Όσοι είστε κάτω των 30 μεγαλώσατε με τις σειρές του Netflix, του HBO και του BBC. Οι μεγαλύτεροι ακόμα θυμόμαστε να βλέπουμε Φιλαράκια στο Star και δεν ξεχάσαμε ποτέ την πρώτη τηλεοπτική σειρά που αγαπήσαμε. Και το τραγούδι των τίτλων του. Moonlighting ή στα ελληνικά «Αυτός, αυτή και τα μυστήρια». Τότε τα λέγαμε σίριαλ βέβαια. Δεν ήταν μόδα ακόμη τα crime stories αλλά οι αμερικάνικες οικογενειακές κωμωδίες χωρίς σεξ, με πολλά αθώα υπονοούμενα, που έλυναν μυστήρια (δες και το Μάτλοκ).

Οι περισσότεροι αγαπήσατε τον Μπρους Γουίλις στο Die Hard. Εμείς υπήρξαμε φαν του πριν μείνει με το φανελάκι του. Όταν ήταν ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ με καψούρα για τη Μάντι Χέιζ και μη πολιτικά ορθό χιούμορ (βέβαια όταν γυρίστηκε η σειρά στην Αμερική το 1985-1989 ήταν το μόνο χιούμορ που περνούσε). Δεν ξέρουμε τι κάνει η Σίμπιλ Σέπερντ σήμερα, δυστυχώς μάθαμε χθες ότι ο Μπρους Γουίλις διαγνώστηκε με αφασία και αναγκάζεται να αποσυρθεί. Κι αποφασίσαμε να κάνουμε τη δεκάδα των καλύτερων ταινιών του. Ναι, ξέρουμε όλοι τι θα δούμε στην κορυφή.  

Κοίτα ποιος μιλάει (Look Who’s Talking)

Ο άνθρωπος είναι εθνικός θησαυρός και πραγματικά καλός ηθοποιός. Χωρίς καν να τον δούμε στην ταινία (είναι η φωνή του γιου της Κίρστι Άλεϊ και του Τζον Τραβόλτα) κλέβει την παράσταση σε αυτή τη ρομαντική κομεντί. Πέστε να με φάτε και το Die Hard είναι μια ρομαντική κομεντί. Ο Μπρους Γουίλις από το 1989 κι έπειτα ήταν το πρώτο τηλεφώνημα κάθε casting director rom com του Χόλιγουντ. Ακόμη και για φωνητική ερμηνεία. Είναι ο άνθρωπος με τα καλύτερα punchlines των 90s.

Looper

Περιπέτεια και Μπρους Γουίλις είναι ένας επιτυχημένος συνδυασμός, σχεδόν πάντα. Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ είναι ένας πληρωμένος δολοφόνος που πρέπει να σκοτώσει τον ίδιο του τον ευατό 30 χρόνια μετά, τον Γουίλις. Αν έχεις δει Νόλαν θα σου αρέσει (ακόμη κι αν έχεις δει Doctor Who). Φαίνεται η εμπειρία στην ερμηνεία του Γουίλις.

Ο έρωτας του φεγγαριού (Moonrise Kingdom)

Ποιος θα το περίμενε ότι ο Γουές Άντερσον θα έβαζε στο παρεάκι των Μπιλ Μάρεϊ, Έντουαρντ Νόρτον, Τίλντα Σουίντον και Τζέισον Σουόρτσμαν τον Μπρους Γουίλις; Υποδύθηκε ένα μικρό ρόλο τον Duffy Sharp, αρχηγό της αστυνομίας μιας μικρής πόλης που σκαρφαλώνει στη στέγη μιας εκκλησίας για να σώσει δυο ερωτευμένους από την καταιγίφα. Όταν τον καλεί το καθήκον, ο Μπρους Γουίλις δεν απογοητεύει ποτέ.

Ο Θάνατος Σου Πάει Πολύ (Death Becomes Her)

Μέριλ Στριπ, Γκόλντι Χον και Μπρους Γουίλις σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ζεμέκις. ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟ. Ξεκίνησε ως καλτ πλέον είναι κλασική ταινία των 90s. Ο Γουίλις σε ρόλο αλκοολικού  πλαστικού είναι Ο,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ. Μαύρη κωμωδία από τις καλύτερες που αν την πετύχεις στην τηλεόραση τρίβεις τα χέρια σου χαρούμενος.

Οι Δώδεκα Πίθηκοι (Twelve Monkeys)

Ταινία με Μπραντ Πιτ και Μπρους Γουίλις, πάρτε τα λεφτά μου. Τότε καταλάβαμε ότι ο Πιτ δεν είναι απλά ένας ωραίο μοντέλο που έγινε ηθοποιός. Ο Γουίλις είναι ένας κρατούμενος που έχει επιστρέψει στο παρελθόν για να βρει την προέλευση ενός φονικού ιού (wait what;) για να βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν τη θεραπεία στο μέλλον. Συνεργασία με Τέρι Γκίλιαμ μετράει πάντα στο βιογραφικό.

