Το βραβείο European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe, που απονέμεται κάθε διετία για αρχιτεκτονικά έργα που προάγουν την τελειότητα και τα οποία υλοποιούνται εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί ύψιστη  τιμή για έναν αρχιτέκτονα. Μία τιμή για την οποία ερίζουν αναγνωρισμένοι επαγγελματίες με μακριά θητεία και πλούσιο πορτφόλιο.

Πριν από μερικές ημέρες λοιπόν ανακοινώθηκαν οι ελληνικές υποψηφιότητες για το βραβείο, οι οποίες προκρίθηκαν ανάμεσα σε δεκάδες προτάσεις (μελέτες-κατασκευές). Ανάμεσά τους και τρεις κατοικίες που θα σας κάνουν να αναστενάξετε και να νοσταλγήστε το καλοκαίρι –το λιγότερο.

 

Σπίτι διακοπών στη Νάξο: Φοίβη Γιαννίση, Ζήση Κοτιώνη, Ιωάννη Μπαλτογιάννη, Κατερίνα Κρίτου και Νικόλαος Πλατσάς.


 

 

Σπίτι διακοπών στη Σέριφο: της Ηλιάνας Κερεστετζή (συνεργάτες: Μαρία Βρεττού, Κατερίνα Δασκαλάκη, Φώτη Ζαπαντιώνη, Richard Rubin. Σύμβουλος: Μάνος Κερεστετζής).

 

 

 

Μονοκατοικία στην Ανατολική Αττική: του Παύλου Χατζηαγγελίδη (314 Architecture).  

 

 

Στο «πακέτο» των υποψηφιοτήτων –πέντε συνολικά- περιλαμβάνονται και το έργο του νηπιαγωγείου της Γερμανικής Σχολής του γραφείο Ποτηρόπουλος Δ+Λ Αρχιτέκτονες και η ανάπλαση της νέας παραλίας Θεσσαλονίκης από τους Πρόδρομο Νικηφορίδη και Bernard Cuomo.