafone. Προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει πρώτα να έχουν έρθει σε επαφή με τον οργανισμό στον οποίο θέλουν να εργαστούν και να συμφωνήσουν σε ένα συγκεκριμένο έργο για την περίοδο απασχόλησής τους. Στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Vodafone στο www.vodafone.gr/worldofdifference μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου.
Όλες οι αιτήσεις που λαμβάνει το Ίδρυμα Vodafone περνούν από μία συγκεκριμένη διαδικασία αξιολόγησης που περιλαμβάνει διάφορα στάδια, όπως τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τους οργανισμούς, προσωπικές συνεντεύξεις με τους υποψηφίους κ.λπ. Εκτός από τους υποψήφιους και τους οργανισμούς, αξιολογούνται και τα προτεινόμενα έργα με τα οποία θα ασχοληθούν με βασικό κριτήριο την ανθρωπιστική και κοινωφελή αξία τους, το κατά πόσο είναι εφικτό να υλοποιηθούν σε διάστημα έξι μηνών και τα μετρήσιμα αποτελέσματα.