Armageddon

Εντάξει, έπος, η ταινία καταστροφής σε παραγωγή Τζέρι Μπρουκχάιμερ και πρωταγωνιστές Στιβ Μπουσέμι, Μπεν Άφλεκ, Λιβ Τάιλερ και Μπρους Γουίλις είναι φτιαγμένη για να φέρει τον κόσμο στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ο Γουίλις  δέχτηκε το ρόλο στην ταινία όταν σταμάτησαν τα γυρίσματα της κωμωδίας Broadway Brawler και η Disney του πρότεινε μια συμφωνία για την εμφάνισή του στο Armageddon και δυο ακόμα ταινίες. Οι άλλες δυο ταινίες ήταν η Έκτη Αίσθηση και ο Άφθαρτος.  Μετάνιωσαν Μπουσέμι και Μπίλι Μπομπ Θόρτον αλλά και ο σκηνοθέτης για τη συμμετοχή τους στην ταινία. Παραμένει η ένοχη απόλαυση μας. Ο Γουίλις κάνει την απαραίτητη θρησκεία για την πατρίδα και την οικογένεια του, όλους μας. Δεν ξέρω τι λένε οι κριτικοί, είναι τέλειο ταινιάκι καταστροφής.

Sin City (Αμαρτωλή Πολή)

Τι δουλειά έχει ο Μπρους Γουίλις στην πόλη που βασιλεύει η αμαρτία; Ο Τζον (Μπρους Γουίλις), ένας έντιμος αστυνομικός που καταφέρνει να σώσει ένα 11χρονο κοριτσάκι από τον παιδεραστή Roark Junior. Μετά από πολλά χρόνια φυλακισμένος στην απομόνωση βγαίνει με σκοπό να βρει το κοριτσάκι που είχε σώσει, την Νάνσυ (Τζέσικα Άλμπα) που έχει γίνει εξωτική χορεύτρια. Ο Μαρβ (Μίκι Ρούρκ) προσπαθεί να βρει το δολοφόνο (Ελάιτζα Γουντ) της μοναδικής κοπέλας που αγάπησε, την Γκόλντι (Τζέιμι Κινγκ). Ο Ντουάιτ (Κλάιβ Όουεν) θα προσπαθήσει να σώσει τις φίλες του από ένα μοιραίο λάθος βάζοντας τα με την αστυνομία. Σε κάθε ταινία ο Γουίλις είναι πρόθυμος να δώσει τη ζωή του για να σώσει μια αθώα ψυχή. Έχει κάτι ηρωικό. Είναι εξαιρετικός σε αυτή την ταινία.

Η Έκτη Αίσθηση  

Δεν τις κάνουν τις ταινίες όπως παλιά. Τι να πας πει το Squid Game εμάς που έχουμε δει τα τίμια τα ψυχολογικά θρίλερ. Ένας παιδοψυχολόγος προσπαθεί να προσεγγίσει ένα 8χρονο αγόρι, που ισχυρίζεται ότι το επισκέπτονται φαντάσματα, για να το βοηθήσει να ξεπεράσει τους φόβους του, αλλά και να απολυτρωθεί ο ίδιος από τις ενοχές για μια επαγγελματική αποτυχία του παρελθόντος. Μείναμε με το στόμα ανοιχτό με το I see dead people. Μας πήρε ώρα να συνέλθουμε βγαίνοντας από το σινεμά. Γουίλις πιο σταρ από ποτέ σε αυτή την ταινία. Το καλό με αυτή την ταινία είναι ότι την είδαμε τότε που δεν είχαμε social media. Κι έτσι δεν καταστράφηκε η εμπειρία της κινηματογραφικής εμπειρίας. Παραμένει αριστούργημα.

Pulp Fiction  

Τι να πει κανείς για την πιο διάσημη ταινία του Ταραντίνο; Σπαθί σαμουράι και Μπρους Γουίλις είναι μια σκηνή που δεν μπορείς να δεις σε άλλες ταινίες του ηθοποιού εύκολα. Ο Τζουλς Ουίνφιλντ και ο Βίνσεντ Βέγκα δουλεύουν σαν εκτελεστές για τον γκάνγκστερ Μαρσέλους Ουάλας. Σε μια «δουλειά» σώζονται σαν από θαύμα και ο Τζουλς αποφασίζει να τα παρατήσει. Ο Ουάλας κλείνει συμφωνία με τον μποξέρ Μπουτς Κούλιτζ (Μπρους Γουίλις), να χάσει σε αγώνα που είναι να δώσει και τον πληρώνει γι’ αυτό. Τελικά όμως δεν τηρείται η συμφωνία και ο μποξέρ σχεδιάζει να φύγει από την πόλη. Αναγκάζεται όμως να γυρίσει μια τελευταία φορά στο διαμέρισμά του για να πάρει μαζί το ρολόι του πατέρα του, γνωρίζοντας ότι πιθανώς θα τον περιμένουν εκεί οι εκτελεστές του Ουάλας. Η αλήθεια είναι πως κάθε ιστορία πραγματικά παρουσιάζει μία λύτρωση στο τέλος της. Η πιο κουλ ταινία του Γουίλις (αν δεν υπήρχε το νούμερο ένα).

Πολύ σκληρός για να πεθάνει

Έχουμε τον ήρωα Τζον Μακλέιν να προσπαθεί να αποτρέψει ληστεία υπό το πρόσχημα τρομοκρατικής επίθεσης και παράλληλα να σώσει την γυναίκα του από ομηρεία. Έχουμε τέσσερις οσκαρικές υποψηφιότητες και μια μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Η ταινία τελειώνει, ο Γουίλις έχει σώσει τα Χριστούγεννα και φιλάει το κορίτσι του και ακούγεται το Let It Snow. Ανατριχίλα. O Μπρους στα 33 με αμάνικο φανελάκι καλύτερος από κάθε υποψήφιο GNTM. Μόνο ο Μπρους Γουίλις θα κατάφερνε να βγει ζωντανός από τον Πύργο