20 χρόνια· τόσα μεσολάβησαν ανάμεσα στην πρώτη ταινία και την πρώτη θεατρική παράσταση, τις οποίες ο Ερρίκος Λίτσης παίρνει απόλυτα πάνω του. Από τη μία το κλασικό πια «Σπιρτόκουτο» και από την άλλη ο μονόλογος «Ο Μάκης» σε κείμενο του Βασίλη Κατσικονούρη και συνσκηνοθεσία του ίδιου και του Λίτση.

Δεν πρόκειται για κάποιον άγραφο κανόνα της υποκριτικής, ο οποίος υπαγορεύει την «προετοιμασία»/ «εκπαίδευση» ενός ηθοποιού στα κινηματογραφικά πλατό πριν περάσει στη θεατρική σκηνή. Απλώς -με όσες συμβάσεις, αφαιρέσεις και απλοποιήσεις κουβαλά αυτή η λέξη- έτσι ήρθαν τα πράγματα στη ζωή του Λίτση -δεν σχεδίασε τίποτα, δεν υπολόγισε τίποτα. Όλα προέκυψαν από μια κατασταλαγμένη επιθυμία εκεί γύρω στα 40, όταν έχασε και σε σύντομο χρονικό διάστημα και τους δυο του γονείς. «Τότε είπα ότι πρέπει να κάνω κάτι άλλο στη ζωή μου που να έχει και κάποιο νόημα, γιατί η ζωή τελικά στα καλά καθούμενα φεύγει», εξηγεί στο Provocateur.

Η απόφαση τον  έφερε να συνεργάζεται με τον Οικονομίδη, τον Παναγιωτόπουλο, τον Τσίωλη, τον Μπουλμέτη, τον Κούνδουρο. «Είχα συμφωνήσει και με τον Νικολαΐδη να έχω ένα ρόλο στο ‘‘Ο χαμένος τα παίρνει όλα’’, όμως τελικά δεν προχωρήσαμε», αποκαλύπτει, ενώ η απροσδόκητη απώλεια του Θόδωρου Αγγελόπουλου ήταν ο λόγος που δεν πρόλαβε να παίξει στην ταινία που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει ο σπουδαίος σκηνοθέτης.

Με έναν τρόπο, από εκείνο το κινηματογραφικό ντεμπούτο στο από κάθε άποψη αποπνικτικό διαμέρισμα του, με τη λευκή φανέλα-τιράντα και το μάντρα «Όλα καλά, ρε» να λειτουργούν ως επιταχυντές για το bing bang της δημιουργία του σύμπαντος του Οικονομίδη έως και σήμερα, ο Λίτσης έχει προσφέρει μερικές από τις πιο σημαντικές ερμηνείες στην ελληνική φιλμογραφία των τελευταίων 20 ετών.

Σήμερα, τον βρίσκουμε στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου», να υποδύεται τον «παππού» που μοιράζεται μονολογώντας τις σκέψεις του με το χρυσόψαρό του, τον Μάκη. Ένα οδοιπορικό του ενός δωματίου, πάλι σε ένα ζεστό αθηναϊκό διαμέρισμα που το χτυπά ο καλοκαιρινός ήλιος, παρέα με τον σιωπηλό κάτοικο μιας γυάλας. Επίσης, τον παρακολουθούμε και στη σειρά «Τα καλυτέρα μας χρόνια» που προβάλλεται στην ΕΡΤ.

Πετράλωνα, Ισραήλ, Ίος, βιντεοκασέτες, ελληνάδικα, Οικονομιδης, Παναγιωτόπουλος, Τσιώλης, Μπουλμέτης, Κατσικονούρης. Η ζωή του Ερρίκου Λίτση δύσκολα χωρά σε ένα βίντεο.