Είπα στον Χάρη πως μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα scrolling στον λογαριασμό του στο Instagram, κατάλαβα πως πρόκειται για Millennial. Έπεσα μέσα, αλλά εκείνος δεν χάρηκε καθόλου με τον χαρακτηρισμό. Είναι κατά οποιασδήποτε ταμπέλας στη δουλειά του, ακόμα και αν πρόκειται απλώς για έναν πρόχειρο προσδιορισμό της γενιάς που εκπροσωπεί. Είναι γεννημένος το 1994 και είμαι σχεδόν σίγουρη πως έχεις αποθηκευμένη τουλάχιστον μια φωτογραφία στα saved σου στο Instagram. 

Μέχρι να μιλήσω μαζί του, πίστευα πως το επώνυμό του είναι Καριπίδης, λόγω του σοσιαλμιντιακού του username, @kari.pidi. Έπεσα έξω, όπως όλοι μας. Τον λένε Χάρη Σημηριώτη, είναι φωτογράφος, η φωτογραφία τον βρήκε, δεν τη βρήκε. Είναι παιδί του κέντρου, αγαπάει το Ψυρρή, εμπνέεται από την ομορφιά, δεν θυμάται ονόματα, ούτε ακολουθεί πιστά τη δουλειά άλλων καλλιτεχνών. Εικάζω πως αυτό συμβαίνει όχι επειδή είναι σνομπ, αλλά απλώς επειδή είναι Millennial. Σόρρυ, Χάρη. 

Συστήσου μας χωρίς στρες και άγχος. Ποιος είσαι;   
 
Είμαι ο Χάρης Σημηριώτης  πολλοί νομίζουν ότι με λένε Καριπίδη λόγω του nickname που έχω στο Instagram, αλλά αυτό είναι απλά ένα ψευδώνυμο που κόλλησε από την εποχή του Γυμνασίου όταν το χρησιμοποιούσα στα social. Είμαι φωτογράφος γεννημένος το ’94 και μένω στο κέντρο  της Αθήνας.
 
Τη φωτογραφία τη βρήκες ή σε βρήκε; Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι;  
 
Η φωτογραφία ξεκάθαρα με βρήκε. Μου άρεσε να γράφω,να σχεδιάζω, να ζωγραφίζω αλλά τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ήταν τόσο γρήγορο και άμεσο όσο η φωτογραφία. Με περιτριγύριζέ κατά καιρούς μέχρι που επεσε στα χέρια μου μία κάμερα και το ένα έφερε το άλλο.


 
Πώς θα περιέγραφες τη δουλειά σου; Τι γοητεύει περισσότερο τον φακό σου;   
 
Στόχος μου είναι να καταφέρω να εφαρμόζω την οπτική μου, όσο το δυνατόν περισσότερο μπορώ, στη δουλειά μου. Με γοητεύουν συνεχώς διαφορετικά πράγματα, αλλά σχεδόν πάντα ψάχνω το χιούμορ. Πολύ πολύ γενικά κυνηγάω την απλότητα, μια καθαρή εικόνα και ένα ξεκάθαρο μήνυμα.
 
Αν σου πω πως βλέποντας τη δουλειά σου το πρώτο πράγμα που κατάλαβα ήταν πως είσαι Millennial , θα με πιστέψεις;   
 
Θα σε πιστέψω, δεν θα χαρώ όμως. Δεν ξέρω αν φταίει πως σε οτιδήποτε ομαδοποιημένο βάζω αρνητικό πρόσημο, αλλά όπως και να το πάρεις Millennial σε κάνει το πότε γεννήθηκες και όχι επιλογές σου. Εγώ αυτό που θα ‘θελα από τις εικόνες μου θα ήταν να μη φαίνεται ούτε το φύλο  μου ούτε η ηλικία μου. Ιδανικά θα ήθελα να είναι διαχρονικές, timeless όπως λέμε και οι Μillennials.
 
Πού μπορούμε να βρούμε δουλειά σου;   
 
Συμμετείχα σχετικά πρόσφατα  σε δυο εκθέσεις και με αφορμή το ενδιαφέρον που είδα από τον κόσμο, αποφάσισα να ετοιμάσω και μία σελίδα στην οποία θα μπορεί κανείς να βρει  τη  δουλειά μου. Σιγά σιγά ,όταν με το καλό τα οργανώσω. Γενικά μου αρέσει να με ψάχνουν! 


 
Αλήθεια, πώς είναι να μένεις στου Ψυρρή;   
 
Θυμάμαι από  σχετικά μικρός  είχα στο μυαλό μου ότι θέλω να μείνω κέντρο. Αν και μεγαλωμένος στα προάστια είμαι παιδί του κέντρου και μου αρέσει η Αθήνα. Για μένα το Ψυρρη είναι τελείως χωριό και αυτός είναι ο  βασικός λόγος που μου αρέσει. Αν και τουριστικό είναι τόσο γειτονιά. Το στενό μου είναι πανέμορφο και πολύ ήσυχο, ξεχνάς ότι είσαι στην πόλη οριακά. Μένω εδώ γύρω στα πέντε χρόνια και όπου και να πήγαινα θα ήθελα να κρατήσω το Ψυρρή ως βάση.
 
Από τι εμπνέεσαι; Είναι αυτή η χειρότερη ερώτηση που μπορεί να κάνει κανείς σε έναν καλλιτέχνη;   
 
Νομίζω είναι η καλύτερη ερώτηση που μπορείς να κάνεις σε έναν καλλιτέχνη. Δεν ξέρω πόσο τετριμμένο είναι αλλά νομίζω, πολύ απλά πως με εμπνέει η ομορφιά και κάθε τι που έχει σχέση με αυτή. Η ομορφιά φυσικά είναι ρευστή και πολυδιάστατη και μου αρέσει να την βλέπω σε όλες τις εφαρμογές της. Η πραγματική ομορφιά δεν έχει να κάνει με πρότυπα, αλλά δεν είναι και τόσο υποκειμενική, θα πω εγώ. Πιστεύω ότι θέλει πολλή δουλειά και είναι μία ποιότητα επίκτητη.
 
Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που να αποτελεί, έστω και υποσυνείδητα, πρότυπό σου;   

Σίγουρα δε σκεφτόμουν κάποιον συνειδητά ως πρότυπο, συνήθως σκεφτόμουν εμένα απλά σε καλύτερο. Έχω και ένα θέμα να μην συγκρατώ ονόματα φωτογράφων, σχεδιαστών, καλλιτεχνών, να μη μπορώ να παρακολουθώ τις πορείες τους, οπότε ήταν κι αυτό ένα πρόβλημα. Φυσικα όμως θαυμάζω και αντλώ έμπνευση από πολλούς καλλιτέχνες και ανθρώπους γενικά και ας μην τους θυμάμαι. 


 
 Συγγνώμη για αυτό, αλλά πώς είναι να ζει κανείς ως καλλιτέχνης στον πλανήτη Ελλάδα;  
 
 Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους όλων των καλλιτεχνών, αλλά για μένα είναι ενας ξεχωριστός πλανήτης. Νιώθω πως αν δεν ζούσα εδώ δεν θα είχα την όρεξη να είμαι καλλιτέχνης.  Δεν ξέρω τι ακριβώς με κρατάει σε αυτήν την χώρα, αλλά προς το παρόν εδώ με φαντάζομαι. Ίσως είναι βίτσιο. 
 
Η λογοκρισία του Instagram σου έχει δυσκολέψει καθόλου τη ζωή;   

Ε όχι και να μου δυσκολέψει τη ζωή. Ότι με έχει εκνευρίσει δυο τρεις φορές, με έχει εκνευρίσει, αλλά δεν είμαι από αυτους που κάνουν στορυ στο Instagram για να κράξουν το Instagram ενώ το χρησιμοποιούν.

(Έχω φίλους που το κάνουν)

(Μπορεί να το χα κάνει μια φορά παλιά) 
 

Κλείσε αυτή τη συνέντευξη με το caption της επόμενης φωτογραφίας σου.   

Δεν έχω ιδέα ποια είναι η επόμενη φωτογραφία αλλά το caption θα είναι World Peace ✌️