Συναντήσαμε τον Σταύρο Σβήγκο ένα απόγευμα Παρασκευής. Ο ηθοποιός, που αυτή την περίοδο πήρε την απόφαση να αφήσει για λίγο το θέατρο και να κάνει μόνο τηλεόραση, για να εξασφαλίσει περισσότερο χρόνο με το παιδί του, μάς μίλησε για όλα όσα τον και μάς απασχολούν.

“Βία είναι να μην έχεις να φας. Βία είναι τα ενοίκια σε σχέση με τους μισθούς”, μάς είπε, τονίζοντας πόσο δύσκολο του είναι να βλέπει πολιτικούς να μιλάνε με τόση σιγουριά για οικονομικά ζητήματα που απασχολούν το μέσο σπίτι, χωρίς να έχουν ιδέα πώς είναι να ζει κανείς με έναν βασικό μισθό.

“Ζούμε πάντα πολιτικά παιχνίδια, τα οποία είναι πάντα εις βάρος μας. Για εμένα δεν υπάρχει αριστερά-δεξιά αυτή τη στιγμή στην πολιτική σκηνή”, ανέφερε, δηλώνοντας πως τουλάχιστον εκείνος ως εργοδότης, είναι πιο αναρχικός, επωμίζεται το βάρος των επιλογών του και κάπως έτσι εξιλεώνεται για όσα κάνει ο ίδιος ως κομμάτι αυτής της κοινωνίας, χωρίς να θέλει, από ανάγκη.

“Ειδικά τώρα πρέπει να νιώσουμε όλοι γυναίκες”, είπε, αναλύοντας την παλιότερη δήλωσή του πως έχει αγκαλιάσει τη γυναικεία του πλευρά, η οποία προφανώς και παρερμηνεύτηκε, με πολλούς να θεωρούν πως κάνει κάποιου είδους come out. “Αν δεν αγαπήσουμε τις γυναίκες, αν δεν νιώσουμε όπως νιώθουν, αν δεν γίνουμε λίγο πιο ευαίσθητοι -όχι πως όλες οι γυναίκες είναι ευαίσθητες, αν δεν έρθουμε κοντά τους, πώς θα τις αγαπήσουμε; Και πώς θα νιώσω ίσος αν δεν ξυπνήσω και αυτό το πράγμα μέσα μου;”, συνέχισε.

“Ο γονιός οφείλει όταν δει ότι το παιδί είναι έτοιμο, να το αφήσει να ανοίξει τα φτερά του”, απάντησε σε ερώτηση για το πόσο εύκολο είναι να επηρεαστεί ένα παιδί από στερεότυπα και κλειστόμυαλες απόψεις σε αυτόν τον κόσμο. Ο ίδιος όχι μόνο είναι έτοιμος, αλλά θέλει το παιδί του να δει και άλλα πράγματα, άλλους τρόπους ζωής και να επηρεαστεί. “Το παιδί οφείλει να δει οτιδήποτε διαφορετικό από τους γονείς του και μετά να επιλέξει. Αν εσύ είσαι καθαρός σε αυτό που πρεσβεύεις και σε αυτό που τού δείχνεις, το παιδί θα βρει τον δικό του δρόμο. Είναι αρρώστια να είναι το παιδί 30-35 χρονών και να είναι κάτω από τη φτερούγα μου”, κατέληξε.

Με λίγα λόγια, ο Σταύρος Σβήγκος μίλησε στο Provocateur για τη δήλωσή του πως έχει αποδεχτεί τη γυναικεία του πλευρά, για την παρατεταμένη, πολύπλευρη κρίση που ζούμε, για τα χρόνια που απέρριπτε την τηλεόραση ως μέσο και για την κουλτούρα του ως νέος πατέρας.

Δες ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ: