Αστέρια που τρεμοπαίζουν στον ουρανό και χάνονται μονομιάς στο πουθενά και στο άγνωστο. Δυο χέρια που σμίγουν κάτω από το βλέμμα του φεγγαριού. Δυο χείλη που διστακτικά στην αρχή και αδηφάγα στη συνέχεια, σμίγουν και γυρίζουν τον κόσμο ανάποδα. Ένα χαμόγελο, ένα βλέμμα, ένα άγγιγμα που… Βασικά, τίποτα από τα παραπάνω. Ποτέ και πουθενά! Κανένας ρομαντισμός!

Αυτή η γη δεν φτιάχτηκε για τους σαλιάρηδες, ούτε για τους γλυκανάλατους. Αυτή η γη ανήκει στους κυνικούς και τους ρεαλιστές. Δεν το λέω εγώ (βασικά το λέω κι εγώ, αλλά δεν θέλω να χρωματίζομαι…). Tο λέει ο RawΜαντισμός.

Μια σελίδα, δηλαδή, στο Facebook που δημιουργήθηκε πριν από τρεις περίπου μήνες με σκοπό να μας δείξει την ωμή (raw) πλευρά της ρομαντικής αισθητικής. Δεν ξέρω για σένα, φίλε αναγνώστη, αλλά εγώ είμαι πεπεισμένος πως αυτή τη σελίδα την χρειαζόμασταν. Την χρειαζόμασταν ως αντίβαρο για όλες εκείνες τις δακρύβρεχτες φωτογραφίες που συνοδεύονται από αμπελοφιλοσοφίες και σαλιαρίσματα και έχουν κατακλύσει κάθε γωνιά από το newsfeed μας.

Την χρειαζόμασταν, κυρίως, για να φωνάξουμε ένα “φτάνει πια!” προς κάθε έναν και κάθε μία που αποφασίζει να βγάλει τα ερωτικά του σώψυχα στην οθόνη ενός υπολογιστή. Για εκείνους που στη σχέση των 14 ημέρων έχουν πειστεί πως έχουν ζήσει “όλα όσα χρειάζεται κανείς 7 ζωές για να τα ζήσει”. Για εκείνους που στα 20κάτι τους, κατεβάζουν μαύρες πλερέζες μετά από χωρισμό λες και η ζωή δεν θα τους φέρει μία ακόμη ντουζίνα από καψούρες.

Και βεβαίως βεβαίως, για εκείνους που τώρα τελευταία λατρεύουν να πανηγυρίζουν γκολ κάνοντας αφιερώσεις με καρδούλες. (Τα μοναδικά πράγματα της καθημερινότητάς μας που αξίζουν να κλείνονται μέσα σε καρδούλα είναι αυτά τα δύο).

Ο Α.Μ, ένας από τους διαχειριστές της σελίδας, μας έδωσε να καταλάβουμε δύο-τρία πραγματάκια παραπάνω για το περιεχόμενο του RawΜαντισμός… 

Ο RawΜαντισμός είναι η ωμή αλήθεια πίσω από τα νοήματα ευπρεπών λέξεων, του καθωσπρεπισμού και του ατσαλάκωτου απαστράπτοντος γιακά. Κι όλα αυτά με ένα touch ειρωνείας.


Είναι η οπτική γωνία ενός ανθρώπου που γράφει “σε ερωτεύτηκα”, 180° αντίθετα.

Το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην συγκεκριμένη θέση και βλέπουμε τον “νορμάλ” ρομαντισμό κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν σημαίνει απαραίτητα και παραδοχή.

Είναι απλώς η έκφραση. Περίπου η έκφραση που έχουν τα μάτια αυτού που λέει “σε ερωτεύτηκα” αλλά κατά βάθος αυτό που εννοεί είναι “θέλω να πηδηχτούμε ανελέητα”.

Τέλος, και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις: ο RawΜαντισμός δεν κοιτάει φύλα, οπότε δεν τίθεται θέμα σεξισμού. Όλοι είμαστε το ίδιο, απλά με διαφορετικό τρόπο.

*Οι “Βιραλαίοι” είναι μία ενότητα που θέλει να αναδείξει τους viral ήρωες των social media που δίνουν νοημα στις διαδικτυακές ζωές μας με το πρωτότυπο περιεχόμενο που δημιουργούν. Ατακαδόροι του Twitter, χαβαλεδιάρικες Facebook σελίδες, photoshop junkies, τύποι που καίνε το ΥouΤube και το Ιnstagram με το υπέροχο μυαλό τους, όλοι αυτοί θέλουμε να βρουν φωνή εδώ. Και επειδή αποκλείεται να τους ξερουμε όλους και κάποιοι από αυτούς μπορεί να μας ξεφύγουν (ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ, ΠΡΟΣΟΧΗ), στείλτε μας τις πρότασεις σας για τον επόμενο “Βιραλαίο” στο info@provocateur.gr.