Ο 21χρονος Θωμάς Παπαθανάσης μπορεί να άνοιξε με την μπάντα του την συναυλία των Pet Shop Boys αλλά ακόμη η μητέρα του ανησυχεί μήπως ήταν λάθος η απόφαση του να παρατήσει τις σπουδές του και να αφοσιωθεί στη μουσική. Κάτι μας λέει ότι πολύ σύντομα θα σταματήσει να αναρωτιέται. Είχαμε πολλές ερωτήσεις για τον papatanice κι εκείνος τις απάντησε με τον καλύτερο τρόπο.

Θωμά, τι παίζει με τους Bobya Cottisha; Ποιοι είστε, τι θέλετε να κάνετε στη μουσική βιομηχανία της χώρας μας και πώς σκοπεύετε να ζήσετε στην πραγματικότητα; 

Οι Bobya Cottisha είναι η μπάντα στην οποία δεν είμαι μόνο παραγωγός αλλά και μέλος, ήταν το πρώτο μου επίσημο πρότζεκτ. Στην μπάντα είμαστε με τον αδερφό μου, Χρήστο Παπαθανάση ή κρις και δύο πολύ καλούς μας φίλους, την Έλενα Τσιγάρα και τον Χρήστο Τζήκο. Στόχος μας είναι να ακουστεί παραπάνω η μουσική μας, το είδος της neo-soul/pop και να παίξουμε σε όσα περισσότερα φεστιβάλ μπορούμε. Στην πραγματικότητα, όλοι μας έχουμε άλλα πλανα και διαφορετικές ζωές, αλλά η αγάπη όλων μας είναι η μουσική και, ό,τι κι αν γίνει, δεν θα αφήσουμε το πρότζεκτ που λατρεύουμε. 

O papatanice γιατί αγαπά τόσο την ραπ; Γενικά, μπορείς να μας πεις γιατί οι συνομήλικοι σου έχουν αγκαλιάσει πάλι αυτό το είδος μουσικής; 

Έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία για την ραπ σκηνή, τόσο για την εγχώρια όσο και αυτή του εξωτερικού. Μου προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον μουσικά, λόγω του παντρέματος διαφόρων ειδών (τζαζ με χιπ χοπ, π.χ.), λόγω των groovy ρυθμικών σχημάτων, όπως αυτά του J Dilla και όλου του ρεύματος που δημιούργησε αυτός, ενώ ταυτόχρονα με εξιτάρει και λυρικά. Όσον αφορά στο λυρικό κομμάτι, νιώθω ότι μπορώ να ταυτιστώ μέχρις ενός σημείου (πέρα από την θεματολογία της τραπ, που αν και περνάω τέλεια ακούγοντάς την, το lifestyle της απέχει πολύ από το δικό μου). Υπάρχουν καλλιτέχνες όπως οι Loyle Carner, Smino, Saba, noname, Little Smz, kofi stone κλπ κλπ οι οποίοι μιλούν για την εσωστρέφεια τους, εκδηλώνουν το άγχος και την αβεβαιότητα που υπάρχει για το μέλλον τους, την μελαγχολία τους την μοναξιά τους και αλλά πολλά θέματα τα οποία βιώνουμε όλοι σε μια τέτοια εποχή και πιο έντονα οι νέοι. Για τους ίδιους λόγους, πιστεύω πως και οι υπόλοιποι νέοι στην ηλικία μου έχουν μια κλίση προς την ραπ, λόγω της αμεσότητας, της κοινής ματαιοδοξίας, απαισιοδοξίας που καταβάλλει την γενιά μας των κοινών βιωματων… Γενικά νιώθουμε ότι μιλούν εκ μέρους μας. Η σύγχρονη ραπ θεωρώ πως είναι η κοινή γλώσσα επικοινωνίας για την γενιά μας. 

Γιατί αποφάσισες να αφήσεις τις σπουδές σου για να ασχοληθείς αποκλειστικά με τη μουσική παραγωγή; Το σκέφτηκες καλά;

 Την ίδια σχεδόν ερώτηση μου κάνει και η μαμά μου. Πιστεύω πως είναι πιο σημαντικό να δώσω σε κάτι που λατρεύω όλη μου την ενεργεία και την αφοσίωση, όσο δύσκολο και να είναι, παρά σε μια τυχαία επιλογή που έκανα στα 17 μου. Το μόνο καλό που μου έκανε η σχολή (πέρα από παρέες και μερικές γνώσεις που πήρα) είναι το ότι μου έδειξε πόσο πολύ θα με δυσκόλευε να κάνω οτιδήποτε άλλο πέρα από μουσική. 

Η αγαπημένη συναυλία του 2022 ήταν στους Pet Shop Boys αλλά δυστυχώς έχασα το δικό σας performance. Πώς το ζήσατε όλο αυτό; 

Ήταν σίγουρα η καλύτερη εμπειρία έως τώρα με τους Bobya Cottisha! Δυστυχώς,δεν προλάβαμε να τους γνωρίσουμε αλλά καταφέραμε να γνωρίσουμε τους Thievery Corporation, τον Κ. ΒHΤΑ, τον MAZOHA. Ήταν το μεγαλύτερο stage που έχουμε παίξει ποτέ, μακάρι να μπορέσουμε να ξαναβρεθούμε εκεί! Mellowsophy Music, ευχαριστούμε! 

Η Mellowsophy Music που σε βρήκε; 

Μέσω των Bobya Cottisha. Με έχουν συμβουλέψει αρκετά στο κομμάτι της παραγωγής και μέσα από όλο αυτό έχει δημιουργηθεί και μια πολύ καλή φιλία. 

Ποια είναι η πεντάδα των αγαπημένων σου καλλιτεχνών; 

Είναι πολύ δύσκολη η ερώτηση αυτή, αλλά θα αναφέρω μερικούς από αυτούς που με επηρέασαν και μουσικά αλλά και συνολικά. Tom Misch, D’Angelo, J Dilla, Wes Montgomery, Μάνος Χατζιδάκις. 

Γιατί μου λένε όλοι ότι είσαι το next big thing και σε ψάχνουν πασίγνωστοι ράπερ να συνεργαστείτε;

Πραγματικά δεν έχω ιδέα, θέλω να ελπίζω πως ακούνε κάτι που τους αρέσει.

 Ακούς μουσική στο Spotify, στο TikTok ή κάπου αλλού; 

Ακούω κυρίως από spotify, διότι είναι μια πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί για αυτόν τον λόγο, είναι αρκετά εύχρηστη και μέσα από playlists κλπ μαθαίνω καλλιτέχνες που ίσως να μην ξέθαβα ποτέ. Το tiktok είναι μια ενδιαφέρουσα πλατφόρμα αλλά ακόμα δεν έχω καταλάβει πώς λειτουργεί, παρότι στη θεωρία εκπροσωπώ την Gen Z. 

Ποιο κομμάτι θα ήθελες να το “πειράξεις” και να το ακούμε παντού; 

Mου περνάνε πολλά από το μυαλό, αλλά νομίζω πως θα πείραζα το «Ακυβέρνητο Καράβι». 

Ποιός είναι ο αγαπημένος σου στίχος του such a great day;

 “I’m so grateful for the days I been given.Everyday is such a great day” 

Ποια είναι τα πλάνα σου για το μέλλον;

 Θέλω να ασχοληθώ με όσους περισσότερους καλλιτέχνες και μουσικά είδη γίνεται. Επίσης, στο κοντινό μέλλον θα κάνω το επόμενο βήμα και θα κατέβω στην Αθήνα για να κυνηγήσω περισσότερο το όνειρό μου.