Πριν λίγο καιρό γράφαμε πως παρακολουθώντας τη “Φάλαινα” ούτε που καταλαβαίνεις πότε αρχίζουν να κυλούν δάκρυα από τα μάτια σου. “Ο Μπρένταν Φρέιζερ παίζει συγκλονιστικά. Με την αναπνοή του, με τον βουλιμικό τρόπο που τρώει, με τα μεγάλα, λυπημένα μάτια του. Με τη φωνή του. Η ερμηνεία του μας κάνει να σκεφτούμε και τη δική μας ζωή. Τα όποια τραύματά μας. Τον τρόπο που εμείς μεταβολίζουμε τη θλίψη. Έτσι καταλαβαίνεις αν αυτό που βλέπεις είναι Τέχνη ή όχι.”

Αυτή είναι μια αίσθηση όχι και τόσο υποκειμενική, αν σκεφτεί κανείς πως ο Brendan Fraser απέσπασε το βραβείο του Καλύτερου Ηθοποιού στα Critic’s Choice Awards για την ερμηνεία του στην ταινία “Η Φάλαινα”. Η ομιλία του όμως είχε το ίδιο εφέ με την ερμηνεία του, σε μια μικρότερη, πιο λυτρωτική κλίμακα. Ο ηθοποιός, με δάκρυα στα μάτια συγκίνησε τόσο τους παρευρισκόμενους με τα λόγια του, όσο και όλους εμάς που δεν μπορούμε να αντισταθούμε στο να πατήσουμε το play στα σχετικά βίντεο, βλέποντας τα δακρυσμένα από τη φόρτιση μάτια του. 

“Αν εσύ -όπως ο Charlie, που υποδύθηκα σε αυτή την ταινία- παλεύεις με κάποιον τρόπο με την παχυσαρκία ή απλώς νιώθεις να βρίσκεσαι σε μια σκοτεινή θάλασσα, θέλω να ξέρεις ότι αν μπορείς κι εσύ να έχεις τη δύναμη να σταθείς στα πόδια σου και να πας προς το φως, τότε θα συμβούν καλά πράγματα”, ανέφερε ο Fraser, εμφανώς συγκινημένος. “Αυτή η ταινία έχει να κάνει με την αγάπη. Έχει να κάνει με τη λύτρωση. Έχει να κάνει με το να βρεις το φως σε ένα σκοτεινό μέρος. Και είμαι τόσο τυχερός που δούλεψα με μια ομάδα που είναι απίστευτη”, πρόσθεσε. 

Συνεχίζοντας, ευχαρίστησε “για αυτή την τιμή” την Critic’s Choice Association, συνεχίζοντας: Ο Herman Melville έγραψε κάποτε ότι υπάρχουν μόνο πέντε κριτικοί στην Αμερική. Οι υπόλοιποι κοιμούνται. Χαίρομαι πολύ που ξυπνήσατε για μένα. Πού ήσασταν για το Furry Vengeance;” 

“Μου πήρε 32 χρόνια για να φτάσω εδώ. Ήμουν στην ερημιά και μάλλον θα έπρεπε να είχα αφήσει ίχνη από ψίχουλα, αλλά με βρήκες και όπως όλοι οι καλύτεροι σκηνοθέτες μου έδειξες που να πάω για να βρεθώ εκεί που ήθελα να είμαι”, ανέφερε με τρεμάμενη φωνή και δάκρυα στα μάτια σε μία κατάμεστη αίθουσα που τον χειροκροτούσε, απευθυνόμενος στον σκηνοθέτη της ταινίας, Darren Aronofsky. 

Δες την απίστευτη ομιλία του Brendan Fraser εδώ: