O The Dreamer είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της πόλης. Έχουμε χορέψει με τις μουσικές του σε θρυλικά πάρτι που γέννησαν μεγάλους έρωτες και μεγαλύτερα δράματα, έχουμε περάσει ώρες στο Neon Raum διαλέγοντας τα ρούχα του, έχουμε ζήσει τη μισή καραντίνα με τα φούτερ του και φυσικά ξεφυλλίσαμε το περιοδικό του Fluffer Everyday όποτε βρέθηκε στο διάβα μας.

O Σωτήρης Τρέχας κουβαλά πολλές ιδιότητες, όσα και τα ταλέντα του. Τα μπλουζάκια του είναι πάντα η αφορμή για να πιάσουν κουβέντα δυο άγνωστοι (με την κλασσική ερώτηση «από που το πήρες» και ο πιο εύκολος τρόπος να φτιάξεις τη διάθεσή σου. Είναι ένας από τους καλύτερους εκφραστές της ανεξάρτητης ελληνικής μόδας και σίγουρα άπειροι τουρίστες επιστρέφουν στον τόπο τους κουβαλώντας στις αποσκευές τους ένα tshirt του (ή και δύο). Είχαμε κάποιες απορίες για το brand του το The Dreamer, και μας τις έλυσε όλες.

Θέλω να μας μυήσεις στο σύμπαν του The Dreamer, γιατί έχω την εντύπωση ότι είναι πολλά παραπάνω από ένα brand με tshirt και φούτερ;

Πάντα μου άρεσε να καταπιάνομαι με πολλά πράγματα. Από μικρός ήθελα να δημιουργώ, χωρίς να περιορίζομαι στο τι ή με ποιον τρόπο. Ήθελα να κάνω τα πάντα με το δικό μου χρωματιστό τρόπο. Όταν ανακάλυψα τον όρο DIY, everything made sense που λένε. Το Dreamer  σαν ψευδώνυμο με βοήθησε να χαρακτηρίσω αυτή την πολύχρωμη τρέλα που με πιάνει. Η ζωγραφική έφερε το design, και το design έφερε τη φωτογραφία. Και, κάπου εκεί, ενδιάμεσα ξεκίνησε και η μουσική. Ποτέ δε δημιούργησα κάτι με σκοπό να ακολουθήσω τη μόδα. Πάντα με ένοιαζε να εκφράζω αυτό που έχω μέσα μου και αυτά που με εμπνέουν. Ως έφηβος ήμουν πολύ ντροπαλός και μου ήταν δύσκολο να ξεστομίζω τις σκέψεις μου, οπότε επέλεξα να μιλάω με εικόνες. Και το Dreamer χαρακτηρίζει όλο αυτό το ταξίδι.

Πότε ξεκίνησες να κάνεις ρούχα και γιατί;

Ζωγράφιζα από όσο μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου. Σε χαρτιά, σε τοίχους, στα τραπέζια, και ενίοτε και σε ρούχα. Ξεκίνησα να σχεδιάζω μπλουζάκια στα 16 μου. Είχα βαρεθεί να φοράω τα ίδια ρούχα με τους υπόλοιπους συμμαθητές μου. Στη συνέχεια ήθελαν και οι φίλοι μου, και μετά και οι φίλοι των φίλων μου. Γύρω στα 18 έμαθα για τα Meet Market και συνειδητοποίησα πως μπορώ να βγάλω λεφτά κάνοντας κάτι δημιουργικό. Πάντα ήθελα να γίνω καλλιτέχνης, αλλά ποτέ δε μπορούσα να σκεφτώ πως το design μπορεί να σου φέρει χρήματα. Η κοινωνίας μας έχει μάθει πως οι τέχνες μπορούν να είναι μονάχα ένα χόμπι, και όχι σοβαρό επάγγελμα. Ευτυχώς, έμαθα νωρίς πως αν αγαπάς κάτι και είσαι διατεθειμένος να δουλέψεις σκληρά γι’αυτό τότε μπορείς να καταφέρεις τα πάντα.

Πριν μάθουμε να ψωνίζουμε από το Instagram, ανακαλύπταμε τους νέους σχεδιαστές της πόλης στα Meet Market. Πόσα άλλαξαν τα σόσιαλ τον τρόπο που ντυνόμαστε ή καταναλώνουμε τη μόδα;

Τα social media είναι ένα υπερβολικά σημαντικό εργαλείο για όλους, και ειδικά για τους δημιουργούς. Στο παρελθόν το κοινό το οποίο μπορούσες να προσεγγίσεις ήταν ελάχιστο, μόνο αυτοί που θα πέρναγαν μπροστά από τη βιτρίνα σου. Αν ήσουν τυχερός να έχεις βιτρίνα. Τα social media άλλαξαν τον τρόπο που μπορείς να παρουσιάσεις τη δουλειά σου και να προσεγγίσεις πελάτες. Ξαφνικά η βιτρίνα σου είναι τεράστια και παγκόσμια. Η παγκόσμια αυτή προβολή βοήθησε τους δημιουργούς αλλά και τις τέχνες γενικά να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας φέρνοντας πιο κοντά δημιουργούς και κοινό. Ο καταναλωτής πλέον γνωρίζει την αξία μιας χειροποίητης δημιουργίας και διατίθεται να υποστηρίζει όλα αυτά που πρεσβεύει μια τέτοια δραστηριότητα. Οι τέχνες άνθισαν χάρη στα social media.

