Με μια performance που συνδυάζει το ντράγκ με το γερμανικό λίντ και τις εικαστικές τέχνες, εγκαινίασε την θερινή του σεζόν ο Γιώργος Ζιάβρας, συμμετέχοντας στην πολύ επιτυχημένη πρώτη παρουσίαση του LIVING ROOM στην Εναλλακτική σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023, που καταχειροκροτήθηκε από κοινό και κριτικούς.
Το LIVING ROOM, τη δημιουργία του οποίου υπογράφουν ο ντράγκ βαρύτονος Γιώργος Ιατρού και η σκηνοθέτης Ανθή Κουγιά, πραγματεύεται ποικίλα κοινωνικά ζητήματα μεταξύ άλλων την στασιμότητα του ατόμου που καταπίνεται από το περιβάλλον του και εν συνεχεία την επιθυμία του να απελευθερωθεί από το βάρος των άκαμπτων τρόπων ύπαρξης για τη λυτρωτική αποκάλυψη του εαυτού. Τα σκηνικά και τα κουστούμια, που φέρνουν στο προσκήνιο την έννοια του χαμαιλέοντα για να εξερευνηθεί από τους δύο μουσικούς της σκηνής, υπογράφουν ο αρχιτέκτονας Ζακ Λούσπας και η Lara Buffard.
Στη performance συμμετείχαν η Νίνα Νάη (ντράγκ βαρύτονος), συνοδεία του Γιώργου Ζιάβρα στο πιάνο, ενώ παρουσιάστηκαν κλασσικά γερμανικά τραγούδια των Ρίχαρντ Στράους, Γκούσταφ Μαλερ, Χούγκο Βολφ, Άλμπαν Μπεργκ και Φραντς Σούμπερτ.
Μετά την πολύ επιτυχημένη συμμετοχή του στη παρουσίαση της όπερας του Κορνήλιου Σελαμσή, «Λεόντιος και Λένα» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο το 2016, επέστρεψε στις 24 και 25 Ιουνίου και πάλι στο Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, και συγκεκριμένα στο πόντιουμ της Νέας Σκηνής του Ωδείου Αθηνών στα πλαίσια του Subset Festival, όπου με μεγάλη επιτυχία διεύθυνε το ensemble σύγχρονης μουσικής ΤΕΤΤΙΞ, στη παγκόσμια πρεμιέρα του έργου «Διαυγή Νερά» του Μιχάλη Παρασκάκη, στα πλαίσια της παράστασης cheVron fold, σύμπραξη του ΤΕΤΤΤΙΞ με τη φωτίστρια Ελένη Χούμου.
Το SUBSET FESTIVAL, μια πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, έφερε για πρώτη φορά στο προσκήνιο ελληνικά και διεθνή σύνολα σύγχρονης μουσικής.
Σε συμπαραγωγή με το Ωδείο Αθηνών, το Φεστιβάλ παρουσίασε ένα ολοκαίνουριο πρότζεκτ σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Σταύρου Γασπαράτου, που στόχο είχε να προβάλει τις νέες τάσεις που επικρατούν στον χώρο της νέας μουσικής παγκοσμίως.
Πού θα δούμε τον Γιώργο Ζιάβρα;
Από τις 17 έως και τις 20 Ιουλίου θα τον δούμε στο πιάνο της πολυσυζητημένης παραγωγής των Bijoux de Kant του Γιάννη Σκουρλέτη, «Τραγούδια του Ελληνικού Λαού – Drag Oratorio» στον χώρο της Πειραιώς 260, όπου μαζί με τον ντράγκ βαρύτονο Γιώργο Ιατρού και την performer Daglara θα παρουσιάσουν κλασσικά ελληνικά τραγούδια του συνθέτη Γιάννη Κωνσταντινίδη / Κώστα Γιαννίδη.
Μέσα σ’ ένα αλλόκοτο τοπίο σχεδιασμένο από τον σκηνογράφο Κωνσταντίνο Σκουρλέτη, οι συντελεστές θα μιλήσουν για το ανοιχτό τραύμα της πατριαρχίας και την παρέκκλιση. Μέσα από τη μουσική θα αφηγηθούν μια άλλη, αθέατη πολλές φορές Ελλάδα, που ζει στο περιθώριο του αστισμού, στην απέραντη ύπαιθρο που περιβάλλει τις κωμοπόλεις, στο διάκενο ανάμεσά τους. Είδωλα ενός καλά κρυμμένου προσωπικού βιώματος, εξιστορούν τα πάθη και την οδύνη της ετερότητας σ’ έναν δυστοπικό κόσμο.
Πληροφορίες Παραστάσεων
Τραγούδια του ελληνικού λαού – Drag ορατόριο
Γιάννης Σκουρλέτης – bijoux de kant
Δευτέρα 17 Ιουλίου στις 21:00
Τρίτη 18 έως Πέμπτη 20 Ιουλίου στις 21:30
Πειραιώς 260, Χώρος Β
Δείτε πληροφορίες για τις παραστάσεις εδώ
Λίγα λόγια για τον Γιώργο Ζιάβρα
Μαέστρος με έδρα τη Γερμανία, σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας με τον Μίχαελ Λούιγκ στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας, πιάνο στην Αθήνα με την Ελισάβετ Κουναλάκη και στην Κολωνία με τον Βραζιλιάνο Πάουλο Άλβαρες, καθώς και αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Είναι ιδρυτής της CoGNiMUS Collektiv, μιας καλλιτεχνικής πλατφόρμας με δική της ορχήστρα με έδρα την Κολωνία, ενώ ασχολείται ιδιαίτερα με τη σύγχρονη μουσική. Το 2019 συνίδρυσε την ÉRMA Ensemble.
Έχει διευθύνει πολυάριθμα σύνολα όπως τη Φιλαρμόνια Νότιας Βεστφαλίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Κάτω Ρηνανίας, την Ορχήστρα Δωματίου του Πφόρτσχαϊμ, την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αλλά και νεότερα σχήματα σύγχρονης μουσικής όπως την MusikFabrik Ensemble κ.α.