Το 2022 το ποσοστό κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων στην Ελλάδα έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2018, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας ανεξάρτητης Έκθεσης της KPMG, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Philip Morris International. Ο όγκος των παράνομων τσιγάρων μειώθηκε κατά 500 εκατ. τσιγάρα, παραμένοντας, όμως, ακόμα σε υψηλά επίπεδα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της Έκθεσης, στην Ελλάδα το 2022:
• Το ποσοστό των παράνομων τσιγάρων εκτιμάται στο 20,7% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων, το χαμηλότερο σημείο της τελευταίας 5ετίας.
• Συνολικά, καταναλώθηκαν 2,9 δισ. παράνομα τσιγάρα.
• Τα χαμένα έσοδα για τα δημόσια ταμεία υπολογίζονται σε 519 εκατ. ευρώ μόνο για το 2022.
Σε επίπεδο Ε.Ε., καταναλώθηκαν 35,8 δισ. παράνομα τσιγάρα, προκαλώντας απώλεια εσόδων περίπου 11,3 δισ. ευρώ – 8,5% περισσότερα από το 2021.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Έκθεση της KPMG:
• Το 2022, η αγορά παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το 2021, κυρίως λόγω της αύξησης κατανάλωσης στη Γαλλία και το Βέλγιο.
• Η Γαλλία διατηρεί την πρώτη θέση στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. και αντιπροσωπεύει το 47% της συνολικής κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε.
Ο Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, σχολιάζοντας τα ευρήματα της Έκθεσης, σημείωσε: «Το γεγονός ότι το 2022 υπήρξε σημαντική μείωση της κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων στην Ελλάδα είναι ενθαρρυντικό. Η Παπαστράτος, για περισσότερο από 10 χρόνια, πρωτοστατεί στον αγώνα κατά των παράνομων τσιγάρων, υποστηρίζοντας το έργο των διωκτικών Αρχών. Και φαίνεται ότι η συλλογική αυτή προσπάθεια αποδίδει καρπούς. Ωστόσο, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αλλά ακόμα περισσότερη συνεργασία. Οφείλουμε όλοι μαζί, Πολιτεία, κοινωνία, επιχειρήσεις να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, που πλήττει τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια των πολιτών και την οικονομία της χώρας. Οι πολιτικές μείωσης της βλάβης επιτρέπουν την καλύτερη ενημέρωση των καπνιστών για την ύπαρξη επιστημονικά τεκμηριωμένων λιγότερο επιβλαβών εναλλακτικών προϊόντων σε σχέση με το πλέον επιβλαβές που είναι το τσιγάρο, νόμιμο ή παράνομο. Το παράνομο εμπόριο τσιγάρων υπονομεύει τις πολιτικές αυτές, δελεάζοντας τους καπνιστές με φθηνά, μη ελεγχόμενα τσιγάρα και τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν να καπνίζουν αντί να στραφούν στα λιγότερο επιβλαβή εναλλακτικά προϊόντα. Η άρνηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να αναγνωρίσει ότι τα προϊόντα χωρίς καύση είναι καλύτερη επιλογή για τους καπνιστές από τα παράνομα τσιγάρα επιδεινώνει το πρόβλημα. Ελπίζουμε η θέση αυτή να αλλάξει στην επερχόμενη Συνδιάσκεψη των Μερών (Conference of Parties) τον Νοέμβριο.»
Στο πλαίσιο της νέας Έκθεσης, ο Gregoire Verdeaux, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων της Philip Morris International, δήλωσε: «Το κόστος των επιπτώσεων της κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων για τους ενήλικους καπνιστές και τη δημόσια υγεία είναι πολύ υψηλό για να αγνοηθεί. Η Έκθεση της KPMG δείχνει ξεκάθαρα ότι η επέκταση της αγοράς παράνομων τσιγάρων συνιστά απειλή για τη βιωσιμότητα και τον μετασχηματισμό του κλάδου σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτείται, αποτελεσματική χάραξη πολιτικής, δημοσιονομική προβλεψιμότητα, αποτρεπτικές κυρώσεις και η αποτελεσματική επιβολή τους, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε. να μειώσουν την κατανάλωση παράνομων τσιγάρων».