Τι είναι το Neon Raum και γιατί το είχε ανάγκη η Αθήνα;

Το Neon Raum είναι ένα showroom στο κέντρο της Αθήνας που προωθεί και πουλά δημιουργίες ανερχόμενων καλλιτεχνών από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Στο χώρο μπορείς να βρεις κοσμήματα, ρούχα, αξεσουάρ, περιοδικά, βιβλία αλλά και πολλά άλλα. Το χώρο το δημιουργήσαμε μαζί με την Cat Black το 2013 καθώς είχαμε ανάγκη για ένα δικό μας χώρο όπου θα εκθέταμε τη δουλεία μας. Αμέσως σκεφτήκαμε πως το Neon Raum θέλαμε να λειτουργεί ως μια πλατφόρμα όπου νέοι δημιουργοί σαν κι εμάς θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την καριέρα τους, όπως και έγινε. Στα 8+ χρόνια λειτουργίας μας έχουμε φιλοξενήσει περισσότερους από 100 δημιουργούς από όλο τον κόσμο. Όταν ξεκινήσαμε, τα σοσιαλ δεν ήταν τόσο εδραιωμένα όσο είναι σήμερα, και η έννοια της φυσικής παρουσίας ήταν πολύ σημαντική για ένα brand. Ακόμη και σήμερα, δεν υπάρχουν αρκετοί χώροι στην Αθήνα όπου στεγάζουν μια τόσο μεγάλη γκάμα σχεδιαστών.

Αυτά τα αρκουδάκια της αγάπης στα ρούχα σου μήπως θέλουν να περάσουν μηνύματα συμπερίληψης κι ορατότητας;

Δεν υπάρχει άνθρωπος σε αυτό τον πλανήτη που δεν μπορεί να ταυτιστεί με τουλάχιστον ένα από τα αρκουδάκια της αγάπης. Η αθωότητα που πρεσβεύουν σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά που τους προσδίδει ο καθένας μας, είναι το μυστικό αυτής της αγάπης από αντιπροσωπεύουν. Αντανακλούν το είναι μας. Πριν μια δεκαετία περίπου, ένας φίλος μου είπε “γιατί δεν είσαι πιο vocal”. Τα αρκουδάκια της αγάπης με βοήθησαν να εκφράσω αυτό που είμαι. Στην πορεία ανακάλυψα πως πολλοί αισθανόντουσαν το ίδιο.

Μπορούμε να μιλήσουμε για queer μόδα; Ή μήπως πάντα η κουήρ κουλτούρα ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της μόδας;

Το queer ως έννοια είναι κάτι νέο. Αλλά υπήρχε πάντα στις τέχνες και ειδικά στη μόδα. Απλώς, σήμερα,  έχουμε μάθει να είμαστε πιο σωστοί στον τρόπο που το εκφράζουμε.

Ποια είναι η αγαπημένη σου φράση σε μπλουζάκι;

To «smash patriarchy» που έβγαλα φέτος το χειμώνα νομίζω πως είναι από τα αγαπημένα μου.

Πώς ένιωσες την πρώτη φορά που είδες κάποιον να φορά κάτι δικό σου;

Ασύλληπτη αίσθηση. Δε θα το ξεχάσω ποτέ νομίζω. Ήμουν στην αποβάθρα στο μετρό Συντάγματος και είδα μια κοπέλα στην απέναντι μεριά να φοράει ένα μπλουζάκι με αρκουδάκι. Μου χαμογέλασε και μου κούνησε το χέρι. Και κάπου εκεί έβαλα τα κλάματα από τη συγκίνηση. Ακόμη και σήμερα ανατριχιάζω από τη χαρά μου όταν συμβαίνει. Η ιδέα πως ένα άτομο επιλέγει να σε συμπεριλάβει στην καθημερινότητα του είναι μαγικό συναίσθημα. Η καλύτερη αμοιβή.

Μπαίνω στο site σου, πες μου ένα μπλουζάκι (ή κάτι άλλο) που πιστεύεις ότι είναι must have κομμάτι και θα το λιώσω;

Τα καλοκαιρινά πουκάμισα με τα full print είναι μια καλή επιλογή. Άνετα, ειδικά και για πρωινό καφέ αλλά και για μεταμεσονύχτιο πάρτι. Επίσης, conversation starters.

Φέτος το καλοκαίρι τι θα φορέσουμε;

Ελπίζω τίποτα! Τι καλύτερο από το να είσαι γυμνό κάτω από τον ήλιο.

Info: www.thedreamer.gr www.neonraum.com