Ευτύχησα στην ζωή μου να δω τον Dizzy Gillespie από κοντά, ένα βράδυ του 1990, σε ένα στέκι που δεν θυμάμαι ούτε που ήταν, ούτε πως το έλεγαν. Συνεπικουρούμενος από μια τρομερή μπάντα, έδωσε ρέστα φουσκώνοντας τα μάγουλά του και «μιλώντας» στην τρομπέτα, όπως ελάχιστοι άλλοι, μεταξύ των οποίων και ο κολλητός του Miles Davis.

Αυτό που δεν έγινε γνωστό παρά πολλά χρόνια αργότερα, ήταν πως ο Dizzy εκείνο το βράδυ ρίσκαρε πολλά, αφού προέβη σε μια παράτολμη ενέργεια.

Στην μπάντα του έπαιζε ο Κουβανός τρομπετίστας Arturo Sandoval, τον οποίο «συνόδευαν» μόνιμα εκπρόσωποι του καθεστώτος, όταν περιόδευε με τον Gillespie στο εξωτερικό. Ο τελευταίος μετά την εμφάνισή τους και προφασιζόμενος ένα δείπνο, πήγε τον Sandoval στην Αμερικάνικη πρεσβεία της Αθήνας, προκειμένου να ζητήσει πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ. Το παρασκήνιο εκείνης της βραδιάς έγινε γνωστό μετά από χρόνια, όταν ο Sandoval επέστρεψε για ένα live στην Αθήνα και το είπε σε συνέντευξή του.

 

Δυστυχώς ο Dizzy δεν ήταν μαζί του αυτή την φορά. Είχε φύγει μια μέρα σαν κι αυτή και τα φουσκωμένα μάγουλα -το σήμα κατατεθέν του- έπαιζαν τις jazz μελωδίες του στον παράδεισο, μαζί με τον Mingus και τα άλλα παλιόπαιδα!

Ο Gillespie πριν από εκείνο το βράδυ του 1990, είχε έρθει ξανά στην Αθήνα το 1956, για τρεις εμφανίσεις μαζί με τον Quinsy Jones και 20μελή ορχήστρα. Από εκείνα τα αλήστου μνήμης lives, προέκυψε το άλμπουμ «Dizzy in Greece», αλλά και ένα απροσδόκητο jam με τον Βασίλη Τσιτσάνη!

Οι δύο κορυφαίοι μουσικοί πήγαν να δουν τον Έλληνα συνθέτη, σε ένα μαγαζί στις Τζιτζιφιές όπου έπαιζε και ενθουσιάστηκαν τόσο από τις μελωδίες του, που ανέβηκαν στο πάλκο για να παίξουν μαζί του. Για την ακρίβεια, τους πήγε ο Μάνος Χατζιδάκης, που ήξερε ότι οι ανατολίτικου ύφους συνθέσεις του Τσιτσάνη θα τους ιντρίγκαραν μουσικά, όπερ και εγένετο.

 

Το αποτέλεσμα αυτής της συνεύρεσης ήταν μαγικό για τους τυχερούς πελάτες του μαγαζιού και τον Μάνο, που όπως είπε μετά ήταν κρίμα που δεν υπήρχε ένα φορητό μαγνητόφωνο για να ηχογραφήσει αυτή τη μοναδική συνύπαρξη.

Όταν λίγους μήνες αργότερα κυκλοφόρησε το άλμπουμ του Gillespie, ο διάσημος τρομπετίστας πόζαρε στο εξώφυλλο ντυμένος τσολιάς στο Ζάππειο.
 

Ήταν πλέον ο δικός μας Dizzy…