Ο Δημήτρης Σωτάκης κυκλοφόρησε μόλις το νέο του βιβλίο. Έγραψε ένα μυθιστόρημα για τις πιο κρυφές μας επιθυμίες και για εκείνα που δεν τολμάμε να παραδεχτούμε ούτε στον εαυτό μας, όταν τον κοιτάμε στο καθρέπτη κάθε πρωί και λίγο πριν κοιμηθούμε. Γιατί να διαβάσετε τη «Μισή Καρδιά»; Γιατί σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί αν υπάρχει εκεί έξω το doppelgänger  σας, ένας σωσίας σας που ίσως ζει τη ζωή των ονείρων σας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον Δημήτρη Σωτάκη; Το βιβλίο του «Το θαύμα της αναπνοής» κατέκτησε το βραβείο The Athens Prize for Literature και ήταν υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας, καθώς και για το βραβείο Jean Monnet στη Γαλλία. Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα γαλλικά, τουρκικά, σερβικά, ολλανδικά, ιταλικά, δανέζικα, αραβικά, κινεζικά. Και διδάσκει κινεζικά.

Αυτά τα ανομολόγητα, με τις κρυφές επιθυμίες της Μισής Καρδιάς είναι τα επακόλουθα της διετούς καραντίνας;

Οι επιθυμίες της καρδιάς είναι άχρονες, δεν γεννιούνται κάτω από κανόνες και συνθήκες. Πάντα επαναστατεί, επιθυμεί, διεκδικεί τον χώρο της. Κατά κάποιο τρόπο, η καρδιά είναι εκείνη που μάς κρατάει ζωντανούς, χωρίς τη δική της αυτόνομη, οργασμική ζωή, δε θα ήμασταν τίποτα άλλο από θλιβερά εκλογικευμένα όντα, χωρίς τη χαρά της έκρηξης.

Έχετε δει ποτέ κάποιον που σας μοιάζει και τον ακολουθήσατε στο δρόμο; Ή μιας και είναι στη μόδα τα multiverse, φαντάζεστε τον εαυτό σας σε ένα άλλο σύμπαν;

Βρίσκομαι μονίμως σε άλλο σύμπαν. Δεν πατάω και πολύ στη γη, συχνά δε με αφορά η πραγματικότητα. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν κάποιος σού μοιάζει, το ζήτημα είναι αν αυτό που εκπέμπει είναι αναγνωρίσιμο ως δικό σου. Έχω συναντήσει ανθρώπους, των οποίων το μυαλό θυμιζει το δικό μου, οι σκέψεις τους για τον κόσμο, η αισθητική τους, οι αξίες τους ακόμα, αλλά όχι, σωσία μου δεν έχω συναντήσει.

Αυτό με τις ταυτότητες και τους πολλούς εαυτούς είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ την κοινωνία μας, το βλέπεις από δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές και ταινίες αλλά και στα social. Πιστεύετε ότι νιώθουμε πλέον δυσφορία με τον εαυτό μας; Ή πάντα νιώθαμε απλά τώρα υπάρχουν νέες ορολογίες για το ζήτημα;

Το να νιώθεις δυσφορία με τον εαυτό σου, συχνά είναι υγιές. Σημαίνει ότι δεν αποδέχεσαι όσα είναι δεδομένα, δεν σε ανέχεσαι, θέλεις να αλλάξεις, να μεταμορφωθείς, να ανανεωθείς, γεγονός ευχάριστο και αισιόδοξο. Η ανθρώπινη φύση δεν υφίσταται ιδιαίτερα μεγάλες αλλαγές-μόνο αλλαγές συνθηκών-πάντα διαθέτει τα ίδια αντανακλαστικά, συνεπώς ναι, έτσι ήμασταν πάντα. Το ζήτημα και ο τελικός σκοπός είναι βέβαια, κάποια στιγμή να αισθανθούμε καλά με αυτό που είμαστε.

Γιατί «Μισή Καρδιά»;

Γιατί τα περισσότερα απ’ όσα κάνουμε, δεν τα κάνουμε με ολόκληρη την καρδιά μας. Η μισή βρίσκεται αλλού, αναζητά καινούργια εδάφη, είναι ανήσυχη. Μόνο όταν αποκτήσουμε την ολοκληρωτική γαλήνη, αυτό το ζωτικό μας όργανο θα αποκτήσει τη μοναδικότητά του, θα συμπεριφέρεται ως ένα.

Πιστεύετε ότι θα γράψετε ένα βιβλίο με ήρωα έναν άνδρα που δεν αισθάνεται εγκλωβισμένος ή ματαιωμένος;

Ο εγκλωβισμός, ως λογοτεχνική συνθήκη, μου ταιριάζει. Μέσα σε αυτές τις φαινομενικά άβολες, ασφυκτικές συνθήκες, οι ήρωές μου ξεδιπλώνουν τον ψυχισμό τους, και μολονότι δεν επικοινωνούν με τους ανθρώπους γύρω τους, καταφέρνουν και επικοινωνούν με τους αναγνώστες μου, πετυχαίνουν, λοιπόν, το σκοπό τους. Και μέσα απ’ αυτόν τον ψυχολογικό εγκλωβισμό, μεταμορφώνονται, γεννιούνται σε έναν νέο, ευνοϊκό προς αυτούς κόσμο.

Πόσο βαρετή πρέπει να είναι η καθημερινότητά σας όταν γράφετε ένα βιβλίο για να καταφέρετε να το ολοκληρώσετε; Έχετε κάποια συγκεκριμένη μέθοδο;

Δεν γνωρίζω, πραγματικά, πώς καταφέρνω να ολοκληρώσω ένα βιβλίο. Αυτό είναι ένα γοητευτικό μυστήριο που περιβάλλει τις Τέχνες, μερικές δράσεις γίνονται μαγικά. Το βιβλίο γράφεται-κατά κάποιο τρόπο-μόνο του, εγώ είμαι το μέσο, το όχημα που χρειάζεται για να φτάσει στο στόχο του. Δεν έχει άμεση σχέση με μένα, με αυτό που είμαι εγώ στην καθημερινή μου ζωή.

Ο ψηφιακός εαυτός σας είναι δημιούργημα σας ή υπαρκτός κι εκτός των social;

Δημιούργημα. Στην πραγματικότητα είμαι ένα τρομακτικό τέρας, ό, τι χειρότερο μπορείτε να φανταστείτε, πραγματικός εφιάλτης, όποιος με πλησιάζει δυστυχεί.

Υπάρχει ένας συγγραφέας εκεί έξω που τον ζηλεύετε; Θα θέλατε να έχει γράψει εσείς τα έργα του;

Ο Τεν Μπάρεγκ.

Αν ζούσατε τη ζωή που θέλετε, θα μπορούσατε να γράφετε;

Όχι, στην πραγματικότητα δε θέλω να γράφω, είναι ένα αναγκαίο κακό, θα προτιμούσα να βρίσκομαι ξαπλωμένος στην παραλία ενός εξωτικού νησιού, ανάμεσα σε όμορφες γυναίκες και νόστιμα εδέσματα, χωρίς καμία πνευματικότητα. Αυτό είναι το όνειρό μου.

Info: Μισή Καρδιά, το νέο βιβλίο του Δημήτρη Σωτάκη από τις εκδόσεις Κέδρος