Οι 51 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι 13 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Από το σύνολο των 64 ασθενών που απεβίωσαν, ήταν εμβολιασμένοι για τη γρίπη μόλις οι 13 (ποσοστό 20,3%). Πρόκειται για 38 άνδρες και 26 γυναίκες, ηλικίας από 4 έως 98 ετών, με μέση ηλικία τα 73,2 έτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 61 (95,3%) από τα 64 άτομα που κατέληξαν, ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, ωστόσο μόλις οι 12 είχαν κάνει το εμβόλιο (19,7%).
Μέχρι και την περασμένη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου οι αρμόδιες υπηρεσίες κατέγραψαν 211 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, από τα οποία εμβολιασμένα ήταν τα 46 (ποσοστό 23,4%).
«Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παρουσιάζει μείωση, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο εκ νέου αύξησης, μέχρι το τέλος της περιόδου επιτήρησης. Επικρατών υπότυπος είναι ο A (H3N2)» αναφέρουν στην επιδημιολογική έκθεση οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Το θέμα, βέβαια, είναι τι θα γίνει ως τα μέσα Μαρτίου, οπότε ολοκληρώνεται η περίοδος επιτήρησης της γρίπης.
Το τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι είναι ένα απαραίτητο μέτρο αυτό το διάστημα, ενώ οι πάσχοντες καλό είναι να λαμβάνουν νωρίς αντι-ιικά φάρμακα.