Υπό την ηγεσία του ο Παναθηναϊκός κατέκτησε ένα Κύπελλο Ελλάδας, παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο, ενώ την περσινή χρονιά βρέθηκε μια ανάσα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά τα όσα έγιναν στη Λεωφόρο στο ματς με τον Ολυμπιακό (αφαίρεση βαθμών), δεν επέτρεψαν στους Πράσινους να διεκδικήσουν μέχρι το τέλος τον τίτλο.
Ο κ. Αλαφούζος προσπαθεί με ελάχιστα μέσα να ξανακάνει μεγάλο τον Παναθηναϊκό, γνωρίζοντας πως αυτό μόνο εύκολο δεν είναι. Ξέρει, πάντως, πως μεγάλη σημασία για έναν σύλλογο παίζει το γήπεδο και ο κόσμος του και προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η -προ μερικών ημερών- παρούσιαση του οράματός του για τη Νέα Λεωφόρο.
Ο γνωστός επιχειρηματίας έχει δηλώσει ουκ ολίγες φορές ότι το όνειρό του είναι να μείνει ο Παναθηναϊκός στο “Απόστολος Νικολαϊδης” και όχι να μετακομίσει σε κάποιο άλλο γήπεδο, αφού η Λεωφόρος είναι συνυφασμένη με ημέρες δόξας του συλλόγου.
Γι’ αυτό τον λόγο αποφάσισε να προχωρήσει στην ανακαίνιση της ιστορικής έδρας της ομάδας, παρουσιάζοντας το όραμά του σε συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα πριν μερικές ημέρες στον “Τάφο του Ινδού”. Εκεί, ο Αλαφούζος ανέλυσε το πλάνο του για την ανακατασκευή της Λεωφόρου, λέγοντας, μάλιστα, πως τα έργα θα ξεκινήσουν μετά το τέλος των πλέι οφ.
Όπως περιέγραψε, στο γήπεδο θα προστεθούν εξέδρες χωριτικότητας 2.300 οπαδών, δύο κτίρια στα κόρνερ, καθώς και εξωτερικό περίβλημα που θα παραπέμπει στο σπουδαίο “Αλιάνζ Αρένα” της Μπάγερν Μονάχου. Φυσικά, το κόστος για ένα τέτοιο έργο είναι γύρω στα 10-15 εκατομμύρια ευρώ, με τον Γιάννη Αλαφούζο να ευελπιστεί ότι τα 7 από αυτά θα δοθούν από την Περιφέρεια Αττικής, όπως είχε συμφωνηθεί πριν λίγο καιρό.
Πάντως, υπάρχει και η έμπρακτη στήριξη των οπαδών, αφού μέσω αυτών έχει μπει στην ομάδα ένα ποσό πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ θα μπορούν να γίνουν και χορηγοί του νέου γηπέδου, προσφέροντας ένα ποσό που θα τους εξασφαλίζει την θέση τους στο νέο γήπεδο.
Το όραμα αυτό του Γιάννη Αλαφούζου δείχνει πως έχει σοβαρές πιθανότητες εκπλήρωσης, πιο σοβαρές από κάθε άλλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια που αφορά στο γήπεδο. Μένει να δούμε το κατά πόσο θα είναι όλα στην ώρα τους και το πότε θα μπει ο Παναθηναϊκός στο νέο, σύγχρονο πια, γήπεδό του.
Πάμε να θυμηθούμε αναλυτικά τι είχε πει ο Γιάννης Αλαφούζος και οι αρχιτέκτονες του έργου στην πρόσφατη επίσημη παρουσίασή του:
«Η Λεωφόρος είναι το σπίτι του Παναθηναϊκού για τη συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών μας. Δυστυχώς το γήπεδο έτσι όπως είναι τώρα δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μας. Δεν είναι ούτε σύγχρονο, ούτε όμορφο, γιατί ο ψυχισμός που εκπέμπει αυτό το γήπεδο είναι συγκλονιστικός», είπε ο διοικητικός ηγέτης της ΠΑΕ στην συνέντευξη Τύπου προ λίγων ημερών και συνέχισε:
«Όλοι μας θα βάλουμε πλάτη. Τα έργα μας θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τα play offs. Θα κατασκευάσουμε τις νέες σουίτες. Έχουμε ήδη μαζέψει πάνω από 1 εκατ. ευρώ από φίλους της ομάδας. Στόχος είναι να μαζέψουμε όσα περισσότερα χρήματα μπορούμε. Έχουμε ήδη υποβάλει τα χαρτιά για τις άδειες. Θα φτιάξουμε τη δεύτερη εξέδρα για 2.300 οπαδούς και δύο κτίρια στα κόρνερ, αλλά και το μισό περίβλημα στο εξωτερικό».
