Υπογράφει ως STMTS (το οποίο προκύπτει από τα σύμφωνα του «Σταμάτης»). Παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει προλάβει ήδη να αφήσει το καλλιτεχνικό του αποτύπωμα στους δρόμους της πόλης, αλλά και να κάνει εξαγωγή του ονόματός του σε διεθνής μιντιακούς κολοσσούς όπως οι New York Times και o Guardian.

Φοιτητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στους τομείς της ζωγραφικής και της χαρακτικής. Κι αν οι περισσότεροι street artists, συνομίληκοί του και μη, επιλέγουν το σπρέι ως βασικό μέσο για να εξωτερικεύσουν την σφραγίδα τους, ο STMTS ακολουθεί τον δικό του, ιδιαίτερο δρόμο. «Σχεδιάζω μέσα από γραμμές, πράγμα για το οποίο έχω επηρεαστεί από τις παλιές γκραβούρες και την αισθητική της χαρακτικής που σπουδάζω. Από ‘κει και πέρα συνδυάζω και άλλα ζωγραφικά, εικονογραφικά , comic στοιχεία», ξεκινά την περιγραφή του.

 «Στο δρόμο χρησιμοποιώ την τεχνική του “paste-up”. Στην ουσία αυτό που κάνω είναι να κολλάω στους τοίχους μεγάλα, χρωματισμένα, μεγεθυμένα σχέδια που έχουν σχεδιαστεί προηγουμένως ως μικρά σκίτσα σε ένα σχολικό τετράδιο ή σε ένα απλό χαρτί». Εκτός, όμως, από τις εφόδους του στους δρόμους της πόλης, ο STMTS εργάζεται και indoors. «Στο studio ζωγραφίζω κυρίως σε καμβάδες και κάποιες φορές φτιάχνω έργα με μικτές τεχνικές, κολάζ…». Για τα έργα του αυτά, μάλιστα, ο STMTS δέχεται ήδη παραγγελίες για πίνακες και τοιχογραφίες από ιδιώτες που εκτιμούν την ιδιαίτερη δουλειά του.

Κεντρικό και επαναλαμβανόμενο μοτίβο στη δουλειά του είναι τα παιδιά (σε αντίθεση με τα έργα του Skitsofrenis, ο οποίος είχε συστηθεί στο Provocateur πριν από λίγο καιρό δείχνοντας μια ιδιαίτερη προτίμηση στην τρίτη ηλικία). «Γενικά τα παιδιά και η παιδική ηλικία αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα στην δουλειά μου, αλλά δεν στρέφομαι μόνο εκεί», εξηγεί. «Δεν ζωγραφίζω παιδιά επειδή είναι συμπαθητικά ή γλυκά. Τα χρησιμοποιώ ως το μέσο προκειμένου να περάσω μέσα από αυτά κάποια μηνύματα, να ερμηνεύσω καταστάσεις, να κάνω χιούμορ, να δημιουργήσω συναισθήματα. Επιλέγω τα παιδιά, γιατί η νεανική ηλικία είναι η πιο αθώα, οι άνθρωποι έχουν άμεση επαφή με το συναίσθημά τους, δεν έχουν δόλο, δεν εντάσσονται σε ομάδες συμφερόντων. Τα παιδιά είναι ελεύθερα.»

Ένα από τα πιτσιρίκια του, μάλιστα, καταλαμβάνει περίοπτη θέση στην έκθεση γκράφιτι και street art με τίτλο “No Respect”, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη (και μέχρι τις 13 Ιουλίου) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Θα συναντήσεις έργα του κυρίως «στο Κέντρο της Αθήνας και σε τοίχους οι οποίοι είναι ήδη ακαλαίσθητοι. Δεν πρόκειται να ‘χαλάσω’ ή να ‘βανδαλίσω’ κάποιον καλοσυντηρημένο τοίχο. Σέβομαι την πόλη, όπως σέβομαι και την περιουσία του άλλου. Ο στόχος μου είναι πάντα να κάνω κάτι καλύτερο για τον τοίχο της πόλης, για την ίδια την πόλη.»

Ο ίδιος μπορεί να μην ξεχωρίζει τα έργα του σε… παιδιά και αποπαίδια, ωστόσο υπάρχει ένα συγκεκριμένο το οποίο έχει κάνει τον μεγαλύτερο ντόρο εντός και εκτός Ελλάδος. Ο πιτσιρικάς με τα μαύρα γυαλιά, που βγάζει γλώσσα στην ίδια τη ζωή, στον καθωσπρεπισμό και σε κάθε ασχήμια της καθημερινότητάς μας. Το “I Love Life” έχει αγαπηθεί τόσο πολύ, μάλιστα, που δεν είναι λίγοι εκείνοι που το έχουν επιλέξει ως σχέδιο που θα κοσμεί μόνιμα το σώμα τους με τη μορφή τατουάζ. Ο ίδιος παραδέχεται πως «είναι μεγάλη τιμή για μένα που αυτοί οι άνθρωποι θα έχουνε για όλη τους τη ζωή πάνω τους το σχέδιό μου, χαίρομαι ιδιαίτερα που τους έχει αγγίξει τόσο πολύ».

Έργα του έχουν φιλοξενηθεί σε διεθνείς γκαλερί, όπως για παράδειγμα στο Miami Art Basel το 2012 και στο ST.Gevrais Theater της Γενεύης ένα χρόνο αργότερα. Του αρέσει που «πουλάει» ή αρκείται στο να περνάει κοινωνικοπολιτικά μηνύματα μέσα από τα έργα του; «Είναι λογικό να επηρεάζομαι από τις εξελίξεις γύρω μου και πάντα προσπαθώ να κάνω αναφορές σε αυτές μέσα από την δουλειά μου. Σε ότι αφορά την απήχηση των έργων μου, σίγουρα με αγγίζει, αλλά ο πρώτος μου στόχος δεν είναι το να ‘πουλάω’. Με ενδιαφέρει να κάνω αυτό που αρέσει σε εμένα προσωπικά, όπως επίσης και το να εκτιμάνε την δουλειά μου συγκεκριμένοι άνθρωποι που θαυμάζω και εκτιμώ και των οποίων η γνώμη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αξία. Όλα τα άλλα, έπονται».

 

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα έργα του STMTS
Στην ιστοσελίδα του
Στη σελίδα του στο Facebook
Στο λογαριασμό του στο Instagram