Ο Εμανουέλ Μακρόν και το δασύτριχο του στήθος το 2022 σε ντεμέκ στιγμές χαλάρωσης στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας (σκηνοθετημένες είναι/ τύφλα να ‘χει ο Τάσος Μπρισίμ) λέει ένα μόνο πράγμα: απόγνωση. Δεν ξέρω αν οι μιλένιαλ Γαλλίδες θα αναγνωρίσουν τον υποβόσκοντα φαλλοκρατισμό του ξεκούμπωτου πουκάμισου και του manspreading. Τέτοια ανετίλα πουλάνε οι άνδρες με τα πούρα στα πρώτα τραπέζια του Αντώνη Ρέμου. Το δυστύχημα είναι ότι οι νέοι ψηφοφόροι έλκονται από την ακροδεξιά ρητορική της Λε Πεν που εκμεταλλεύεται την ακρίβεια και την Ισλαμοφοβία των Γάλλων. Η δημόσια εικόνα του Μακρόν από πρόεδρο των πλουσίων σε απλό παλικάρι του λαού γίνεται με τη βοήθεια του Instagram και των φωτογραφιών του με tshirt, γένια τριών ημερών και φωτοσοπαρισμένου στήθους με τρίχες και όχι αποτριχωμένο. Και το μόνο που προσφέρει στη λαϊκή τάξη αυτού του είδους η πολιτική είναι λαϊκισμό, παλιοκαιρίσιο.

O Βλαντίμιρ Πούτιν βουτώντας στην παγωμένη ρωσική λίμνη χωρίς πουκάμισο για τα Θεοφάνεια δείχνει στο λαό του ότι είναι ρωμαλέος, τζόβενο στα 69 του και δεν καταλαβαίνει από κρύο και κακουχίες. Ταιριάζει γάντι με το προφίλ του Προέδρου που προωθεί την ομοφοβία. Οι εκδρομές του Πούτιν στην ύπαιθρο λένε στον μέσο ψηφοφόρο και στους ολιγάρχες που κουβαλούν δηλητήρια για πάσα ανάγκη ότι δεν χάνει την επαφή με τον απλό Ρώσο και ότι δεν του λένε τίποτα τα παλάτια και τα πλούτη.

Είναι μάχιμος, έτοιμος να μπει στο Survivor και να τα κάνει όλα όπα. Είναι διάσημες οι τόπλες φωτογραφίες του Πούτιν (έχουν αναδημοσιευτεί από τους New York Times και την Washington Post ) να ψαρεύει, να ιππεύει, να λιάζεται. Ο φαλλοκρατισμός του Πούτιν δεν απευθύνεται μόνο στους Ρώσους, είναι ένα μήνυμα κυρίως για το δυτικό κοινό. Αυτοί εντυπωσιάζονται από ένα 70χρονο με τέτοιο σώμα γιατί οι δικοί τους Πρόεδροι (πχΤραμπ και Τζόνσον είναι μάλλον εθισμένοι στο junk food). Οι Έλληνες δεν εντυπωσιάζονται, έχουμε 2022 κι ακόμη οι άνδρες κυκλοφορούν στην Αθήνα χωρίς μπλούζα μόλις πιάσει καύσωνας.  

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα 44 με καριέρα υποκριτικής ξέρει από πόζες και ναρκισσισμό. Φυσικά, πέταξε το φανελάκι για να κάνει το εμβόλιο. Αχρείαστη κίνηση που μιμήθηκαν πολλοί πολιτικοί για κάποιο περίεργο λόγο. Τόσο nip slip ούτε από Insta it girls. Λες και φωτογραφίζονταν οι Πρωθυπουργοί και οι Πρόεδροι για κάποιο ημερολόγιο αντίστοιχο των πυροσβεστών που δείχνουν καλογυμνασμένα σώματα. Μάλλον το six pack μετράει στους ψηφοφόρους. Ο Ζελένσκι είναι το πρόσωπό της ουκρανικής ανθεκτικότητας πλέον. Η δική του γυμνόστηθη φωτογραφία δεν χρησιμοποιεί την εικόνα της παραδοσιακής αρρενωπότητας για να δείξει ότι οι αδύναμοι αξίζουν συντριβή και περιφρόνηση.

Ο Κυριακός Μητσοτάκης στα 54 του είναι ένα poster boy του Χάρβαρντ και του αμερικανικού τρόπου κατασκευής πολιτικών. Φαντάζομαι να έχει think tank που να του λέει τι κοστούμια να ράψει στου Παπαδόγαμβρου για να φανεί ο πολιτικός του αντίπαλος πλεμπαίος. Ο πρωθυπουργός αυτός έχει μεγαλώσει με τένις και σκι κι αυτό βγαίνει στο Instagram του.

Δεν χάνει πρωινή προπόνηση. Ζει σε κάποιο παράλληλο σύμπαν που οι πολίτες του χαρούμενοι που δεν έχουν να πληρώσουν ΔΕΗ, φυσικό αέριο, σούπερ μάρκετ και βενζίνη κάνουν πιλάτες και κολύμπι για  να τους φύγει το στρες.

 Δεν είναι ένδειξη ματσίλας η γυμνόστηθη φωτογραφία του, ένδειξη προνομίου και καλοζωίας είναι. Όταν μιλάει για ποιότητα ζωής, την δική του έχει κατά νου.

Ο Τζαστίν Τριντό είναι μια κατηγορία από μόνος του. Ένας σέρφερ πρωθυπουργός που μοιάζει με μοντέλο διαφήμισης παρά με πολιτικό. Οι γυμνόστηθες φωτογραφίες κυκλοφόρησαν και ικανοποίησαν όλους τους ψηφοφόρους του στον Καναδά. Γιατί δεν έχει κάτι απειλητικό η δική του αρρενωπότητα. Φαίνεται υγιής, μοντέρνος και αθλητικός. Φαίνεται να έχει χάσει τη δημοτικότητά του αλλά παραμένει πρωθυπουργός από το 2015. Ο φιλελεύθερος πολιτικός είναι γεννημένος σε πολιτική δυναστεία, δεν είχε πρόθεση να γίνει πολιτικός και μοιάζει με influencer για σαμπουάν. Ίσως τα αυθόρμητα ενσταντανέ του χωρίς πουκάμισο δεν ήταν τόσο αθώα. ‘Ισως δεν περνάει πια η μπογιά του στους Καναδούς. Πάντως έβγαινε με διαφορά ο πιο σέξι πολιτικός σε κάτι χαζοδιαγωνισμούς. Κι αν πιστεύετε ότι η εμφάνιση δεν μετράει στους πολιτικούς, κάνετε λάθος.