Μια οικογένεια από δύο μπαμπάδες και δύο μικρούς γιους ήταν ξαπλωμένη ανάμεσα σε λευκά σεντόνια, τα μαλλιά τους μπερδεμένα. Ένα παιδί απλώνει το χέρι του στον λαιμό του πατέρα του, με τα πρόσωπά τους πιεσμένα μεταξύ τους σε μια τρυφερή αγκαλιά.

Μια τέτοια φωτογραφία θα ήταν εξαιρετικά σπάνια μόλις πριν από λίγες δεκαετίες, αλλά τώρα είναι μια από τις πολλές που δημοσιεύτηκαν στο βιβλίο “Dads”, ένα οπτικό αρχείο της ομοφυλοφιλικής πατρότητας σε όλη την Αμερική που ξεκίνησε το 2016.

Ο πατέρας που είναι υπεύθυνος για το βιβλίο είναι Bart Heynen, ένας Βέλγος φωτογράφος πορτρέτων που ζει τώρα στο Μπρούκλιν. Και παρόλο που η φωτογραφία που τράβηξε νωρίς το πρωί της οικογένειάς του κοιμόταν τραβήχτηκε στην Αμβέρσα, τη συμπεριέλαβε στη συλλογή εικόνων από τη Νέα Υόρκη, τη Γιούτα, την Αλαμπάμα, τη Νεμπράσκα, τη Μινεσότα, την Καλιφόρνια και όλες τις άλλες πολιτείες που επισκέφτηκε για να τραβήξει τα πορτρέτα των πατεράδων στο σπίτι. 

Στο φωτογραφικό λεύκωμα Dads, βλέπουμε περισσότερες από 40 οικογένειες. Από το 2015, όταν ο γάμος ομοφυλόφιλων έγινε νόμιμος σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώθηκε μια έκρηξη μωρών στην ομοφυλοφιλική κοινότητα. Από τη Νέα Υόρκη μέχρι τη Γιούτα όλοι αυτοί οι πατέρες βρίσκονται στην αρχή μιας νέας εποχής για τους ομοφυλόφιλους άνδρες. Μέσω της υιοθεσίας ή της βοήθειας παρένθετων και δωρητών ωαρίων, κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και να δημιουργήσουν μια δική τους οικογένεια.

Το βιβλίο του εμπνέεται από τα λόγια του Harvey Fierstein: “Η αγάπη, η δέσμευση και η οικογένεια δεν είναι ετεροφυλοφιλικές εμπειρίες, ούτε ετεροφυλόφιλες λέξεις, είναι ανθρώπινες λέξεις και ανήκουν σε όλους τους ανθρώπους”.

Ο Bart Heynen έλαβε πτυχίο Master of Arts στο Vrije Universiteit Brussel και σπούδασε φωτογραφία στο International Centre of Photography στη Νέα Υόρκη. Εργάζεται ως ανεξάρτητος φωτογράφος και ζει με τον σύζυγό του και τα δίδυμα αγόρια του στη Νέα Υόρκη. 

Ακόμη και στην προοδευτική χώρα τους, η υιοθεσία ομοφύλων νομιμοποιήθηκε μέχρι το 2003 και η αμειβόμενη παρένθετη μητρότητα εξακολουθεί να απαγορεύεται. Όταν, πριν από μια δεκαετία, ο Heynen και ο Heyvaert θέλησαν να δημιουργήσουν οικογένεια, αποφάσισαν να αναζητήσουν παρένθετη μητέρα μακριά από το σπίτι τους, στην Καλιφόρνια.

“Για πολλούς ανθρώπους, το βιβλίο θα είναι μια εισαγωγή στην ομοφυλοφιλική πατρότητα. Και έτσι ήθελα να ακολουθήσω μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να δείξω ότι οι οικογένειές μας είναι ίδιες με κάθε άλλη στρέιτ οικογένεια”, εξήγησε στο CNN.