Σε ερώτηση που του έγινε για τον ακριβή χρόνο αποπεράτωσης των έργων, απάντησε: «Η πρώτη φάση θα αρχίσει μετά τα πλέι οφ. Τα κτίρια θα ξεκινήσουν μόλις πάρουμε την άδεια. Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε πως θα υπάρξει καθυστέρηση. Μόλις πάρουμε την άδεια, πιστεύω τον Ιούνιο, θα προχωρήσουμε στα έργα. Υπολογίζουμε πως από τη στιγμή που θα πάρουμε την άδεια θα χρειαστούμε τρεις μήνες. Γι’ αυτό θεωρούμε δεδομένο ότι τα ευρωπαϊκά μας παιχνίδια θα τα δώσουμε στο ΟΑΚΑ. Θα προσπαθήσουμε να παίξουμε τα περισσότερα παιχνίδια μας στο πρωτάθλημα εδώ, στη Λεωφόρο, με τις εργασίες να γίνονται παράλληλα».
Για το κόστος των έργων είπε:
«Για τα βασικά κομμάτια χρειαζόμαστε από 10 ως 15 εκατ. ευρώ. Προφανώς ελπίζουμε πως θα μας δοθούν τα χρήματα της Περιφέρειας και δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε πως δεν θα μας δοθούν. Πάντως τα 7 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας δεν φτάνουν. Απ’ ό,τι ξέρουμε θα μας τα δώσουν. Του χρόνου θα ξεκινήσουμε όπως και να ‘χει το δεύτερο κομμάτι των έργων».
Για το αν υπάρχει ενδιαφέρον από επιχειρηματίες φίλους της ομάδας στο να συμβάλλουν οικονομικά ο Αλαφούζος απάντησε: «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους φίλους του Παναθηναϊκού. Για ονοματοδοσία δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή. Αφού φτιάξουμε το γήπεδο θα συζητήσουμε ό,τι υπάρχει».
Η αρχιτέκτονας, Μαρία Κοκκίνου, είχει προσθέσει με τη σειρά της για το έργο:
«Υπεύθυνος για το έργο είναι ο Νικόλας Παπλωματάς από το γραφείο μας. Συγκινήθηκα όταν μας έγινε η πρόταση, γιατί είμαι φίλαθλος από την εποχή του Γουέμπλεϊ και είχα διαρκείας πολλά χρόνια. Ένα σωματείο όπως ο Παναθηναϊκός πρέπει να διατηρήσει το γήπεδό του και να το ανακαινίσει.
Υπάρχουν τρεις παράμετροι: α) η εικόνα του γηπέδου ως προς την πόλη, που χρήζει άμεσης βελτίωσης, β) ο εκσυγχρονισμός του γηπέδου, με αύξηση της χωρητικότητας και βελτίωση των βοηθητικών λειτουργιών, γ) προσθέτουμε λειτουργίες όπως σε όλα τα ευρωπαϊκά γήπεδα, όπως εστιατόριο και ένας πολυχώρος».
Ο συνεργάτης της, Ανδρέας Κούρκουλας, ανέλυσε το σχέδιο με τη βοήθεια της τεχνολογίας. «Τα γήπεδα πρέπει να υπάρχουν μέσα στις πόλεις. Είναι μνημεία, γιατί εκεί συμπυκνώνονται μνήμες πολλών ανθρώπων. Ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να υπερασπιστεί έναν χώρο με τεράστια ιστορία. Μπορεί να γίνει, αν το γήπεδο εκσυγχρονιστεί και αυτό είναι εφικτό. Να γίνει ένα γήπεδο αντάξιο του επιπέδου της ομάδας του Παναθηναϊκού», τόνισε και πρόσθεσε:
«Αυτό θα γίνει με το να καλυφθεί το γήπεδο περιμετρικά, από ένα υλικό που είναι σαν σήτα και καλύπτει τις ατέλειες. Η προσπάθεια είναι να μην περάσουμε το υπάρχον ύψος. Οι νέες κερκίδες θηλυκώνουν πάνω στις υπάρχουσες, ενώ προστίθεται ένας χώρος εστιατορίου, που μπορεί να είναι και χώρος μουσείου. Στα τέσσερα σημεία του κόρνερ διαμορφώνονται διόροφοι χώροι για σουίτες και στα κάτω σημεία μπαρ και χώροι για να εξυπηρετούν τους φιλάθλους. Εξωτερικά μπορεί να βγάζει φως προς την πόλη, με κάτι σαν κέλυφος γύρω από το γήπεδο. Αυτό το κέλυφος μπορεί να αξιοποιηθεί για να αποκτήσει το γήπεδο φιλική εικόνα προς την πόλη.
Το σύνολο των κερκίδων θα φτάσει στις 20.000 με τις προσθήκες αυτές. Το εστιατόριο θα έχει μοναδική θέα προς το Λυκαβηττό και φυσικά θα βλέπει προς το γήπεδο. Εκσυγχρονίζονται όλες οι διαδικασίες εισόδου και οι υποδομές στο γήπεδο. Οι δυσκολίες ήταν μεγάλες, γιατί οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Όλη η προσπάθεια έγινε ώστε χωρίς να πειραχτεί το γήπεδο να εκσυγχρονιστεί και να αλλάξει, με μικρό κόστος. Νομίζω πως το έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό».
του Δημήτρη Σκούφου