Κινηματογραφικά στιγμιότυπα ιστορίας. Μπομπίνες που διασώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου και «ξεπετάγονται» στο YouTube τυχαία αφήνοντας έκπληκτο τον χρήστη του διαδικτύου. Μικρές «ταινίες» που αποδεικνύουν πως υπήρξαν κάποιοι ήρωες που κατάφεραν να τις διασώσουν. Σας τις παρουσιάζουμε μία προς μία. Ή τουλάχιστον, όσες καταφέραμε να ανακαλύψουμε…
1) Η κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη
Στις 26 Οκτωβρίου 1957, ο Νίκος Καζαντζάκης άφησε την τελευταία πνοή του στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Φράιμπουργκ στη Γερμανία, σε ηλικία 74 ετών. Δέκα ημέρες η σωρός του ταξίδεψε στην Ευρώπη μέχρι να καταλήξει στο Ηράκλειο και να αναπαυτεί στον προμαχώνα του Μαρτινέγκο, με θέα το αγαπημένο του Μεγάλο Κάστρο. Το video της κηδείας του Καζαντζάκη, που αποτελεί μόνιμο έκθεμα του ΜΝΚ (Μουσείο “Νίκος Καζαντζάκης”), καταγράφηκε με την κάμερα του Μιχάλη Γαζιάδη και προβλήθηκε στα «Επίκαιρα» των κινηματογραφικών αιθουσών.
2) Η «Ισπανική Γη» του Έρνεστ Χέμινγουεϊ
Ένα ντοκιμαντέρ του πολεμικού ανταποκριτή Έρνεστ Χέμινγουεϊ για την Ισπανία που τόσο αγάπησε. Μια καταγραφή της ανθρωπογεωγραφίας της Ισπανίας, την εποχή του εμφυλίου πολέμου. Με το κείμενο και το εμβληματικό σπικάζ του μεγάλου συγγραφέα, που έγινε αιτία οριστικής ρήξης σχέσεων με τον Όρσον Γουέλς: Ο ηθοποιός είχε κληθεί να «σπικάρει» το κείμενο του συγγραφέα, όμως υπό τις πιεστικές υποδείξεις του τελευταίου τα «βρόντηξε» από το στούντιο ηχογράφησης, αφήνοντας τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ μόνο μπροστά στο μικρόφωνο και την πρόκληση που ο ίδιος έθεσε: Μια εκφώνηση που θα προκαλούσε ρίγη στον ακροατή.
3) Ο ελληνικός εμφύλιος στις αγγλικές αίθουσες
Χαρακτηριστικες φωτό από το υλικό που γύρισε η φωτοκινηματογραφική μονάδα του Βρετανικού στρατού (υπηρεσία Army Film and Photographic Unit/ A.F.P.U) και ως μέρος επίκαιρων προβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο από την ονομαστή φωνή της Μεγάλης Βρετανίας, Pathe` Gazette. Απεικονίζουν την καταγραφή των μαχών στην Αθήνα τον Δεκέμβρη του 1944.
4) «Ο πατέρας μου! Ο πατέρας μου!»
Ήταν τέλη Ιανουαρίου του 1969. Στην κατάμεστη κινηματογραφική αίθουσα στο Κέντρο της Αθήνας μετά το διάλειμμα και πριν ξεκινήσει το δεύτερο μέρος της ταινίας «Η Αγάπη μας» με τη Βουγιουκλάκη και τον Παπαμιχαήλ, άρχισαν να προβάλλονται τα γνωστά «Επίκαιρα».
Το ολιγόλεπτο, δηλαδή, ειδησεογραφικό δελτίο με τα σημαντικότερα κοινωνικοπολιτικά θέματα που «έπρεπε» να παρακολουθούν προς ενημέρωσή τους οι σινεφίλ της εποχής. Ένα βράδυ, σύμφωνα με το aigeira2.blogspot.gr, κι ενώ η φωνή του εκφωνητή περιέγραφε τα έργα της Νέας Εθνικής Οδού από Κόρινθο έως τον ποταμό Κράθη της Αιγείρας, στην οθόνη έβλεπαν έναν ηλικιωμένο αγρότη καβάλα στο γαϊδαρό του να κινείται δίπλα στα έργα. Και κάπου εκεί, εντελώς ξαφνικά μια γυναικεία φωνή από τα καθίσματα των θεατών αναφώνησε: «Ο πατέρας μου! Ο πατέρας μου!».