Όσο υπήρχαν ρούχα, υπήρχαν και άντρες που φορούσαν φούστες. Οι άνδρες που φορούν φούστες είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε ορισμένες χώρες, όπως τα Φίτζι, τη Μιανμάρ και το Μπουτάν. Στην Ελλάδα, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της στρατιωτικής στολής. Ωστόσο, πουθενά μια φούστα δεν είχε μεγαλύτερη πολιτιστική σημασία από τη σκωτσέζικη φούστα.

https://t.co/ATWSDtkyXe

Ο Jean Paul Gaultier πιστώνεται ως ο πρώτος σχεδιαστής που έδειξε ανδρικές φούστες στην πασαρέλα. Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά ως μέρος της συλλογής του Et Dieu Créa l’Homme (Και ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο) το 1985, ένα φαρδύ παντελόνι με ένα τυλιγμένο πάνελ υφάσματος δημιούργησε την ψευδαίσθηση της φούστας, «προκαλώντας την αρρενωπότητα και αμφισβητούσε τα στερεότυπα των ενδυμάτων». σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.

Aπό την άνοιξη του 2018, οι φούστες έχουν κερδίσει την προνομιούχα θέση τους στις πασαρέλες των ανδρικών ενδυμάτων και κανείς δεν μπορεί να ευχαριστήσει περισσότερο για αυτό τον Thom Browne. Χωρίς αμφιβολία, λόγω του επαναπροσδιορισμού των κανόνων φύλου και της επιθυμίας πολλών να είναι μη δυαδικά, οι ανδρικές φούστες έχουν εμφανιστεί σε πολλές πασαρέλες.

https://t.co/MbTnuhBpAS

Chanel , Gucci , Moncler  και  Saint Laurent να είναι μερικοί από τους πιο αξιοσημείωτους υποστηρικτές της τάσης. Γιατί δεν φοριούνται οι φούστες από τους άνδρες; Πέρα από τις προτιμήσεις, θα πρέπει να αμφισβητήσουμε την ετεροκανονικότητα που επιβάλλεται στην κοινωνία μας, σε αυτήν την περίπτωση, από τη μόδα. Οι φούστες φοριούνταν από τους άνδρες από την αρχαιότητα.  Στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, οι φούστες, που αντιπροσώπευαν τη νεότητα και την ανδρεία, έντυναν αποκλειστικά πολεμιστές, αντιπροσωπεύοντας μια μορφή υπερανδρισμού.

Και κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης, εμβληματικές φιγούρες όπως ο Ερρίκος ο 8ος, φορούσαν βελούδινες φούστες με σατέν και χρυσαφί υφασμάτινες επενδύσεις, συχνά επικαλυμμένες με αστραφτερούς πολύτιμους λίθους για να υποδηλώνουν τον πλούτο και τη δύναμη των βασιλιάδων.

https://t.co/xb3PpIop4v

Το ότι το παντελόνι φοριέται από οποιοδήποτε φύλο είναι μια κοινωνική κατασκευή. Μια γυναίκα που φορούσε παντελόνι πριν από 300 χρόνια θα ήταν μια παρέκκλιση. Στη δεκαετία του ’20 (μόλις πριν από 100 χρόνια) εμφανίστηκαν οι πρώτες γυναίκες με «ανδρικά» κοστούμια και δεν έτυχαν καθόλου καλής υποδοχής. Αν οι γυναίκες μπορούσαν να προσαρμοστούν στα κοστούμια, τι εμποδίζει τους άνδρες από τις φούστες;

Στη δεκαετία του ’90, με την έκρηξη της εναλλακτικής μουσικής, πολλοί καλλιτέχνες υιοθέτησαν τη χρήση των φούστες στις παραστάσεις τους. Από τότε, πολλές διασημότητες ενθαρρύνθηκαν να ενσωματώσουν φούστες στις ντουλάπες τους. Επί του παρόντος, οι άνδρες που φορούν φούστες εξακολουθούν να θεωρούνται ως πράξη εξέγερσης ενάντια στις παραμέτρους που καθορίζονται από την κοινωνία. Μπορούμε όμως να αφήσουμε στην άκρη την τυραννία των παντελονιών και να αρχίσουμε να εκδημοκρατίζουμε τα ρούχα;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι φορώντας μια φούστα κάνει μια δήλωση. Λέει ότι είστε ένας ανατρεπτικός άνθρωπος που δεν νοιάζεται για τα στερεότυπα, χωρίς προκαταλήψεις, που παραβαίνουν τους καθιερωμένους κανόνες που υποστηρίζουν την αλλαγή. Υπάρχει κάτι πιο ελκυστικό από το να ντύνεσαι με αυτοπεποίθηση;